Dolar 32,3107
Euro 35,0595
Altın 2.279,50
BİST 8.971,11
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Sanayide çarklar dönüyor

Sanayide çarklar dönüyor
08 Mayıs 2014 12:20
A+
A-

Sanayi üretimi takvim etkisinden arındırılmış verilerle Mart ayında yüzde 4,2 arttı. Beklentiler yüzde 3 civarındaydı.

sanayi - is dunyasi

Türkiye İstatistik Kurumu Mart ayı sanayi üretim verilerini açıkladı.Buna göre takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi Mart ayında bir önceki yılın Mart ayına göre yüzde 4,2 arttı. Beklentiler bu rakamın yüzde 3 civarında gerçekleşmesi yönündeydi.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi ise bir önceki aya göre yüzde 0,4 azaldı.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış hesaplamada, mart ayında, bir önceki aya göre madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi yüzde 2,9, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,3 azaldı. Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksinde ise değişim olmadı.

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde mart ayında geçen yılın aynı ayına göre, madencilik ve taşocakçılığı sektörü ile imalat sanayi sektörü endeksleri yüzde 4,3 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi ise yüzde 3,1 arttı.

Ana sanayi gruplarına bakıldığında, mart ayında bir önceki aya göre mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ara malı imalatı yüzde 0,4, sermaye malı imalatı yüzde 3,9 azaldı, dayanıksız tüketim malı imalatı yüzde 1,3 ve enerji yüzde 0,3 arttı.

İmalat sanayinde en yüksek artış bir önceki aya göre yüzde 7,9 ile diğer imalatlarda gerçekleşti. Bu artışı yüzde 4,8 ile tütün ürünleri imalatı, yüzde 4,1 ile motorlu kara taşıtı, treyler (römork) ve yarı treyler (yarı römork) imalatı takip etti.

Mart ayında bir önceki aya göre imalat sanayinde en fazla gerileme ise yüzde 10,6 ile diğer ulaşım araçlarının imalatında görüldü. Bu azalışı, yüzde 9,2 ile makine ekipmanlarının kurulumu ve onarımı, yüzde 8,5 ile bilgisayarların, elektronik ve optik ürünlerin imalatı izledi.

REKLAM ALANI