Dolar 32,3640
Euro 34,9533
Altın 2.325,55
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Şirketini seven sermaye arttırsın

Şirketini seven sermaye arttırsın
31 Ocak 2014 09:43
A+
A-

hayatiyazici-jpg20130718115738.jpgYE

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, “Limited şirketlerin sermayelerini 10 bin liraya, anonim şirketlerin ise 50 bin liraya yükseltmesi için son gün 14 Şubat. Şirketinizi seviyorsanız sermayesini tamamlayın” dedi

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Bakan Yazıcı, yeni Türk Ticaret Kanunu’na göre şirketlerin sermaye eksikliklerini 14 Şubat’a kadar gidermesi gerektiğini hatırlattı. Merkezi Kayıt Kuruluşu’nun (MKK) geliştirdiği “e-GKS: Elektronik Genel Kurul Sistemi”nin birinci yılına ilişkin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Yazıcı, “Limited şirketler sermayelerini 10 bin liraya, anonim şirketler 50 bin liraya yükseltmesi için son gün 14 Şubat’tır. Unutmayın Sevgililer Günü’ne denk geliyor. Şirketinizi seviyorsanız sermayesini tamamlayın, sevmiyorsanız şirketiniz münfesih duruma düşecek” diye konuştu.

e-Genel Kurul son model bir araba gibi

Dünyadaki gelişmeleri dikkate alarak hazırladıkları yeni Türk Ticaret Kanunu’nun yürürlüğe gireli bir buçuk seneyi geçtiğini ifade eden Hayati Yazıcı, e-GKS’nin de bu kanun ile ticaret hayatına getirdikleri yeni uygulamalardan biri olduğunu söyledi.

Bakan Yazıcı, yeni kanun ile geri dönüşlerin pozitif yönde olduğunu aktararak, “Bu kanunun uygulanması Türk ticaret hayatına, Türk müteşebbisine önemli imkanlar sağladı. Yeni Türk Ticaret Kanunu ile Türk müteşebbisine bir otoban yaptık. Elektronik Genel Kurul Sistemi ise bu otobanda giden, ileri teknoloji ile donatılmış son model bir arabadır” diye konuştu. Yazıcı, bu sistemin uygulanmasıyla bugün itibariyle elektronik ortamda genel kurulunu gerçekleştiren şirket sayısının 437’ye ulaştığını anlattı. MERSİS’i de tamamlamak üzere olduklarını, 238 ticaret sicil müdürlüklerine kayıtlı şirketlerin tamamı elektronik ortamda güvenli bir biçimde yapılanmasını sağlamayı amaçladıklarını dile getiren Yazıcı, MKK ile lisanslı depoculuk ve elektronik ürün senedi uygulamaları üzerine de çalıştıklarını söyledi.

Perakende yasası seçim sonrası Meclis’te

Gazetecilerin sorularını da yanıtlayan Bakan Yazıcı, Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı Taslağı çalışmalarına ilişkin bir soru üzerine, “Bu konudaki çalışmalar devam ediyor ve belli bir mesafe katedildi. Belki Ekonomi Koordinasyon Kurulu’na, oradan da Bakanlar Kurulu’na taşıyacağız. Meclis tatile girmeden önce seçim dolayısıyla yetişmesi mümkün değil ama seçimin hemen peşinde bu konuyu Meclis’te yasalaşmak üzere müzakereye açmış olacağız” açıklamasında bulundu.

e-GKS’yi yurtdışına ihraç edeceğiz

MKK Genel Müdürü Doç. Dr. Yakup Ergincan, e-GKS üzerinden 30 Ocak 2014 itibariyle 420 tane genel kurul yapıldığını aktardı. Ergincan, elektronik ortamda katılımın en fazla olduğu  genel kurulun 756 elektronik  katılımcı ile gerçekleştiğini söyledi. Hedeflerinin e-GKS’yi tüm dünyada kullanılabilir hale getirmek  ve diğer ülkelere de ihraç etmek olduğunu belirten Ergincan, “Şu anda bunun (e-GKS) yurtdışına ihracı konusunda ciddi görüşmeler yapıyoruz. 2014 yılında bir  ülkede daha e-GKS’yi devreye almayı hedefliyoruz” dedi.

“Geçiş döneminde yatırımcılar sakin olmalı”

ABD Merkez Bankası (Fed), Başkanı Ben Bernanke’nin 22 Mayıs 2013 tarihinde yaptığı konuşmayla dünya piyasaları için yeni bir dönemin başladığını hatırlatan SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, şunları kaydetti: “Bu geçiş döneminde tüm yatırımcıların sakin, soğukkanlı, kısa vadeli spekülatif işlemler yerine uzun vadeli bir perspektifle hareket etmesi, şirketlerimizin de kur riskine karşı dikkatli olmaları, risklerini olabildiğince hedge etmeleri, yatırımlarını kısa vadeli kredilerle finanse etmek yerine uzun vadeli sermaye piyasası araçları ile finansmana yönelmeleri gerektiğine inanıyoruz.” Ertaş, “Opsiyonlarla ilgili borsanın bize bir başvurusu var. Tahmin ediyorum bu hafta ve önümüzdeki hafta neticelendireceğiz” dedi.

KOTEDER, 14 Şubat’ta eğitim verecek

Borsaya Kote Şirketler Yöneticileri Derneği’nin (KOTEDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nalan Erkarakaş, KOTEDER olarak 14 Şubat 2014 tarihinde Sermaye Piyasası  Lisanslama sicil ve Eğitim Kuruluşu (SPL) ile birlikte bir eğitim düzenleyeceklerini söyledi. Erkarakaş, eğitime yönelik şu bilgileri verdi: “Yeni Türk Ticaret Kanunu ve Yeni Sermaye Piyasası Kanunu uyarınca Anonim ortaklıklara yönelik olarak, Davetten Tescile Tüm Genel Kurul süreçleri, Elektronik Genel Kurul Süreçleri, TTK uyarınca web sitesi hazırlama zorunluluğu konularında uygulamaya yönelik bir eğitim programı düzenleyeceğiz.”

 

Söz konusu eğitim SPL’nin Beyoğlu’ndaki merkezinde 14 Şubat tarihinde saat 10:00-16:00 arasında yapılacak.

REKLAM ALANI