Dolar 32,5878
Euro 34,8455
Altın 2.503,43
BİST 9.678,28
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Satılık ve kiralık dairede Mart ayı favorisi Çatalca

Satılık ve kiralık dairede Mart ayı favorisi Çatalca
26 Nisan 2017 12:57 | Son Güncellenme: 26 Nisan 2017 13:15
A+
A-

Emlakjet.com’un mart ayı verilerine göre, şubat ayına kıyasla satılık ve kiralık daire aramasındaki favori ilçe Çatalca oldu. İnternetten satılık daire aramasında Çatalca’dan sonra sırayla Bahçelievler, Sancaktepe, Şile ve Kağıthane gelirken, Şile sıralamada ilk beşe girmesiyle dikkat çekti. Kiralık daire aramasındaki artışta ise Çatalca’yı Esenler, Güngören, Büyükçekmece ve Beyoğlu izledi.

Verileri değerlendiren Emlakjet.com Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, “Çatalca ve Şile’ye baktığımızda bu iki ilçenin İSKİ Havza Koruma Alanları ilan edilen bölgeler arasında olduğunu görüyoruz. Bu bölgeler, emsal değerlerinin düşük olması, yatay yapılaşma ve arsaların daha ucuza mal edilebilmesi nedeniyle firmalar tarafından çok daha fazla tercih ediliyor. Bu ilçeler, merkeze göre daha uygun fiyatlı olmalarının haricinde önemli projelere yakınlıkları nedeniyle de değerlenme potansiyeli taşıyor. Çatalca, Marmara Otoyolu Projesi ile Yavuz Sultan Selim Köprüsü’ne yakınlığının yanı sıra Kanal İstanbul projesinin potansiyel güzergahları arasında olmasıyla öne çıkmakta. Şile ise markalı konutlar açısından baktığımızda metrekarede yaklaşık 2.900 TL’ye kadar düşebilen fiyatlarıyla Anadolu Yakası’ndaki en ekonomik ilçe. Bununla birlikte Şile, Yavuz Sultan Selim Köprüsü güzergahına da yakınlığından ötürü değerlenme potansiyelinde” yorumunda bulundu.

İpotekli satış oranı, geçen yılın üzerinde

TÜİK verilerine göre, Türkiye genelinde konut satışları mart ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 10 oranında artarak 128.923 oldu. İpotekli konut satışları ise bir önceki yıla göre yüzde 29,9 oranında artış göstererek 50.424’e ulaştı. Toplam konut satışları içinde ipotekli satışların payı yüzde 39,1 olarak gerçekleşti. İlk defa satılan konut sayısı bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,6 artarak 43,7 oranla 56.376 oldu. İkinci el konut satışları bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 11,9 artarak yüzde 56,3 oranla 72.547 oldu.

Yabancı yatırımcılara yapılan satışlar yükseldi

Mart ayında 240 ay vadeli ve düşük faizli kampanya sürecinin son ayı oluşu nedeniyle satışlarda ivmenin sürdüğünü belirten Emlakjet.com Genel Müdürü Gizem Moral Kunter, “İpotekli satış payı geçen yılki yüzde 33’lük ortalamanın bu yıl çok üzerinde seyrediyor. Ocakta yüzde 37,7; şubatta yüzde 38,1 olan pay martta yüzde 39,1’e çıktı. Bu oran, geçen yıl sektörün yüksek sezonu olan eylül ayındaki payın bile üzerinde. Kampanyaların olumlu etkisini bu martta daha net görüyoruz. Diğer taraftan yabancıya konut satışındaki azalma oranının iki haneli rakamlardan yüzde 1,1’e kadar düşmesi, yabancılara satıştaki KDV indirimi ve vatandaşlık hakkı getirilmesi gündeminin bile satışlara olumlu yansımaya başladığını gösteriyor. GYODER’in mart ayında markalı konut projelerinde yabancı yatırımcılara yapılan satış oranının yüzde 10’a yükselerek son 6 ayın ortalaması olan yüzde 8’in üzerine çıktığını açıklaması da bu veriyi destekliyor” değerlendirmesinde bulundu.

REKLAM ALANI