Dolar 32,5093
Euro 34,8669
Altın 2.484,84
BİST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 18°C

Piyasalarda veri ve haber trafiği yoğun

Piyasalarda veri ve haber trafiği yoğun
16 Haziran 2014 09:07 | Son Güncellenme: 16 Haziran 2014 09:08
A+
A-

erdem basciPiyasalar, yeni haftada yoğun veri ve haber trafiğine odaklandı. Bugün MB Başkanı Başçı’nın sunumu da yakından izlenecek.

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, Konya’da “Para Politikaları” konulu sunum yapacak. Başçı’nın sunumunda faiz indirimine yönelik vereceği mesajlar piyasalarca yakından takip edilecek.

Merkez Bankası’nın geçen hafta TCMB’de gerçekleşen görevden almalarla ilgili açıklama yapıp yapmayacağı merakla bekleniyor.

Konferans; Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası, Konya Ticaret Borsası ve DÜNYA Gazetesi tarafından ortaklaşa düzenleniyor.

Bu hafta veri trafiği yoğun

Öte yandan küresel ve yurt içi piyasalar için haber ve veri trafiğinin yoğun olacağı yeni haftada en önemli gündem maddesinin Irak’ta yaşanan gelişmelerin olması bekleniyor.

ABD’de bu hafta çarşamba günü Merkez Bankası (Fed) faiz kararı ve sonrasında Başkan Janet Yellen’in yapacağı açıklamalar ve bugünden itibaren başlayacak yoğun veri trafiği piyasaların yönü üzerinde belirleyici olacak. ABD’de bugün açıklanacak sanayi üretimi verisinin takip edileceğini ifade eden analistler, Başkan Barack Obama’nın Irak’taki gelişmelerle ilgili tüm olasılıkların masada olduğunu bildirmesinin bölgedeki gelişmelerin küresel piyasaların gündeminde en üst sıraya yükselmesine neden olabileceğini belirtiyor.

Avrupa tarafında cuma günü hisse senedi piyasalarında açılışın ardından etkili olan güçlü satışlar günün ikinci yarısında yerini tepki alışlarına bıraksa da haftanın son işlem gününde düşüşler dikkati çekti. Cuma günü Almanya’da DAX endeksi  yüzde 0,26, İngiltere’de FTSE 100 endeksi yüzde 0,95, Fransa’da CAC 40 endeksi yüzde 0,24 düşüş kaydetti. Piyasalar kapandıktan sonra kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin İngiltere’nin not görünümünü negatiften durağana çekmesinin ardından sterlin/dolar paritesi son dönemde beklentilerden iyi gelen makroekonomik verilerle içinde bulunduğu yükseliş trendini devam ettirerek, yaklaşık 5 yılın en yüksek seviyesi olan 1,6692’yi gördü. Paritenin 5 yıllık zirvesi 1,70 seviyesinde bulunuyor.

Yurt içi piyasalarda ise geçen hafta Musul’da yaşanan gelişmelerle etkili olan tedirginlik BIST 100 endeksinin haftalık bazda yüzde 1,72 değer kaybetmesine, dolar/TL’nin de 2,07 seviyelerinden 2,13’lere yükselmesine neden oldu. Analistler, bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı’nın yapacağı sunumdaki açıklamalarının takip edileceğini belirterek, Irak’ta yaşanan gelişmelerin piyasaların yönü üzerinde ana belirleyici olmaya devam edeceğini tahmin ediyor. BIST 100 endeksinin 77.900 ve 77.000 seviyelerinin orta vadeli teknik görünüm açısından kritik destek seviyeleri olduğunu vurgulayan analistler, 81.000 seviyesinin ise direnç konumunda olduğunu kaydediyor.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI