Dolar 32,3122
Euro 35,1016
Altın 2.279,32
BİST 8.962,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Rusya, 2016’nın 2’nci çeyreğinde yüzde -0,6 büyüme kaydetti

Rusya, 2016’nın 2’nci çeyreğinde yüzde -0,6 büyüme kaydetti
25 Ağustos 2016 11:29
A+
A-

temmuz ayı ekonomi haberleri raporu görseli

Dünyanın lider alacak sigortası şirketi Euler Hermes, Rusya, Orta ve Doğu Avrupa, Japonya ve İspanya’yı manşetine taşırken, Latin Amerika, Birleşik Krallık, Mısır ve Çin’i mercek altına aldığı Haftalık İhracat Risk Görünümü raporunu yayınladı.

Rusya: Durgunluktaki iyileşme yavaş yavaş gerçekleşiyor

RosStat’ın yayınladığı ilk tahminler, Rusya’nın 2’nci çeyrekteki büyümesinin yıllık yüzde -0,6 seviyesinde gerçekleştiğini gösterdi. Ülkenin 1’inci çeyrekteki büyümesi ise yıllık yüzde -1,2 seviyesindeydi. Durgunlukta daha fazla iyileşme bekleniyordu ancak ekonominin dibe vurup vurmadığı ve 3’üncü çeyrekte iyileşmenin başlayıp başlamayacağı net değil. Temmuz ayı aktiviteleri de pek umut verici değil. Sanayi üretimi, 2’nci çeyrekte ortalama yıllık yüzde 1 artış kaydederken, Temmuz ayında yıllık yüzde -0,3 daralma kaydetti. Bu gerilemenin arkasındaki nedenlerden biri imalat çıkışlarındaki yıllık yüzde -1,5’lik düşüş oldu. Bu da Temmuz ayında satın alma endeksinin 49,5’e gerilemesine paralel bir veriydi (Haziran ayında 51,5) ve endeksin 50,0’lık standardın altına düşmüş olması, sektördeki aktivitenin de daraldığını gösteriyor. Sektörde görülen negatif trendler arasında yeni toplamlar ve ihracat siparişlerindeki azalma da yer alıyor. Bunlara ek olarak, 2’nci çeyrekteki ortalama yüzde -5,6 ve 1’inci çeyrekteki ortalama yüzde -5,8’in ardından perakende ticareti ciroları da Temmuz ayında yıllık yüzde -5 daralma kaydetti ve bu özel tüketimin zayıf seyretmeye devam ettiğinin bir göstergesi oldu. Euler Hermes’in ülkenin 2016’daki tam yıllık büyümesine yönelik öngörüsü şimdilik yüzde -0,9 ve 2017 yılında da ılımlı bir iyileşme ile GSYH büyümesinin yüzde 1 seviyesinde olacağını öngörüyoruz.

 

Orta ve Doğu Avrupa: Bölgesel büyüme canlı seyretmeye devam ediyor

İlk tahminler, Orta ve Doğu Avrupa Bölgesindeki 11 AB üyesindeki GSYH büyümesinin 2’nci çeyrekte ivme kazanarak yıllık yüzde 3,2 seviyesinde gerçekleştiğini gösteriyor (beş çeyreklik düşük seviyelerin ardından 1’inci çeyrekte yüzde 2,9 idi). Bu iyileşmenin arkasındaki ana kalem 2’nci çeyrekte yıllık yüzde 6 ile büyümesi artan Romanya oldu. Romanya’nın şaşırtıcı büyümesinde ise mali canlandırma ölçüleri sayesinde güçlü seyretmeye devam eden yerel talep etkiliydi. Net ihracatın ve hane talebinin arttığı, özellikle yerel otomobil satışlarının yıllık yüzde 23 artış kaydettiği Slovakya’da da büyüme ivme kaydederek yıllık yüzde 3,7 seviyesinde gerçekleşti. Polonya ve Bulgaristan’ın büyümesi ise 2’nci çeyrekte yıllık yüzde 3 ile pek değişim göstermedi. İnşaattaki sert düşüşün yatırımlarda da düşüş ihtimalini artırmasıyla birlikte Çek Cumhuriyeti’nin büyümesi ise yıllık yüzde 2,5 seviyesinde gerçekleşti. Macaristan, iyileşme kaydederek yıllık yüzde 2,6’lık büyüme elde etti (1’inci çeyrekte yüzde 0,9). Rusya’nın Baltık’lardan yaptığı ihracata yönelik talebindeki azalma, Letonya 2’nci çeyrekte yıllık yüzde 2,1), Litvanya (yüzde 1,8) ve Estonya’nın (yüzde 0,6) büyümesini olumsuz etkilemeye devam ediyor. Euler Hermes, Orta ve Doğu Avrupa’daki 11 AB üyesi ülkenin tam yıllık bölgesel büyümesinin hem 2016, hem de 2017’de yüzde 3 civarında olmasını bekliyor (2015’te yüzde 3,4).

Japonya: Güçlü yen, GSYH büyümesini etkiliyor

Ön tahminlere göre reel GSYH büyümesi 2’nci çeyrekte durgun seyrederek 1’inci çeyrekteki çeyrek bazında yüzde 0,5’in altında seyretti. Yen’in güçlü olması ve dış talebin de durgun seyretmesi ile reel ihracatta da daralma kaydedildi (çeyrek bazında yüzde -1,5). Net ihracat, büyümenin -0,3 baz puan azalmasına neden oldu. Özel tüketim (çeyrek bazında yüzde 0,2) ve kamu harcamalarındaki ılımlı büyümenin desteği ve yerleşime yönelik yatırımlardaki artışa paralel olarak özel tüketimin daralmadan kurtulması ile yerel talebin büyümeye olumlu katkısı oldu. Ancak, yerleşim dışı yatırımlarda daralma kaydedilmeye devam etti. Haziran ayına ilişkin aktivite göstergeleri, sanayi üretimi (aylık yüzde 2,3) ve perakende satışlarının (aylık yüzde 0,3) daralmadan kurtulması ve kapasite kullanımının iyileşme kaydetmesi (aylık yüzde 1,5) ile artış gösterdi. Temmuz ayında, tüketici ve iş güveni ise 2’nci çeyrekte görülen dip noktasından kurtuldu (örneğin, Mayıs ayında 47,7 olan imalat satın alma endeksi Temmuz ayında 49,3 idi). İleriye bakıldığında, belirsizliklerin genel görünüm üzerinde ağırlık oluşturduğu görülüyor. Maaşların artması ve daha fazla mali destek sunulması, kısa vadede yerel talebi destekleyecek. Ancak ihracatın ve özel yatırımların canlandırılması açısından yen’in gücünün ele alınması kritik olacak.

İspanya: Hayat devam ediyor

Milli İstatistik Enstitüsü’nün ön tahminleri, Temmuz sonu itibariyle 2’nci çeyrek reel GSYH büyümesinin çeyrek bazında yüzde 0,7 olduğunu gösteriyor. Bu, 1’inci çeyrekteki çeyrek bazında yüzde 0,8’in altında olmasına rağmen halen piyasa beklentilerinin üzerinde seyreden bir değer. Euler Hermes, şimdilik İspanya’ya yönelik, 2016 için yüzde 2,6’lık büyüme tahminini koruyor (2015’teki yüzde 3,2’nin ardından). Güvende biraz eksilme olmasına rağmen işsizlik oranının azalması (bir yıl öncesinde yüzde 22,3 iken Haziran ayında yüzde 19,9) ve perakende satışlarındaki büyümenin ivme kazanması (Mayıs ayında yıllık yüzde 3,2 iken Haziran ayında yıllık yüzde 4,9) ile özel tüketim güçlü seyretmeye devam ediyor. Ancak, Nisan ayında yüzde 2,5 seviyesinde olan sanayi üretimi yavaşlayarak Mayıs ayında yüzde 0,8 ve Haziran ayında yüzde 0,9 seviyesinde seyretti. Siparişlerin azalmaya devam etmesine paralel olarak bu trendin sürmesi bekleniyor. Devam eden karışıklıklar nedeniyle portföy gelirlerinde azalma kaydedildi. Ekim 2015’teki 122,4 milyar Euro’luk net girişler, Mayıs 2016’da 9,8 milyar Euro’luk çıkışlara döndü. Tahvil gelirleri, Ağustos ayında yüzde 1 ile tarihi en düşük seviyeyi kaydederken, net portföy girişlerinin yakın zamanda pozitife dönmesi beklenmiyor.

Mercekteki Ülkeler

Latin Amerika: Bekleyelim de görelim bakalım

Enflasyon, pek çok Latin Amerika ülkesinde Temmuz ayında hafiflemeye devam etse de Ağustos ayında yayınlanan TÜFE verilerine göre enflasyon halen ülkelerin çoğunluğunda Merkez Bankasının hedeflerinin üzerinde seyrediyor. Temmuz ayında tüketici fiyat enflasyonu Brezilya’da yıllık yüzde 8,7 (hedef yüzde 4,5), Şili’de yüzde 4 (hedef yüzde 3) ve Kolombiya’da yüzde 9 (hedef aralık +/-1 baz puan ile yüzde 3) seviyesindeydi. Tüketici fiyat enflasyonu, Peru’da ise yıllık yüzde 3 ile Merkez Bankasının hedefini ucundan yakalamayı başardı (+/-1 baz puan ile yüzde 2). Enflasyon oranı, Meksika’da yıllık yüzde 2,7 ile Merkez Bankasının aralık +/-1 baz puan ile yüzde 3 seviyesinin limitlerinde kaldı. Bölgenin diğer kalanının tersine Meksika son yıllarda bu hedef içerisinde kalabilen tek ülke olarak dikkat çekiyor. Buna rağmen, Meksika Merkez Bankası  para politikalarında sıkılaştırmaya giderek aralarında Fed’in 2015’in sonunda gerçekleştirdiği faiz artırımı da olmak üzere pek çok nedenle para birimi üzerindeki baskıları azaltmaya çalıştı. Fed’in para politikasının önümüzdeki aylarda nereye gideceği belli olmadığından, diğer Merkez Bankaları da geçmişte sıkılaştırma politikaları izlemiş olsalar da şu anda beklemedeler.

Birleşik Krallık: Teşvikler artıyor ancak enflasyon halen sınırlı

Brexit referandumunun ardından giderek daha fazla belirsizlikle karşı karşıya kalan ekonomik ortamda büyümeyi desteklemek için İngiltere Merkez Bankası ana politika oranını 25 baz puan azaltarak yüzde 0,25’e çekti. İngiltere Merkez Bankası’nın bu doğrultuda aldığı diğer ölçüler arasında varlık alımı programını 60 milyar GBP’lik genişletmek ve Ağustos başında yürürlüğe alınması planlanan 10 milyar GBP’lik yeni özel sektör tahvil alımı planı yer aldı. Bunun sonucunda GBP’nin dominant olduğu özel sektör tahvillerine yönelik iştah yenilendi. Söz konusu tahviller, iki haftada son üç yılki en güçlü ihracat aktivitesini kaydederken, kazançlar yüzde 2,06 ile rekor seviyede düştü. Bu sırada, Haziran ayında yüzde 0,5 seviyesinde olan tüketici enflasyonu da Temmuz ayında yıllık yüzde 0,6 seviyesine ulaştı. Üreticiler tarafına bakıldığında ise GBP’deki değer kaybının üretici fiyatlarının Temmuz ayında yüzde 4,3 ile önemli seviyede artmasına neden olduğu görülüyor. Diğer yandan, fabrika fiyatlarındaki artışın yalnızca yıllık yüzde 0,3 seviyesinde artması ile daha yüksek ithalat fiyatları şirketler tarafından tamamen emilmiş oldu. Brexit referandumu sonrasında GBP değer kaybı şimdilik sadece yüksek enflasyona dönüşmüş görünüyor.

Mısır: Tekrar hoş geldin, IMF

IMF, 8 Ağustos haftasında Mısır’a üç yıllık, 12 milyar Dolarlık kredi sunacağı teknik düzeyde anlaşma imzaladığını açıkladı. Anlaşmanın halen IMF’nin Yönetim Kurulu tarafından onaylanması gerekiyor ancak bu halde bile iyi haber olarak algılanıyor. Büyümenin ivme kazanmasıyla birlikte cari açıklar da arttığı için ülke bir noktada tıkanmış durumdaydı. Bunun sonucu olarak, özellikle Mart ayında Mısır Poundu (EGP) üzerinde oldukça güçlü baskılar vardı. FX rezervleri Temmuz ayında dibe vurdu ve ancak 2,7 aylık ithalatı karşılayacak seviyedeydi. IMF ile varılan anlaşma, diğer bağışçılardan (Dünya Bankası, Afrika Kalkınma Bankası) ve finansal piyasalardan daha fazla finansman alınmasına yardımcı olabilir. Kamu borcunun, GSYH’nin yüzde 98’ine yaklaşıyor olması göz önünde bulundurulduğunda çözülmesi gereken asıl sorun mali konsolidasyon olmaya devam edecek. Ülkede yüksek enflasyon (Haziran ayında yüzde 14) ve yüksek işsizlik (yüzde 13) olduğu için bu zor bir yolculuk olabilir.

Çin: Yavaş yavaş yavaşlıyor

Ekonomik aktivite, kötü hava koşulları ve talepteki zayıf büyümenin de etkisiyle Temmuz ayında ılımlı seyretti. Hem sanayi üretimi (yıllık yüzde 6), hem de perakende satışlarındaki büyümede (yıllık yüzde 10,2) yavaşlama kaydedildi. USD cinsinden ihracatta yıllık yüzde -4,4 daralma kaydedilirken, ihracattaki daralma yıllık yüzde -12,5 ile daha hızlı oldu. İmalat alanında üretici fiyatlarındaki deflasyonun Temmuz ayında yıllık yüzde -1,7’ye (yüzde -2,6) gelmesi ise iyi bir haberdi. İleriye bakıldığında, iş dünyası anketleri yakın zamanda büyümenin istikrarlı seyredeceğini gösteriyor. Hizmetler satın alma endeksi (hem resmi, hem de resmi olmayan) güçlü büyümeye işaret etmeye devam ediyor. Ancak imalat tarafında duyarlılık, zayıf siparişler nedeniyle hala hassas. Ekonomik politikalar, hala destekleyici. Ancak Temmuz ayında kredi büyümesinin daha düşük seyretmesinin de (Haziran ayındaki 1,380 milyar Yuan’ın ardından Yuan üzerinden yeni krediler 464 milyar seviyesindeydi) gösterdiği şekilde finansal risklerin frenlenmesi için mali politikada düzenlemeler yapılacağına dair işaretler de bulunuyor. Euler Hermes, reel GSYH büyümesinin 2016’da yüzde 6,5 seviyesinde olmasını bekliyor.

Takvim / Neleri Takipte Olacağız?

19 Ağustos – Endonezya – Faiz oranı kararı

19 Ağustos – Tayvan – 2’nci çeyrek GSYH (ikinci tahmin)

19 Ağustos – İspanya – Haziran ayı dış ticaret dengesi

22 Ağustos – Meksika – 2’nci çeyrek GSYH (ikinci tahmin)

22 Ağustos – Ukrayna – Temmuz ayı sanayi üretimi

23 Ağustos – Euro Bölgesi – Ağustos ayı satın alma endeksleri (ön tahminler)

23 Ağustos – Euro Bölgesi – Ağustos ayı tüketici güveni verileri

23 Ağustos – Japonya – Ağustos ayı satın alma endeksi

23 Ağustos – Meksika – Haziran ayı perakende satışları

23 Ağustos – Singapur – Temmuz ayı enflasyon

23 Ağustos – ABD – Temmuz ayı yeni konut satışları

23 Ağustos – Macaristan ve Türkiye – Faiz oranı

24 Ağustos – Brezilya – Ağustos ayı tüketici güveni

24 Ağustos – Almanya – 2’nci çeyrek GSYH (ikinci tahmin/ayrıntılar)

REKLAM ALANI