Dolar 32,3342
Euro 35,1132
Altın 2.308,92
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Sigortacılar açığı mevduat faiziyle kapatacak

Sigortacılar açığı mevduat faiziyle kapatacak
12 Ağustos 2017 09:20
A+
A-

Sigorta sektörü trafikte tavan fiyat ve sel felaketinin kârlarda yaratacağı baskıyı, yüksek mevduat faizi kaynaklı yatırımlarıyla azaltacak.

 

Sigorta şirketlerinin trafik sigortasında tavan fiyat uygulaması ve yaşanan sel felaketi nedeniyle karlarda yaşanacak baskıyı, yüksek mevduat faizi kaynaklı yatırım gelirlerindeki artış ile azaltması bekleniyor.

Analistler şirketlerin faaliyetlerinde trafik sigortası branşının ağırlığının karlılık üzerinde de belirleyici olacağına dikkat çekiyor. Bu noktada Anadolu Sigorta ve Güneş Sigorta’nın trafikteki yüksek payları nedeniyle tavan fiyat uygulamasından olumsuz etkilenebileceği, Ak Sigorta’da ise diğer branşların ağırlığının fazla olmadı nedeniyle etkinin de az olması bekleniyor.

Ancak mevduat faizlerinin son aylarda bazı miktar ve vadelerde yüzde 15 ve üzerine kadar çıkmasının topladığı primleri mevduata yatıran sigorta şirketlerine yüksek getiri sağladığı bunun da karlara yüksek artış olarak yansıyacağı belirtiliyor.

Hazine Müsteşarlığı, 2015’ten itibaren zorunlu trafik sigortası primlerinde meydana gelen yükselişin toplumun geniş bir kesimini etkilediğini belirterek, 12 Nisan’dan itibaren azami prim (tavan fiyat) uygulamasına geçti.

Buna göre düzenlenecek zorunlu trafik sigortası poliçelerine ilişkin her bir araç grubu, basamak ve trafik yoğunluğu ile kaza istatistikleri göz önünde bulundurularak belirlenen il grupları bazında zorunlu trafik sigortalarına ilişkin azami primler belirlendi.

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Can Akın Çağlar, trafik sigortasında tavan prim uygulamasıyla sektörün zararının bu yıl 2.3 milyar TL’ye yükselmesini beklediklerini söyleyerek, trafiğin yine diğer branşlardaki kârları götüreceğini ve bu tavan fiyatlarla bu zararın sürdürülemeyeceğini belirtmişti.

TSB verilerine göre sigorta sektörü trafik branşında 2006’dan beri zarar ediyor. Bu branşta 2015’te 2.35 milyar TL zarar eden sektör, 2016’da ise sadece 19 milyon TL kar elde etti.

Borsa İstanbul’da Aksigorta, Anadolu Sigorta ve Güneş Sigorta işlem görüyor.

İş Yatırım Bankacılık Analisti Bülent Şengönül, tavan fiyat uygulamasından trafik segmentinde pazar payı yüksek olan Anadolu Sigorta ile Güneş Sigorta’nın daha fazla etkileneceğini, Ak Sigorta’nın payının ise görece daha düşük olması nedeniyle daha az etkileneceğini söyledi.

TSB verilerine göre yılın ilk yarısında trafik branşında prim üretiminde sektörde üçüncü sırada yer alan Anadolu Sigorta’nın prim üretimi 537 milyon TL, yedinci sırada yer alan Güneş Sigorta’mom 242.8 milyon TL, sekizinci sırada yer alan Aksigorta’nın prim üretimi ise 100 milyon TL oldu.

Buna göre ilk altı ayda 1.12 milyar TL prim üretimi gerçekleştiren Aksigorta’da yeşil kart hariç zorunlu trafik branşının payı yaklaşık yüzde 9, 2.33 milyar TL toplam prim üretimi gerçekleştiren Anadolu Sigorta’da yüzde 23, 816 milyon TL’lik prim üretimi olan Güneş Sigorta’da ise yüzde 30 seviyesinde.

Şirketlerin trafik segmentinde zaten çok yüksek olmayan karlılık beklentilerinin tavan fiyat uygulamasının başlamasıyla iyice törpülendiğini söyleyen Şengönül, yine de sektördeki düşük penetrasyon oranlarına dikkat çekerek, “Dolayısıyla bu zararları çok abartmamak gerek” dedi ve şöyle devam etti:
“Genel olarak tavan fiyat uygulaması ile trafikte sıkıntı vardı bu da kombine rasyoyu yani sigortacılıktan elde edilen karı olumsuz etkileyecektir. Öte yandan 2017’nin bir avantajı ise yüksek faiz nedeniyle şirketlerin topladıkları primlerden elde ettikleri nakdi yüksek faiz oranından mevduata yatırıp iyi yatırım geliri elde etmesi oldu ki bu da zararları telafi edici bir unsur.”

Anadolu Sigorta’nın ilk yarı solo finansal tablolarında yer alan bilgiye göre, yatırım gelirleri yılın ilk yarısında geçen yıl aynı döneme göre yüzde 22 artarak 212 milyon TL olurken, Ak Sigorta’nın yatırım gelirleri yüzde 48 artışla 76.8 milyon TL, Güneş Sigorta’da ise yüzde 52 artışla 31 milyon TL oldu.

Şengönül, getirilen havuz sisteminin trafik sigorta primlerinde tavan fiyat uygulaması ile görülen yüzde 30’lük gerilemeyi telafi ederek yüzde 10-15 artış yaratmasının beklendiğini de belirtti. Burada daha iyi sürücülere verilen hasarsızlık indirim oranlarının düşürülmesi nedeniyle genel prim oranlarında bir artış bekleniyor.

Bu yılın sektör açısından genel olarak çok parlak bir yıl olmadığını, son sel felaketinin de buna eklendiğini söyleyen Şengönül, “Ancak sel felaketinde hasarlar sektör geneline dağılıyor olacak. Dolayısıyla karlarda sele bağlı çok daha kötüleşme söz konusu olmaz. Sonuç olarak trafik sigortasında tavan fiyat uygulamasının olumsuz etkisi görülecek ancak bunun yanında yatırım gelirleri yüksek olacağı için karlılık da 2016’ya göre artacak” dedi.

Anadolu Sigorta’da yatırım gelirlerinin çok artması nedeniyle karının da yüzde 70-80 artmasını bekleyen Şengönül, “Aynı şekilde Ak Sigorta da trafik segmentinin yüksek olmaması ve diğer branşlarda iyi gitmesi nedeniyle karlılık yüksek olacaktır” dedi.

Şengönül, “Zarar edecek şirketler olacaktır ancak Anadolu Sigorta geçen yıl 87 milyon TL kar etti, bu yıl da trafik ve sel etkisi söz konusu olsa dahi şirket için kuvvetli bir kar artışı öngörüyorum” dedi.

Anadolu Sigorta’nın solo finansal tablolarına göre karı bu yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 45 azalışla 24.2 milyon TL’ye geriledi. Yılın ilk yarısında ise şirketin karı geçen yıl aynı döneme göre yüzde 85 artışla 86 milyon TL’ye yükseldi.

Güneş Sigorta’nın zararı ikinci çeyrekte yüzde 86 azalarak 7.8 milyon TL’ye, ilk yarıda ise yüzde 91 azalışla 7 milyon TL’ye geriledi.

Geçen yılın ikinci çeyreğinde 10.2 milyon TL zarar açıklayan Aksigorta ise bu yıl aynı dönemde 34.2 milyon TL kar açıkladı. Geçen yılın ilk yarısında 12.88 milyon TL zarar açıklayan şirket, bu yılın ilk yarısında ise 58.76 milyon TL kar elde etti. Şirket KAP’a yaptığı açıklamada ise bu yıl 150-155 milyon TL net kar öngördüğünü bildirdi.

Deniz Yatırım Analisti Sadrettin Bağcı, trafik sigortası tarafında önemli olanın iyi sürücü-kötü sürücü ayrımı yapılması olduğunu, tavan fiyat uygulamasının kısa vadede yüksek karşılık ayrılması nedeniyle olumsuz göründüğünü ancak uzun vadede getirilen havuz sisteminin sigorta şirketlerinin lehine bir durum olduğunu söyledi.

Sektörün toplanan primleri vadeli mevduata yatırdığını, yüksek mevduat faizleri nedeniyle de finansal gelirlerinin yüksek olduğunu söyleyen Bağcı, “Bu durum ise kar rakamlarını yukarı taşıyabilir. Öte yandan şirketlerin hangi segmentlerde ağırlığının fazla olduğu önemli. Anadolu ve Güneş Sigorta’nın trafik branşında payı yüksek, Ak Sigorta’da ise ağırlık diğer branşlarda. Genel olarak bu yıl karlıklık açısından sıkıntı beklemiyoruz” dedi.

Bağcı, doğal afet ile ilgili hasarların ağırlıklı olarak reasürörlere devredilmesi nedeniyle sel tarafından sigorta şirketlerine yükün çok olmasını beklemediğini söyledi.

REKLAM ALANI