Dolar 32,3697
Euro 34,9815
Altın 2.326,16
BİST 9.090,70
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Siber suçlular akıllı telefonlara göz dikti!

Siber suçlular akıllı telefonlara göz dikti!
25 Haziran 2013 06:46 | Son Güncellenme: 25 Haziran 2013 06:47
A+
A-

HiRes

 

Hızla artan sosyal medya kullanımı, ağırlıklı olarak akıllı cep telefonları üzerinden gerçekleşiyor. Ancak internet bağlantılı bu telefonların büyük çoğunluğu, fırsat kollayan siber suçluların tehditlerine karşı korumasız.

Son dönemde sosyal medya kullanımının çok güçlü şekilde artması ve bu kullanımın ağırlıklı olarak akıllı cep telefonları üzerinden gerçekleşmesi, internet bağlantılı telefonlardaki güvenlik konusunu yeniden gündeme getirdi. 

Global proaktif koruma lideri ESET’in, Slovakya merkezli bağımsız uluslararası danışmanlık şirketi United Consultants’a yaptırdığı araştırmaya göre Türkiye’de akıllı cep telefonu kullanıcılarının yüzde 56.2’si online tehditlerden korunmak için herhangi bir yazılım kullanmıyor. Dünyada ise akıllı telefonlarında güvenlik yazılımı bulundurmayanların oranı yüzde 35.9.

Hem dünyada hem de Türkiye’de masa üstü ve taşınabilir bilgisayarlarda güvenlik refleksi ve farkındalık gelişmiş durumda. Ancak tablet ve akıllı cep telefonu kullanımında aynı refleks henüz oluşmadı. Oysa internet kulanımı nedeniyle bu cihazlar tıpkı bilgisayarlar gibi dijital saldırıların hedefi durumunda. Özellikle kullanımı hızla artan Android platformu, siber suçluların son iki yıldır en çok yöneldiği alan haline geldi.    

Sosyal medya kullanımının daha yoğun kullanılmasına neden olan uluslararası gelişmeler, toplumsal olaylar veya sansasyonel etkinlikler, siber suçlular tarafından harekete geçmek için fırsat olarak değerlendiriliyor. Böyle dönemlerde çeşitli oltalama teknikleriyle kullanıcılar, sahte ve virüslü sitelere yönlendirilebiliyor ve telefonlara zararlı yazılım bulaştırılmasına yönelik tuzaklara düşebiliyor. Siber suçlular, burada para edebilecek her tür kişisel veriye ulaşmaya çalışıyor.

Ne yapılmalı?

Öncelikle bilinmeyen kişilerden gelen her eklentinin açılmaması gerektiğini vurgulayan ESET güvenlik uzmanları, imkansız ve alakasız hediye-ödül vaad eden  mesajlara itibar edilmemesini istedi. Tanınmayan kişi ve numaralar tarafından gönderilen SMS’lere kesinlikle “EVET“ cevabı verilmemesi gerektiğini belirten uzmanlar, telefon kullanıcılarının bu şekilde kaynağı bilinmeyen servislere üye yapıldığı ve telefon faturalarının şişirildiği uyarısında bulundu.

REKLAM ALANI