Dolar 32,5825
Euro 34,7736
Altın 2.509,60
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Şimdi de İsveç’e sahte bal satmaya başladık!

Şimdi de İsveç’e sahte bal satmaya başladık!
16 Haziran 2013 09:27
A+
A-

bal

Türkiye genelinde sahte bal tartışmaları artık kanıksanır hale geldi. Ancak bu kez durum sınırları aştı. Türkiye’den İsveç’e 19 ton ‘bal’ ihraç edildi. İsveç makamları anılan ürünü incelemeye aldı. Tablo şaşkınlık verici derecedeydi. Bal diye ihraç edilen bal aromalı şuruptan başka birşey değildi. Sektör temsilcisinden ‘yazık ediyoruz’ açıklaması geldi.

Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Bahri Yılmaz, “Dış Ticaret Müsteşarlığından aldığımız bilgiye göre bir firmanın İsveç’e bal diye ihraç ettiği 19 ton ürünün bal aromalı şurup olduğunu öğrendik. İsveç, bu ürünlere el koymuş durumda” dedi.

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Yılmaz, İsveç’in de Türkiye gibi 2017’de yapılacak Dünya Arıcılık Kongresi’ne (Apimondia) aday ülke olduğunu, bu nedenle İsveç’in açıklamalarına başlangıçta “spekülasyon” olabileceği ihtimaliyle yaklaştıklarını söyledi.

YÜZDE YÜZ SAHTE BAL


“Dış Ticaret Müsteşarlığından aldığımız bilgiye göre İsveç 19 ton ürüne el koymuş. Bir firma İsveç’e bal diye 19 ton bal aromalı şurup ihraç etmiş” diyen Yılmaz, ihracat öncesi balın detaylı incelenmesi gerektiğini vurguladı.

TAB Başkanı Yılmaz, şunları kaydetti:

“Ama bal yerine glikozun ihraç edilmesi Türkiye’ye ihracat kapılarını kapatır. Önemli olan bu işten geçimini sağlayan bu kadar insanın balının, glikoz olarak anılmaması. AB’ye uyacaksak bal aromalı ürün olmaması gerekiyor. 5 senedir bunu çözmek için uğraşıyoruz. İsveç’te el konulan çok fazla ürün değil ama 19 ton bir TIR ürün demek.

Türkiye, bazı yıllar 14 bin ton bal ihraç etmiş. Ben bunların da glikoz olduğunu düşünüyorum. Türk balı, Suudi Arabistan piyasasına giremiyor. Çünkü bu ülkeye geçmişte bal diye glikoz satmışız. Suudi Arabistan, bize güvenmiyor. Şu anda balı Çin‘den alıyorlar. Onları ticaret için ikna edemedik. Türkiye artık AB’ye uyum sağlamalı, uyuyormuş gibi yapmamalı. Biz, bu kötü olayı da atlatırız yeter ki yasal düzenlemeler bir an önce yapılsın.”

 

AA

 

REKLAM ALANI