Dolar 32,5490
Euro 34,8521
Altın 2.427,16
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 21°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

Sağlığı tehdit eden 59 ürün daha yakalandı

Sağlığı tehdit eden 59 ürün daha yakalandı
29 Ekim 2014 10:50
A+
A-

tarım bakanlıkTarım Bakanlığı, taklit ve tağşiş yaptığı belirlenen işletmeler ve ürünleri deşifre etti. Baldan, yağa; enerji içeceğinden bulgura, et ürünlerine kadar 59 parti ürünün sağlığı tehlikeye düşürdüğü ortaya çıktı.

Taklit veya tağşiş yapıldığı kesinleşen 59 parti ürün için (et ürünü, süt ürünü, bal, fıstık ezmesi, bulgur, baharat, zeytinyağı) ilgili firmalara 13 bin 304 lira idari para cezası uygulanmasına ve ürünlerin mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verildi.

Sağlığı tehlikeye düşürecek şekilde bozulmuş, değiştirilmiş ürünlerle ilgili laboratuvar analizleri neticesinde ilaç etken maddesi içerdiği tespit edilen 11 parti ürün için ise (takviye edici gıda, kahve ve enerji içeceği) masrafları sorumlusuna ait olmak üzere piyasadan toplatılmasına ve ürünlerin mülkiyetinin kamuya geçirilmesine karar verildi.

Söz konusu ürünleri üreten ve piyasaya arz edenler hakkında Cumhuriyet savcılığına suç duyurusunda bulunuldu.

475 bin denetim yapıldı

Türkiye’de gıda güvenliğinin sağlanması, gıdalarda taklit ve tağşişin önüne geçilmesi, tüketici sağlığının korunması, sektörde haksız rekabetin ve kar hırsının engellenmesi amacıyla mevzuatta ve resmi kontrol uygulamalarında yeni uygulamalar hayata geçirildi.

Gıda Güvenliği Bilgi Sisteminin kurulması, 174 Alo Gıda Hattı’nın açılması, riske dayalı denetim sistemine geçilmesi gibi çalışmalar sonucunda 2002’de 39 bin denetim yapılırken, Ekim 2014 itibarıyla yaklaşık 475 bin denetim gerçekleştirildi.

Denetimler sonucunda bu yılın 10 ayında 155 parti üründe taklit ve tağşiş yapıldığı, 40 parti üründe ise ilaç etken maddesi eklendiği tespit edildi.

LİSTEYE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI