Dolar 32,3234
Euro 35,0716
Altın 2.282,24
BİST 9.009,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Şirketler itibarlarını etkileyecek risklere hazır değil

Şirketler itibarlarını etkileyecek risklere hazır değil
11 Kasım 2014 12:34 | Son Güncellenme: 11 Kasım 2014 12:37
A+
A-

deloitte_CuneytKirlarDeloitte’un araştırmasına göre itibara ilişkin konular; müşteri güveni, marka değeri ve bilanço üzerinde büyük etkiye sahip.

Denetim, vergi, yönetim danışmanlığı, kurumsal risk ve kurumsal finansman alanlarında dünyanın en büyük profesyonel hizmet firmalarından biri olan Deloitte, “Risk Altındaki İtibar – 2014” raporunu yayınladı.

300’ü aşkın yönetici ile gerçekleştirilen araştırmaya göre, uluslararası şirketlerin %76’sı, itibarlarının ‘güçlü’ olduğunu düşünmüyor. İtibarı etkileyen risklere yanıt verme ve ondan korunma konusundaki güven daha düşük kalırken; bu tarz riskleri yönetebilme kategorisinde kendisine tam puan veren şirketlerin oranı %19’da kalıyor.

Şirketlerin %39’u, itibar riski yönetiminde kendilerini ortalama veya ortalamanın altında olarak tanımlıyor. Daha öncesinde itibarı sarsacak bir olayla karşı karşıya kalanların %41’i, bu zararın hem gelirde hem de marka değerinin düşmesinde görüldüğünü iletiyor.

Deloitte Kurumsal Risk Hizmetleri Lideri Cüneyt Kırlar, şirketlerin itibarını etkileyecek sonuçlarla ilgilendiğini belirtiyor ve şunları ekliyor: “İtibar riski önümüzdeki dönemde önemi artan kritik bir konu olmaya devam edecektir. Bu doğrultuda şirketler bu alandaki yetkinliklerini artırmak ve karmaşık ve süratle değişen iş dünyasında itibarlarını korumak için hazırlıklı olmak durumundadırlar. Özellikle kriz yönetimi konusunda hazırlıklı olmanın, tehditlere zamanında etkin yanıt verebilmek için temel bir şart olduğu unutulmamalıdır.”

Yönetici düzeyindeki endişeler ve itibarı etkileyen risklerin potansiyel sonuçlarına ilişkin diğer bulgular ise şöyle sırlanıyor:

  • İtibar riski, en önemli stratejik iş konuları arasında yer alıyor: Yöneticilerin %88’i, itibar risklerine, işi etkileyecek öncelikli faktör gözüyle bakıyor.
  • Kıdemli yöneticiler de itibar risklerinden sorumlu: Riskin öncelikli sahibi %36 ile CEO’lar, %21 ile risk yöneticileri, %14 ile yönetim kurulu ve %11 ile CFO’lar olarak görülüyor.
  • İtibarı yönetmek için en önemli paydaşlar müşteriler: Bu fikri benimseyenlerin oranı %81 olurken, en önemli paydaşın kanun düzenleyicilerin de içinde olduğu diğer paydaşların olduğunu düşünenlerin oranı %72, kıdemli yöneticiler olduğunu düşünenler %68, çalışanlar olduğunu düşünenler %68 ve yatırımcıları en önemli paydaş görenlerin oranı %65 olarak gerçekleşiyor.
  • Şirketler, kontrolleri dışında gerçekleşen risklerde güvensiz: Bu riskler arasında üçüncü parti konuları %47, rakip saldırıları %44, afet ya da felaketler %44 ile yer alıyor.
  • Şirketler itibar riskini yönetme yeteneklerini geliştirmek için yatırım yapıyor: Şirketlerin yarıdan fazlası (%57) teknolojiye yatırım yaparak itibar risk alanlarını belirlemeyi planlıyor. Bu yatırımlara örnek olarak analitik ve marka izleme araçlarının yanı sıra kriz yönetimi ve senaryo planlama veriliyor.
  • İtibar riskinin en önemli faktörleri: Araştırma kapsamında itibar riskinin temel faktörlerinin etik ve dürüstlük (%55), güvenlik riskleri (%45) ile hem fiziki hem siber ürün ve hizmet riskleri (%43) ile ilişkili olduğu tespit ediliyor. Bu faktörlerin gelecek üç yılda da itibar riskinin en önemli etmenleri olarak kalması bekleniyor.
  • Tedarikçiler de risk alanlarında: Tedarikçilerin aksiyonları için de şirketlerin sorumluluğu artıyor. Bu nedenle üçüncü partilerle ilişkiler bir diğer hızla gelişen risk alanı olarak görülüyor.risk semsiye sirket

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI