Dolar 32,5976
Euro 34,7428
Altın 2.506,53
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Rusya’dan indirimi ocakta isteyeceğiz

Rusya’dan indirimi ocakta isteyeceğiz
20 Haziran 2014 09:19
A+
A-

taner yildizEnerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Rusya’da Ukrayna üzerinden gelen doğalgazın kesintiye uğrayıp uğramayacağını anlamak amacıyla bir dizi görüşme yapacağını belirtti.

Yıldız, Dünya Petrol Kongresi için geldiği Moskova’da gazetecilerle yaptığı sohbette, Türkiye için kasım-şubat arasının kritik bir dönem olduğunu vurgulayarak, “Ukrayna’dan transit geçişler, AB ve Türkiye’ye ayrı ancak Ukrayna boru hattından da gaz çekebiliyor. 2009 yılındaki 12 günlük kesinti de bundan kaynaklanmıştı” dedi.

Yıldız, Rusya ile doğalgaz anlaşmasının 1 Ocak 2015’ten itibaren fiyat revizyonu hakkı verdiğini belirterek bunun kullanılacağını söyledi. Mavi Akım’dan 3 milyar metreküplük daha fazla gaz istendiğini aktaran Yıldız, “Teknik olarak bazı tedbirler alıyorlar. 1.5 yıldan önce olmayacak. 2016’nın başında ek olarak 3 milyar metreküplük yeni kontrat olacak. Kontratların şartları ve süreleri ayrıdır. Daha ucuz olması lazım geldiğini söylüyoruz” açıklamasını yaptı. Yıldız, 3 milyar metreküpü özel sektörün getirmesini istediklerini belirterek, doğalgazın yükselen maliyetlerini absorbe etmeye çalıştıklarını kaydetti. Yıldız, alınan fiyatın satılandan daha yüksek olduğunu ifade ederek, “Vatandaşa ve sanayicimize fiyat artışlarını yansıtmıyoruz. Fiyat düşer mi konusu çok yüksek bir çıtadır. Bütün Türkiye lehine elde edilecek avantajlar maliyetlerin düşürülmesi ile ilgili olacak. Zarar edilen kalemlerin telafisi” değerlendirmesinde bulundu. Yıldız, Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak ile görüşmesinde bölgedeki gelişmelerin yanı sıra Türkiye-Rusya doğalgaz konusunu ele alacaklarını bildirdi. Yıldız, “Ukrayna’daki doğalgaz akışı önemli. Türkiye karşılıklı yükümlülüklerini yerine getirdi. Rusya Federasyonu da yükümlülüklerini yerine getirdi. Hassasiyetle üzerinde duracağız. Önemli olan Kasım ayı ve sonrası” dedi.

IRAK’TAN 110 MİLYON DOLAR PETROL GELİRİ

TPAO Genel Müdürvekili Besim Şişman, Irak’ta günlük Missan’da 110 bin varil, Badra’da da 10 bin petrol üretimi gerçekleştirdiklerini belirterek, iki petrol sahasında elde edilen gelirin tutarının 110 milyon doları bulduğunu kaydetti. Bu kapsamda Missan petrol sahasının kendi kendini çevirdiğini ifade eden Şişman, Badra da benzer bir duruma doğru gidildiğini söyledi. Iraktaki petrol faaliyetlerinin sürdüğünü belirten Şişman, “Bizim orada dört sahamızda çalışmalarımız sürüyor. İkisi petrol, ikisi doğalgaz sahasıdır” dedi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI