Dolar 32,5241
Euro 34,7579
Altın 2.493,07
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 19°C

S&P’den Türkiye açıklaması

S&P’den Türkiye açıklaması
19 Haziran 2015 10:36 | Son Güncellenme: 19 Haziran 2015 10:38
A+
A-
standard-and-poors-130115

Standard & Poor’s (S&P), erken seçime gidilmesi durumunda politik belirsizliğin yıl sonuna kadar yüksek kalacağını öngördü. S&P, mali performası zayıflatan gelişmeler ve mevcut beklentilerden sapan borç dinamikleri olması durumunda not indiriminin düşünülebileceği uyarısında da bulundu.

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P’den yapılan açıklamada, kuruluşun 7 Haziran seçimleri sonrasında olası hükümet formları ve bu formlara göre hükümet politikalarının Türkiye’nin kredi notuna etkilerine yönelik değerlendirmelerine yer verildi.

Türkiye’de 7 Haziran’da gerçekleştirilen seçimlerin hiçbir partinin mutlak çoğunluk sağlayamadığı bir parlamentoyla sonuçlandığı anımsatılan açıklamada, “İdeolojik farklılıklar göz önüne alındığında MHP, CHP ve HDP arasında bir koalisyonu muhtemel görmüyoruz. Eğer AK Parti koalisyon oluşturamazsa, hükümeti kurması için ilk olarak CHP yetkilendirilecek. Eğer CHP de hükümeti kurmada başarısız olursa, erken seçim çağrısı gelebilir” ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, seçim sonuçlarının ekonomik istikrar ve politika oluşturma üzerine etkilerine ilişkin görüşlere de yer verilerek, şunlar kaydedildi:

“Bir önceki değerlendirmemizde Türkiye’de merkez bankasını da içeren temel bağımsız kuruluşlar üzerindeki politik istikrar ve ekonomik güvenilirliğe zarar veren baskılardan bahsetmiştik. Bu bizim negatif not görünüm değerlendirmemizi destekleyen faktörlerden biri. Seçim sonuçlarının yargı, finansal düzenleyiciler ve merkez bankası üzerindeki baskıyı azaltacağına ve böylece politika öngörülebilirliğini iyileştireceğine inanıyoruz. Bununla birlikte, Türkiye’de siyasi belirsizliğin gelecek birkaç ay içerisinde devam etmesinin muhtemel olduğuna inanıyoruz. Eğer hükümet zamanında kurulursa, bu istikrar için iyiye işaret olacak. Eğer koalisyon oluşturulursa poltika öngörülebilirliğinin kısmen kabinenin nasıl şekilleneceğine bağlı olacağını düşünüyoruz.”

“TL’DEKİ OYNAKLIK TÜKETİCİ GÜVENİNİ VE ENFLASYONU OLUMSUZ ETKİLEYEBİLİR”

S&P açıklamasında, not değerlendirmesi yapılan gelişen ülkeler arasında, Türkiye’nin cari açığı en kırılgan olan ülke konumunda bulunduğuna işaret edilerek, “Eğer hükümet 45 gün içerisinde oluşturulamazsa, bu yılın kasım ayında muhtemelen erken seçime gidilecek. Bu senaryoda, politik belirsizliğin yıl sonuna kadar yüksek kalmayı sürdüreceğini düşünüyoruz. Bu durum potansiyel büyümeye zarar verebilir ve iş yatırımlarının ertelenmesine yol açabilir” ifadeleri kullanıldı.

Seçimin tamamlanmasından bu yana TL’nin dolar karşısında yüzde 2,8 değer kaybettiğine vurgu yapılan açıklamada, TL’deki daha fazla oynaklığın tüketici güvenini ve enflasyonu olumsuz etkileyebileceği dile getirildi.

Kuruluş ayrıca, mali performası zayıflatan gelişmeler ve mevcut beklentilerden sapan borç dinamikleri olması durumunda not indiriminin düşünülebileceği uyarısında bulundu.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI