Dolar 32,3862
Euro 35,1212
Altın 2.325,46
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Sanayiden ilk çeyrekte düşük performans

Sanayiden ilk çeyrekte düşük performans
09 Mayıs 2013 07:32
A+
A-

otomotiv

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.4 artarken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endekste bir önceki aya göre yüzde 0.9 düşüş yaşandı.

 Sanayide mart ayı üretim artışı beklentiler doğrultusunda düşük geldi. Sanayinin ilk çeyrek performansı da geçen yıla kıyasla düşük kaldı. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) oluşturduğu 2010 temel yıllı yeni endekse göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 1.4 artarken, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış endekste bir önceki aya göre yüzde 0.9 düşüş yaşandı. Mevsim ya da takvim endeksinden arındırılmamış endekse göre yapılan hesaplama ise sanayi üretiminin martta geçen yılın aynı ayına göre sadece yüzde 0.2 arttığını gösteriyor.

İlk çeyrek performansı parlak değil

Milli gelirdeki payı ve ekonominin genel gidişatına etkisi dolayısıyla GSYH büyüme oranı için de belirleyici nitelik taşıyan sanayinin ilk çeyrekteki performansı vasat kaldı.
Takvim etkisinden arındırılmış endekste bu yıl ocakta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 2 olan üretim artışı, şubatta yüzde 4.3’e yükselmişti. Mart ayında gerçekleşen yüzde 1.4’lük oranla, ilk çeyrek itibariyle geçen yılın eş dönemine göre sanayi üretim artışı yüzde 2.5 düzeyinde oluştu. Türkiye ekonomisinin yüzde 8.8 ile yüksek bir büyüme kaydettiği 2011 yılının ilk çeyreğinde sanayi üretiminde önceki yılın aynı ayına göre yüzde 15 artış yaşanmıştı. Yıllık büyümenin yüzde 2.2’ye düştüğü 2012 yılında ise ilk çeyrekte sanayi üretimi önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2.6 oranında bir artış göstermişti. Sanayi üretim artışı ile GSYH büyüme oranı arasındaki korelasyon nedeniyle; sanayide bu yıl ocak-mart dönemindeki yüzde 2.5’lik üretim artışı, ilk çeyrek büyüme oranının düşük çıkabileceği yönünde önemli bir işaret oluşturdu.

Madencilik ve enerjide yıllık bazda düşüş var
Takvim etkisinden arındırılmış endekste geçen yılın aynı ayına göre genel artış yüzde 1.4 olurken; sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, üretimin madencilik ve taş ocakçılığı sektöründe yüzde 2.6, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımında da yüzde 4 düştüğü, imalat sanayi sektörü endeksinin ise yüzde 2.5 arttığı belirlendi.

İmalat sanayii üretimi şubatın altında

Hem takvim hem mevsim etkisinden arındırılmış endekste ise mart ayında şubata göre madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi yüzde 1, elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı endeksi de yüzde 1.9 artarken, imalat sanayi endeksi yüzde 1.4 azaldı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ana sanayi grupları içinde önceki aya göre en yüksek artış yüzde 6.2 ile dayanıklı tüketim malı imalatında gerçekleşti. İmalat sanayii alt sektörleri içinde en önceki aya göre en hızlı artış yüzde 17 ile mobilyada yaşandı. Bu sektörü yüzde 2.6 ile kimya izledi. İmalat sanayiinde önceki aya göre üretimde fazla azalış ise yüzde 16.7 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatında gerçekleşti. Bu alt sektörü, yüzde 8.8 oranındaki üretim düşüşü ile kok kömürü ve rafine edilmiş petrol ürünleri imalatı ve yüzde 8.6’lık düşüşle temel eczacılık ürünlerinin ve eczacılığa ilişkin malzemelerin imalatı izledi.

 

sanayi14.jpg

REKLAM ALANI