Dolar 32,5995
Euro 34,7919
Altın 2.496,49
BİST 9.444,66
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Seçim sonrası piyasada beklentiler neler?

Seçim sonrası piyasada beklentiler neler?
02 Nisan 2019 11:00
A+
A-

31 Mart yerel seçimlerinin resmi olmayan sonuçlarının açıklanmasının ardından gözler ekonomiye döndü. Piyasalarda henüz seçim geride kaldı rahatlığı yok. Seçim sonrası ilk işlem gününde Türk Lirası da borsa da dalgalı bir seyir izliyor.

KUR 5.53 TL’YE GERİLEDİ

Cuma gününü 5.58 civarında tamamlayan Dolar/TL dün gece Asya piyasaları açıldığında 5.58’den 5.61’e yükseldi. İstanbul dışındaki seçim sonuçlarının netleştiği bu sabah bankalar arası piyasalarda 5.57’ye geriledikten sonra ise 5.70’i aştı. Öğle saatlerinde kur 5.53 seviyelerinde geriledi. Saat 17.50’de 5.4972’a kadar indi.

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, haftaya yüzde 0.13 değer kazancıyla 93.908 puandan başladı, dalgalı bir seyir izledikten sonra günün ilk yarısını yüzde 0.19 artışla 93.961 puandan tamamladı. Günün ikinci yarısında yüzde 0.29 değer kazandı.

4.5 YIL SEÇİMSİZ DÖNEM

Piyasadaki dalgalanmanın iki nedeni var: İki büyük şehirde sonuçlara itiraz edileceğinin açıklanması ve Türkiye’nin yeniden erken seçim sarmalına gireceğine yönelik beklentiler. Ancak hem AK Parti’den hem de muhalefet cephesinden gelen açıklamalar erken seçim istemedikleri yönünde. Bu da 4.5 yıllık seçimsiz dönem demek. Uzmanlara göre bu süre ekonomik, sosyal ve siyasi reformların yapılması için büyük bir fırsat. İş dünyası da bu konuda hemfikir.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan dün akşamki konuşmasında ekonomik reform süreci olacağına dikkat çekerek “Artık ekonomiye odaklanacağımız uzun bir dönem var” dedi. Böylece gözler Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın 8 Nisan haftasında açıklayacağı yeni ekonomi ve reform paketine çevrildi. Bakan Albayrak geçtiğimiz hafta seçimlerden sonra reform dönemine, ekonomi alanında da dengelenme sürecinin pozitif meyvelerinin alınacağı bir döneme girileceğini belirterek, “8 Nisan haftasına yetiştirebilirsek genel bir çerçeveyi aslında o hafta açıklamayı düşünüyoruz” demişti. Piyasalar yapısal dönüşüm içeren, istihdamı teşvik edecek, ithal ikamesini artıracak politikalar ve yabancı yatırımların artmasını teşvik edecek düzenlemeler bekliyor.

BlueBay Capital Varlık Yönetimi Stratejisti Timothy Ash, yatırımcılara gönderdiği e-postada AK Parti hükümetinin ülke çapında yüzde 50’den fazla oy aldığına dikkat çekerek büyük resmin değişmediğini yazdı. Ash reform vaadinde bulunan hükümetin bunu yerine getirmesi gerektiğini ifade etti.

‘DÜNYADA POZİTİF BİR KONJONKTÜR VAR’

İş Yatırım Araştırma Direktörü Serhat Gürleyen BloombergHT’ye yaptığı değerlendirmede “Dünyada oldukça pozitif bir konjonktür var, bu konjonktürde Türkiye varlıklarının risk primi çok yüksek. Bu sürdürülebilir değil. Önümüzde seçim yapılmayabilecek en azından 4 yıllık bir dönem var. İktidar bu süreci iyi değerlendirirse ve yeniden ekonomiyi siyasetin önüne koyabilirse piyasada şu anki tepkinin ortadan kalktığını görürüz” değerlendirmesini yaptı.

‘ERKEN SEÇİM ARZUSU YOK’

Gedik Yatırım’dan Üzeyir Doğan da BloombergHT’ye “Seçim öncesi ve sonrası iktidar ve muhalefetten gelen açıklamalarda erken seçim arzuları olmadığını gördük. Cumhurbaşkanı Erdoğan da artık ekonomiyle yapısal reformlara odaklanacağını belirtti, bu piyasalar için pozitif. Elbette piyasada volatilite olacaktır ama birkaç günlük etki sonrası sakinleşen piyasalar görebiliriz” değerlendirmesinde bulundu.

ABD İLE İLİŞKİLER VE BREXIT KÖRDÜĞÜMÜ GÜNDEMDE YERİNİ KORUYOR

Öte yandan ABD ile S-400/F-35 konusunun neden olduğu gerilim gündemdeki yerini koruyor. Ayrıca Çin-ABD görüşmelerine yönelik haber akışı takip ediliyor. Brexit de piyasaların gündeminde üst sıralardaki konulardan biri olmayı sürdürüyor. İngiltere Başbakanı Theresa May’in Brexit Planı’nın üçüncü kez ertelenmesi Avrupa Birliği tarafından sert şekilde eleştirildi. İngiltere’nin AB’den ayrılmasına ilişkin son tarih 12 Nisan olarak belirlenmişti.

REKLAM ALANI