Dolar 32,3849
Euro 35,0576
Altın 2.326,64
BİST 9.097,26
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

“Pronet’in hedefi Avrupa alarm pazarını yakalamak”

“Pronet’in hedefi Avrupa alarm pazarını yakalamak”
14 Ocak 2014 08:26
A+
A-

Aydın Bolkar (1)

 Türkiye ve dünya genelindeki alarm pazarına ilişkin bir değerlendirme yapan Pronet Güvenlik Genel Müdür Yardımcısı Aydın Bolkar, gelişmiş ülkelerle kıyaslandığında pazarın önemli bir büyüme potansiyeline sahip olduğunu söyledi. İspanya’da 700, Fransa’da 500, Almanya’da ise 400 milyon Dolar olan pazar büyüklüğünün ülkemizde henüz 100  milyon Dolar seviyesinde bile bulunmadığına dikkat çeken Bolkar, bu büyük potansiyel sayesinde pazarın beş yıl içinde Almanya, Fransa gibi ülkelerin seviyesine ulaşabileceğini kaydetti. Bolkar ayrıca, ABD’deki alarm sistemi bulunmayan iş yerlerine sigorta yapılmaması uygulamasının Türkiye’de de yürürlüğe girmesi halinde pazarın çok daha hızlı büyüyeceğini söyledi.      

 Türkiye ve dünyadaki alarm pazarına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Pronet Güvenlik Genel Müdür Yardımcısı Aydın Bolkar, ABD ve Avrupa’nın gerisinde kalan pazarın önemli bir büyüme potansiyeline sahip olduğunu söyledi.

Türkiye genelinde 2007 yılında 78 bin olan alarm sistemi abonesinin 2011’de 222 bine, 2013’te ise 250-300 binlere yaklaştığını belirten Bolkar, “Bu rakamın 2016 yılında 700 bine ulaşacağı tahmin ediliyor. 2011-2016 yılları arasında yüzde 24 olması beklenen büyüme trendinin pazarı önemli oranda hareketlendireceğini söyleyebiliriz. Konut segmentini ayrıca değerlendirdiğimizde ise aynı dönemde büyüme oranının yüzde 30’u bulacağını düşünüyoruz. Bu artışta güvenlik bilincinin olgunlaşmaya başlaması önemli rol oynayacaktır” dedi.

Dünya geneli değerlendirildiğinde alarm izleme pazarının güvenlik pazarının yüzde 16’sını oluşturduğunu ifade eden Bolkar, “Türkiye’de ise alarm izleme pazarı tüm güvenlik pazarının sadece yüzde 2’sini oluşturuyor. Bu da bize ülkemizde yüksek bir pazar potansiyeli olduğunu gösteriyor” dedi.

“Almanya ve Fransa gibi olabiliriz”

Pazarda dünya lideri konumunda bulunan ABD’de 13.3 milyar Dolar civarında bir pazar büyüklüğü bulunduğuna dikkat çeken Bolkar, “Bu rakam gelişmiş ülkelerden İngiltere’de 1.2 milyar, İspanya’da 700 milyon, Fransa’da 500 milyon, Almanya’da ise 400 milyon Dolar seviyesinde. Ülkemizin de yer aldığı gelişmekte olan ülkeler liginde ise pazar Brezilya’da 134 milyon, Arjantin’de ise 94 milyon Dolar civarında bulunuyor. Penetrasyon oranlarının da ABD’de sigorta şirketlerinin zorunlu tutmasından dolayı, işyerlerinde yüzde 100’lerde, ev kullanımında ise yüzde 20’ler seviyesinde olduğunu görüyoruz. İngiltere dışında kalan Avrupa ülkelerinde yüzde 10’lar seviyesinde iken İngiltere’de ise yüzde 15 civarında seyrediyor. Ülkemizde bu oranlar evlerde yüzde 0.8, işyerlerinde ise yüzde 2.4 seviyesinde bulunuyor. Henüz 100 milyon Dolar’ı aşmamış bir pazar büyüklüğüne sahip ülkemizde gidilecek çok yol olduğuna inanıyoruz. Bu büyük potansiyel sayesinde, beş yıl içinde gelişmiş ülkeleri yakalamamamız için hiçbir sebep yok” diye konuştu.

“Sigorta uygulaması büyümeyi hızlandırır”

Alarm sistemi ve konut sigortası arasındaki ilişkiye de değinen Bolkar, “Türkiye’de faaliyet gösteren sigorta şirketlerinin bu konuda bir standardı bulunmuyor. Yani evinde alarm sistemi bulunan bir kişi konut sigortası yaptırmak istediğinde standart bir indirim oranı yok. Sigorta firmaları önce hırsızlığa yönelik risk analizi yapıyor ve önceki yıllarda hırsızlıktan doğan ödemelerine göre ortalama bir indirim rakamı belirliyorlar. Bu rakam da genellikle yüzde 5 ile yüzde 10 arasında değişiyor. Dünyadan bir örnek verecek olursak, ABD’de sigorta firmaları alarm sistemi bulunmayan işyerlerini sigortalamıyor. Türkiye’de de bu tür yasal düzenlemelerin yürürlüğe girmesi pazarın büyümesini daha da hızlandıracaktır. Ek olarak, özellikle ABD pazarında, alarm sistemi kullanımında ev otomasyon sistemlerine günden güne artan bir ilgi var. Pazarın büyüme seyrine baktığımızda bu yönde önemli bir ivme görüyoruz. Önümüzdeki dönemde ülkemizde de bu tür çözümlere büyük bir ilgi olacağını düşünüyoruz” dedi.

 

REKLAM ALANI