Dolar 32,5767
Euro 35,0077
Altın 2.426,74
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

Siyasi riskler piyasaların kabusu oldu

Siyasi riskler piyasaların kabusu oldu
09 Şubat 2017 10:52
A+
A-

Avrupa’da yaklaşan seçim maratonunun etkisi altına giren piyasalarda euro ve sterlin baskı altında. Güvenli liman arayan yatırımcı Alman 10 yıllık tahvillerine ve altına yöneliyor.

 

 Geçtiğimiz yılın piyasa fenomeni siyasi riskler geri geliyor. Piyasaların yönünü ekonomik verilerden çok siyasi liderlerden gelen açıklamalar çizmeye başladı. Fransa’da aşırı sağcı Ulusal Cephe’nin cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen’in estirdiği Frexit rüzgarı, Yunanistan ve İtalya ile ilgili kaygılar euroyu dolar karşısında zayıflatırken, güvenli liman Alman tahvilinin getirisi düşmeye başladı. Diğer yandan İngiltere’nin AB’den ayrılma planları sterilini baskı altında bırakmaya devam ediyor. Altın da ABD Başkanı Trump’ın ‘güçsüz dolar’ açıklamasından destek arıyor.

Son haftalarda Euro ülkelerini saran belirsizlik artıyor. Belirsizliğin temelinde ise Fransa’da nisana ayında yapılacak seçimlerin güçlü adayı Le Pen’in seçilmesi halinde Fransa’nın AB ile üyelik koşullarını yeniden müzakere etmeyi planlaması, Almanya’da sonbaharda yapılacak seçimlerde Başbakan Angela Merkel’in sandıktan çıkmama ihtimali, İngiltere’nin AB’den ayrılma süreci var. İtalya’daki siyasi karmaşa da yatırımcıyı kaygılandırırken, Yunanistan’ın borçları yüzünden saatli bir bombaya dönüşmeye başladığı endişesi yatırımcıyı tedirgin ediyor. Yunanistan’ın kurtarma programına yönelik gözden geçirmenin temmuz başı itibariyle sonuçlandırılmaması durumunda Atina’nın hem Avrupa Merkez Bankası’na (ECB) ödemesi gereken 8 milyar euro hem de yatırımcılara o ay ödemesi gereken yaklaşık 2 milyar euro için gerekli parayı bulamaması korku yaratıyor.

Sterlinde kayıp yüzde 16

Tüm bu belirsizlikler nedeniyle euro, dolar karşısında bu hafta 2017’nin en sert düşüşünü yaşadı. Önceki gün yüzde 0.5 ile son iki haftanın en büyük günlük düşüşünü gösteren euro, dün de gerilemeye devam etti ve 1.0643 seviyesine indi. Sterlin de baskı altında kalmaya devam ediyor. Sterlin bu hafta dolar karşısında 1.2347 düzeyine indi. Dün ise parlamentonun Brexit anlaşması konusunda daha fazla söz sahibi olacağı beklentisiyle sterlin biraz toparlanarak 1.25 dolara çıktı. Brexit referandumundan bu yana sterlindeki kayıp ise hala yüzde 16 civarında.

Alman tahvili güvenli liman

Tahvil piyasaları da politik tartışmalara göre şekilleniyor. Frexit ve Brexit tartışmaları, güvenli liman olarak görülen Alman 10 yıllık tahvillerine yaradı. Alman tahvillerinin Siyasi belirsizlikler piyasaları korkutuyor Avrupa’da yaklaşan seçim maratonunun etkisi altına giren piyasalarda euro ve sterlin baskı altında. Güvenli liman arayan yatırımcı Alman 10 yıllık tahvillerine ve altına yöneliyor. getirisi dün 2.3 puan düşerek yüzde 0.34’e indi. Fransa’nın 10 yıllık kağıtlarının getirisi ise yüzde 1.1 ile 17 ayın en yüksek seviyesine yaklaşınca, iki ülke arasındaki getiri farkı Kasım 2012’den bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Trump altına destek oluyor

ABD’nin yeni başkanı Donald Trump’ın doların güçlenmesi ABD’nin rekabet gücünü azalttığına yönelik vurgusu ile dolarda oluşan değer kaybı ve küresel belirsizlik ortamı güvenli liman varlıklarını ön plana çıkardı. Bu eğilim ise altına yarıyor. Yılbaşından bu yana yüzde 7’ye yakın değer kazancı sağlayan altının onsu dün 1.237 dolarla son 3 ayın en yüksek seviyesine yükseldi. Fiyatların yükselmesinde Avrupa’da yaklaşan seçim maratonu ve Trump etükili oluyor. Analistlere göre küresel anlamda politik risk sürecinin yükselmesi altın fiyatlarını destekleyecek nitelikte olsa da, doların ve ABD tahvil faiz oranlarının görüntüsü de belirleyici olacak.

REKLAM ALANI