Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Sanayiciler, vasatlıktan çıkış yolunu arıyor

Sanayiciler, vasatlıktan çıkış yolunu arıyor
26 Nisan 2014 07:12 | Son Güncellenme: 26 Nisan 2014 07:13
A+
A-

sanayiTürkiye’nin en büyük sanayi odası olan İSO, 12. Sanayi Kongresi hazırlıklarını tamamladı. İSO, 15 Mayıs’ta düzenlenecek kongrede, yılbaşından bu yana gerçekleştirdiği dört çalıştay sonucu ortaya çıkan bir sanayi bildirisi açıklayacak. Kongreye iki ünlü ekonomist de konuşmacı olarak katılacak; uluslararası politika-küresel ekonomi uzmanı Prof. Francis Fukuyama ve Çin-Hindistan Enstitüsü Kurucu Ortağı Haiyan Wang.

İstanbul Sanayi Odası (İSO), Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı sanayi kongresine imza atmaya hazırlanıyor. “21. Yüzyılla Büyük Yüzleşme” ana temasıyla, 15 Mayıs’ta İstanbul Lütfi Kırdar Uluslararası Kongre ve Sergi Sarayı’nda düzenlenecek olan İSO 12. Sanayi Kongresi, binlerce sanayici, kamu yöneticisi, iş dünyası, akademi ve sivil toplum kuruluşları temsilcilerinin geniş katılımı ile gerçekleştirilecek.

Ülkenin tüm potansiyelini harekete geçirecek bütünsel bir sanayi stratejisinin oluşturulmasını hedefleyen İSO, kongrede Türkiye’nin ileri sanayi ülkesi olma ve küresel rekabette öne çıkma yolundaki kalkınma hamlesinin yapıtaşlarını ortaya koyacak.

Dört farklı çalıştay düzenlendi

Türkiye’nin en büyük sanayi odası olan İSO, kurulduğu 1952 yılından bu yana ülkede sanayinin gelişimi ve bilgi toplumuna geçiş için çalışmalar yürütüyor. İSO, bu kapsamda 2002 yılından bugüne düzenlediği 11 kongreden farklı olarak, bu kez ülke sanayisini tüm yönleri ile mercek altına aldı. İSO, kongreye uzanan süreçte Ekonomi, Devlet, Demokrasi, Toplum, Şirketler ve Eğitimde Vasatlıkla Yüzleşme ve Bundan Çıkış Yolları başlığı altında akademi, iş dünyası ve medyadan 250’ye yakın uzman katılımcı eşliğinde dört farklı çalıştay düzenledi.

Ülke sanayisinin tüm sorunlarının masaya yatırıldığı dört ay süren çalıştayların ardından ortaya çıkan Sonuç Bildirgesi, 15 Mayıs’ta düzenlenecek 12. Sanayi Kongresi’nde açıklanacak. İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan ve yönetim kurulu üyelerinin ev sahipliğinde düzenlenecek kongrede, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İSO Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay ve Borsa İstanbul Başkanı Dr. M. İbrahim Turhan birer konuşma yapacak.

Kongrede, ayrıca bildirgenin tartışılacağı “Türkiye’de Vasatlıkla Yüzleşme” konulu bir de panel düzenlenecek. Türkiye’nin gelişmiş sanayi ülkesi olmasında ve bilgi toplumuna geçmesinde yapılması gerekenleri ortaya koyacak olan Sonuç Bildirgesi, gerek kongre günü gerekse yıl içinde yapılacak oturumlarla da kapsamlı bir şekilde ele alınacak.

Dahi Fütürist Fukuyama geliyor

Sanayinin tüm kesimlerini bir araya getirecek olan ve her ölçekteki kuruluşun faydalanacağı kongre, uluslararası ünlü isimlere de ev sahipliği yapacak. İSO 12. Sanayi Kongresi’nin ana konuşmacısı, uluslararası politikalar ve küresel ekonomi konularında uzman olan ve 20’den fazla ülkenin en çok satanlar listesinde yer alan “The End of History and The Last Man” (Tarihin Sonu ve Son İnsan) kitabının yazarı Prof. Francis Fukuyama olacak.

Dahi fütürist olarak anılan Prof. Fukuyama, halen Johns Hopkins Üniversitesi’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor. Fukuyama, çalışmalarında demokratikleşme ve uluslararası politika alanının yanısıra, toplumların bilgi ekonomisi ve inovasyona yaklaşımlarının siyasi sonuçlarını irdeliyor.

Çin ve Hindistan uzmanı Haiyan Wang kongrede

Sanayi Kongresi’nin bir diğer uluslararası ünlü konuşmacısı, Çin-Hindistan Enstitüsü Kurucu Ortağı Haiyan Wang olacak. Küreselleşme ve küresel girişimcilik konularında uzman olan Haiyan Wang’ın “Çin’i ve Hindistan’ı Doğru Anlamak” isimli kitabı, uluslararası ticaret konusunda dünyanın en iyi yayınlarından biri olarak görülüyor. INSEAD Business School’da Misafir Profesör olarak görev yapan Wang, bilgi ve tecrübelerini Bloomberg BusinessWeek Dergisi başta olmak üzere birçok küresel medya kuruluşunda paylaşıyor.

Tüm gün sürecek olan kongrenin, öğleden sonraki oturumunda da bir panel düzenlenecek. Sabah Gazetesi Ekonomi Müdürü ve Köşe Yazarı Şeref Oğuz tarafından yönetilecek olan “Türkiye’de Vasatlık ile Yüzleşme” paneline, İstanbul Ticaret Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nazım Ekren, İSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve  Kongre Program Komitesi Başkanı Adnan Dalgakıran, ALARKO Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton, Sen De Gel Derneği Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Betil ve Konda Genel Müdürü Bekir Ağırdır konuşmacı olarak katılacak.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI