Dolar 32,3691
Euro 34,9702
Altın 2.326,20
BİST 9.075,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

SEÇİM SONRASI TÜRKİYE?

24 Şubat 1981 Yılında İstanbul'da doğdu, Beykoz Lojistik Meslek Yüksekokulu Girişimcilik ve proje yönetimini derece ile bitirdi. okurken UND öğrenci çalışma grubu ile "Ankara Öğrenci Zirvesi"nde aktif olarak görev yaptı ve organizasyonunda konuşmacı olarak katıldı Araştırmayı ve sorgulamayı seven bir yapısı olan Ergenecoşar Metsan Lojistik bünyesinde Pazarlama ve Kalite Yönetmeni olarak iş yaşamına başladı. BLMYO Mezunlar derneği Kurucu üyeliğinin yanında Utikad Genç forwarder çalışma grubu, Utikad Gümrük ve Antrepo çalışma grubu ve Utikad Denizyolu çalışma grubunda aktif görev almaktadır.
02 Haziran 2018 15:40

 

Türkiye 2018 yılının tam ortasına, erken seçim ile giriyor. İktidar partisinin neden böyle bir karar aldığı tam olarak net değil. 16 yıldan fazladır iktidarda olan bir partinin bu süreç içinde yaşananlardan mental olarak yorgun olduğu ve taze bir meclis ve hükümete ihtiyaç duyduğu da bazı ekonomistler tarafından söylenirken, diğer bir fikir ise; 15 temmuz darbe girişimi sonrası FETÖ’nün meclis ayağını temizlemek.

Seçim öncesi dolar piyasaları allak bullak etti., Doların yükselişiyle borçlanma maliyetleri önemli oranda arttı. Bu maliyetlerden etkilenen şirketlerin dolar ödemelerini yerine getirmek için mevduatlarını hızla yerel bankalardan çekmesi, veya yatırımcıların panikle gelişen ülke tahvillerini satması sıkıntıların daha da yayılmasına yol açabilir.

Gençler her gecen gün daha bilinçli bir şekilde izliyorlar olup bitenleri, sosyal medyayı aktif kullanan Z kuşağı çocukları ilk zamanlarda yaptıkları hatalara düşmüyorlar. Her 180 karakteri gerçekliğini aratmadan veya mantık süzgecinden geçirmeden reweetlemiyorlar. Bilinçli bir şekilde sosyal medya okur yazarlığına öncülük ediyorlar.

Her gün yeni bir gündeme uyanan Türkiye için bu yukarıda yazdıklarım gerçekten önemli,

Seçim öncesi, esnaf veya KOBİ olarak nitelendirdiğimiz işletmeler tabiri caizse kan ağlıyor. Yoksulluk her geçen gün kendini daha da fazla gösteriyor. İşsizlik rakamları birbirini tutmuyor. Enfolasyon rakamı bile ne kadar uğraşılsa da çift haneyi gördü. Gerçek ekonomistler ÜRETEN TOPLUM OLMALIYIZ! Diye bas bas bağırıyor. Biz ne üreten bir toplum olabiliyoruz nede katma değerli bir iş yapabiliyoruz. İthalatçı bir toplum olma yolunda daha da kendimizi aşmak için çabalıyoruz. ÇİN fuarına katılan firma sayısı 800 çünkü Çin’den en fazla ithalat yapan ülkelerin başında biz geliyoruz. Elimize aldığımız her şey bir Çin üretimi.

Seçimleri kim kazanır bilemem. Belki tek koltuk devam eder. Belki Uzun zaman sonra koalisyon hükümeti gelir veya tam tersi uzun zamandır koltuk göremeyen biri gelir başa…

Kimin geldiği değil yapabileceği atılımlar önemli artık. İNŞAAT sektörü son 15 yıldaki ivmesini korurken Tarım ve Hayvancılık her geçen gün daha da azalmakta, eğitim kaliteleri her milli eğitim bakanı tarafından yap-boz oyun tahtası gibi kullanılmakta. Bunlara DUR diyecek biri çıkmalı, Türkiye için gereken önemli atılımları ve kararları alıp sağlıklı bir plan yaparak yavaş yavaş bu planı gerçekleştirmeli….

Artık bazı kararların alınması gerek ve bu kararların arkasında sağlam durmak gerek. Komşunun çocuğunun üstünde güzel duran gömlek bizim çocuğa uymuyor anlayın artık. Bizim Çocuğa cuk diye oturacak gömlek bakmak gerek ama buda komşu Çocuklarından değil.

Bu kafaları değiştirmediğimiz, okumadığımız veya düşünmediğimiz sürece biz ne 2023 hedeflerini artık yakalayabiliriz ne de 2050 hedeflerini tutturabiliriz. Evet belki ekonomimiz kağıt üzerinde yükselmeye devam eder. Pakistan para biriminden 50 kat daha değerli gözükürüz ama yine vatandaşın kemerlerine 2 delik açma vakti geldi geçiyor bile…

Sabri ERGENECOŞAR

ergenecoşar@yahoo.com

REKLAM ALANI