Dolar 32,5729
Euro 34,9012
Altın 2.434,41
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

“Sektör ciddi bir eğitim ve destek sıkıntısı yaşamakta”

“Sektör ciddi bir eğitim ve destek sıkıntısı yaşamakta”
29 Haziran 2015 14:41 | Son Güncellenme: 04 Eylül 2015 17:32
A+
A-

Emin yıldız

Türkiye genelinde güvelik ve temizlik alanında faaliyet gösteren E-Plus Yönetim ve Güvenlik Hizmetleri Kurucu Müdürü ve TESHİAD Yönetim Kurulu Üyesi Emin Yıldız, Özel güvenlik sektörünün gelişimi, 5188 Sayılı Özel Güvenlik Yasası’nın yasalaşma sürecini, sektörde yaşanan gelişmeleri ve sıkıntıları değerlendirdi.

E-Plus Yönetim ve Güvenlik Hizmetleri Kurucu Müdürü ve TESHİAD Yönetim Kurulu Üyesi Emin Yıldız, 5188 sayılı kanunun yeterli olduğunu, ancak sektörle ilgili ciddi eğitim ve destek sıkıntısı yaşadıklarını belirti. Yıldız, “Özel güvelik sektöründe sıkıntıların yaşanmasının başlıca nedeni eğitimdir. Sektörde insana yatırım yapıyorsunuz. Yasa gereği herkesten iş başvurusu yapması için silahlı veya silahsız özel güvenlik sertifikası istenmekte. Buraya kadar doğru ama eğitim sürecine ve işleyişe baktığımızda eğitim kurumlarının eğitim süreci ve eğitimlerde standartları yükseltmeleri gerekmektedir. Aslında çoğu eleman, sektörü meslek olarak görmemekte, geçici olarak boşta kalmamak için çalıştığı bir iş olarak görmektedir. Şimdi yaz aylarına girdik özel güvenlik şirketlerinde eleman sıkıntısı çekecektir. Nedeni sezonluk işlerin açılması. Elaman 3 ay için turistik bölgelere veya fındık toplamaya pamuğa gitmekte.. Bunun tek nedeni çalışma koşularının hayat standartlarının altında olmasıdır. Bugün çalışma standartları yükseltildiği zaman güvenlik görevlisi bu işi kendine asıl iş olarak görecek ve sektör standartları yükselecek, eğitimlerdeki eksiklikler giderilecektir. Sektörde denetleme mekanizmasından bahsedersek devlet ile güvenlik şirketleri arasında otorite boşluğu var. Bugün kamu alanlarında özel güvenlik elemanına verilen maaşlar arasında da fark vardır. Aradaki farka baktığımızda bu sefer sektördeki standartlar düşmekte. Örnek verdiğimiz sıkıntıları yaşamaktayız. Sektörde standartların yükselmesini istiyorsak devlet tarafından teşvik yasası adı altında gerekli düzenlemelerin yapılması gerekir” şeklinde konuştu.

Sektörün bir diğer sıkıntısının da ülkemizde yabancılaşma merakı olduğunu söyleyen Yıldız, “Yurt içindeki özel güvenlik firmaları tabiri caizse bu pastadan istediği payı alamıyor. Nedenine baktığımızda bütçe olarak yarışamıyor. Yabancı firma kendi kendi ülkesinde aldığı desteği buradaki yatırımına harcıyor. Yurt içi firmalarımıza baktığımızda kendi elemanlarını istihdam edemediğinden yeni iş alabilmek için fiyatı düşürebildiği kadar düşürüyor. İhaleyi aldığında da çalışma standartları düşürüyor. Bunun neticesinde sektördeki belirsizlik malum. Burada firmalar aynı kulvarda yarıştırılmıyor. Sektörle ilgili çözüm üretmek istiyorsak özel güveliklerin devlet bünyesine alınması veya kolluk kuvvetlerinin görev yapması değildir. Özel güvenlik yasasına baktığımız zaman neredeyse bir polisin sahip olduğu yetkiye sahibiz ama gerek verilen işlerin taşeron firmalara verilmesi, gerekse sektör standartlarının düşürülmesi maalesef özel güvenlik görevlisine bakış açısını hiçe saymaktadır. Sektördeki eksiklere yönelik çözüm üretilmelidir” ifadesini kullandı.

Verdikleri hizmetle firmalara sundukları faydalardan da bahseden Yıldız, “E-Plus ‘un güvenlik ve yönetim hizmetleri markası olan “2 A Özel Güvenlik Hizmetleri Ltd. Şti. olarak sektördeki tüm olumsuzluklara rağmen yasal olarak alınması gerekli tüm belgeleri aldık. Ayrıca ISO 9001 Kalite Sistemleri Belgesi de mevcut. Biz firmalara bu hizmetleri verirken, firmaların bu işler için harcayacağı zamanın kendilerine kalmalarını sağlıyoruz. Gönderdiğimiz kalifiye elemanlarla onların işlerini yaparken, onları bu çalışanlarının kendilerine yüklediği iş yükünden ve herhangi bir kaza sonucu oluşacak tazminattan uzak tutmuş oluyoruz. Çalışanların sosyal güvenceleri bizde olduğu için de her türlü sorunlarıyla direkt biz ilgileniyoruz. Yani firmanın tek yapması gereken şey, bizi arayıp kaç tane eleman istediğini söylemek. Gerisni biz onlar için yapıyoruz. Onlar da, biz de, çalışan da kazanıyor Türkiye ekonomisine ve istihdam artışına katma değer üretmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.

“Hizmet kalitesi için tüm yeniliklere açık olmalıyız”

Yıldız; “Yine temizlik sektöründe sunduğumuz hizmetlerde tüm yeniliklere açık bir firmayız ve sunduğumuz hizmetler de verimliliğe odaklanmış durumdayız. Yoğun rekabet ortamının sürdüğü, işletmelerin farklılaştırma çabalarının dahi zaman geçmeden rakipler tarafından da uygulandığı sektörümüzde, en ufak farklı bir çabanın bile işletmeye katkısı oldukça önemlidir. Bu noktada işletmelerin, diğer işletmelerden farklılaşmak, sektörün sorunlarını doğru analiz ederek, yenilikleri görmezden gelemeyiz. Daha kaliteli hizmet sunmak için tüm iş süreçlerinin fayda ve maliyetlerini çok iyi analiz etmek, bu süreçlerin maliyetlerini düşürebilmek için tüm yeniliklere açık olması gerekmektedir. Temizlik firması müşterisine sunduğu asıl ürünü olan temizlik ve hijyen konusunda gerekli personel, bilgi ve ekipmanların bir araya gelmesiyle kendi hizmetini üretir” dedi.

 

 

 

REKLAM ALANI