Dolar 32,3266
Euro 35,0806
Altın 2.297,91
BİST 8.987,35
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Şimşek: 2014 özelleştirmede rekor yılı olacak

Şimşek: 2014 özelleştirmede rekor yılı olacak
20 Temmuz 2014 14:45
A+
A-

mehmet simsekMaliye Bakanı Şimşek, enerji alanında yapılacak özelleştirmelerle 2014’te özelleştirme rekoru kıracaklarını belirtti.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, geçen yıl tarihi bir başarıya imza atarak 12.5 milyar dolar tutarında özelleştirme uygulaması gerçekleştirdiklerini hatırlatarak, “Bu yıl ise daha şimdiden 10 milyar dolara yaklaşmış durumdayız. Enerji alanında yapılacak özelleştirmelerle 2014’ün, rekor yılı olacağını düşünüyoruz” dedi.

Bakan Şimşek  yaptığı açıklamada, 2004 ve 2009 yıllarında hazırlanan strateji belgeleri ile öncelikle elektrik dağıtım sektörünün özelleştirilmesini ve bunun ardından üretim tesislerinin özelleştirilmesini esas alan bir uygulama planını öngördüklerini anımsattı.

Üretim sektöründeki önceliğin ise termik santrallerde olduğunu anlatan Şimşek, şunları kaydetti:

“Bugüne kadar toplam kapasitesi yaklaşık 2 bin 200 MW olan Seyitömer, Kangal ve Hamitabad santrallerinin özelleştirilmesini tamamlayarak özel sektöre devrettik.. Ardından Toplam 1.980 MW kurulu güce sahip Kemerköy-Yeniköy, Çataşağzı ve Yatağan’ın özelleştirme ihalelerini tamamlayarak onay sürecini başlattık. Bu sürecin tamamlanıp devirlerin gerçekleşmesi, piyasanın serbestleşmesi ve liberalizasyon sürecine olan inancın pekişmesi suretiyle özel sektör yatırımlarının artarak devam etmesinde önemli bir adım olacaktır.”

 “Termik santralde yol haritası belirlendi”

Geçtiğimiz günlerde konuya ilişkin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız’la da görüştüklerini açıklayan Şimşek, termik santrallerin özelleştirilmesi konusunda yol haritasının belirlendiğini ifade etti.

Bakan Mehmet Şimşek, söz konusu toplantıda, toplam kapasitesi 1.500 MW olan Tunçbilek, Orhaneli ve Soma termik santrallerinin özelleştirilmesinin kararlaştırıldığını belirterek, konuya ilişkin yazıların kısa zaman içerisinde Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’na iletileceğini kaydetti. Şimşek, bir ara gündemde olan Çan Termik Santrali’nin özelleştirilmesinin ise daha sonra görüşüleceğini bildirdi.

Soma ve Tunçbilek termik santrallerinin kullandığı kömür madenlerinin sorumluluğun Türkiye Kömür İşletmeleri (TKİ) bünyesinde kalacak şekilde bir özelleştirme modeli üzerinde çalıştıklarını belirterek, “Bu iki santralin kullandığı maden sahasında ihtiyaçlarından fazla kömür var. Bu ilave kömürün yeni santral yapılarak kullanılmasını hedefliyoruz” dedi.

“Üretim özelleştirmelerine yabancıların da büyük ilgisi var”

Üretim özelleştirmelerine yabancıların da büyük ilgisi olduğunu anlatan Şimşek, “Santrallerin özelleştirilmesine ilgilerini her fırsatta belirten yabancı yatırımcıların bu ilgilerini devam ettirmeleri için üretim özelleştirmelerinde geri adım atılmaması ve yola kararlı bir şekilde devam edilmesi büyük önem arz ediyor” değerlendirmesinde bulundu.

Şimşek, özelleştirme gelirlerini de değerlendirdi. Geçen yıl tarihi bir başarıya imza atarak 12.5 milyar dolar tutarında özelleştirme uygulaması gerçekleştirildiğini anımsatan Şimşek, “Bu yıl ise daha şimdiden 10 milyar dolara yaklaşmış durumdayız. Enerji alanında yapılacak özelleştirmelerle 2014’ün, rekor yılı olacağını düşünüyoruz” diye konuştu.

“Hem devlet hem vatandaş hem de özelleştirilen şirketi devralan özel sektör kazanacak”

Söz konusu santrallerin özelleştirilmesiyle hem devletin hem vatandaşların hem de ihaleyi kazanan şirketin kazanacağını dile getiren Şimşek, özel sektörün bu alanı daha etkin ve verimli işleteceğini ifade etti.

Bu sayede yerli kaynak olan linyitin daha iyi değerlendirileceğini, kamunun üzerindeki mali yükten kurtulacağını ve bu sayede sadece hidroelektrik üretimine yoğunlaşacak Elektrik Üretim AŞ’nin (EÜAŞ) karlılığının artacağını vurgulayan Şimşek, şöyle devam etti:

“Linyitin daha iyi değerlendirilmesi arz güvenliğine katkı sağlayacağı gibi aynı zamanda cari açığımızı da azaltacak. Ayrıca, özelleştirme programının devam etmesi, 2000’li yılların başında hedeflenen fakat AK Parti hükümetlerine kadar ilerleme kaydedilemeyen liberalizasyon sürecine, özel sektörün inancını artıracak ve yatırım planları üzerinde olumlu etki doğuracaktır. Yeni yatırımlar ise özel sektör tarafından yapılmaya devam edecektir.”

“Özelleştirilen şirketlerdeki çalışanların haklarını koruyoruz”

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yapılacak bu özelleştirmeler neticesinde, söz konusu yerlerde çalışanların hak kaybına uğramayacağını da belirterek, şöyle konuştu:

“Termik santral ihalelerinde, ilgili mevzuatın özelleştirme sonrasında çalışanlara sağladığı imkanlarla yetinmedik ve söz konusu ihalelere başlanılmadan önce aynı zamanda ilgili sendikalarımızın üst düzey yetkilileriyle toplantılar gerçekleştirilerek taleplerini aldık. Sendikalarımızın taleplerini titizlikle değerlendirdik ve Özelleştirme Uygulamaları Hakkında Kanun ile İş Kanunu hükümlerinin elverdiği ölçüde söz konusu taleplerin tamamına yakını kabul ederek, ihale şartnamelerinde gerekli düzenlemelere yer verdik.

Diğer ihalelerden farklı olarak termik santral ihalelerinde, devir tarihinden önceki döneme ait olan kıdem tazminatlarından kamunun sorumlu olduğu esası getirildi. Ayrıca, bütün santral özelleştirmelerinde mevcut çalışan sayısının devralan yatırımcılar tarafından yüzde 95 oranında muhafaza edilmesi şartı da şartnamelerimizin önemli hususlarından bir tanesi. Yani buralardaki çalışanlarımızın haklarını büyük ölçüde koruyoruz.”

 “Serbestleşme süreci bitene kadar kamu, vatandaş lehine dengeleyici rolünü sürdürecek”

Elektrik alanında serbestleşme süreci tamamlanana kadar ise kamunun, özellikle hidroelektrik santraller yoluyla vatandaşlar lehine dengeleyici rolünü sürdüreceğini vurgulayan Şimşek, liberalizasyon sürecine olan inançları ve bu doğrultudaki uygulamaların, elektrik sektörüne çok olumlu katkılar sağladığını ifade etti.

Bakan Şimşek, son 12 yılda tamamen özel sektörün yaptığı yatırımlarla elektrik üretimindeki kurulu kapasitenin iki katını aşarak 66 bin MW’a ulaştığını sözlerine ekledi.

EKONOMİ AJADNASI

REKLAM ALANI