Dolar 32,5861
Euro 34,7910
Altın 2.509,72
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 22°C
Sal 22°C

Piyasalarda referandum tedirginliği

Piyasalarda referandum tedirginliği
25 Eylül 2017 10:10
A+
A-

Piyasalarda referandum tedirginliği

Almanya seçimlerini geride bırakan piyasalar, bugün yapılan Kuzey Irak referandumunu takip ediyor. Borsa satış ağırlıklı açılırken, dolar 3.51’in üzerinde.

 Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin (IKBY) bağımsızlık referandumu bugün yapılıyor.

Jeopolitik riskleri artırması beklenen referandum için oy verme işlemi başlarken, yurtiçi piyasaların haftaya temkinli başladığı gözleniyor.

Borsa İstanbul’da BİST 100 endeksi haftaya 446 puan düşüşle 103.676 puandan başladı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,43 oranında değer kaybetti.

Geçen hafta 3.50 seviyesini aşan dolar/TL bu sabah ilk işlemlerde 3.50 civarında açıldı. Sonrasında yukarı yönlü bir seyir izleyen kur 3.51’i geçti. Euro/TL ise 4.19’a yakın.

Piyasalar, referandum sürecinin yanı sıra Almanya seçim sonuçlarının yansımalarını ve küresel piyasaları izliyor.

Türkiye sert tepki gösteriyor

IKBY’nin bağımsızlık referandumu yapılacağı açıklamasına bazı bölge ülkeleriyle birlikte Türkiye de referandumun iptal edilmesi çağrısında bulunmuştu. Kararın iptal edilmemesi sonrasında cuma günü toplanan Milli Güvenlik Kurulu (MGK) ve Bakanlar Kurulu toplantılarında Türkiye’nin atacağı adımlar belirlendi. Öte yandan hükümete sınır ötesi operasyon için verilen yetkiyi uzatan tezkere de cumartesi günü TBMM’de kabul edildi.

Öte yandan, referandumda Ortadoğu’da istikrarsızlığı ve şiddeti artıracağına ilişkin bölgesel ve uluslararası endişelere rağmen oy verme işlemi başlarken Dışişleri Bakanlığı, referandumun sonuçları bakımından Türkiye için yok hükmünde olduğunu ve Türkiye’nin kendisine yönelecek tehditler karşısında “tüm önlemleri” alacağı açıkladı.

Küresel piyasaların da tadı yok

Küresel piyasalarda ise euro, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in dördüncü kez seçimi kazanması ancak aşırı sağa olan desteğin artmasıyla bölünmüş bir parlamentoyla karşı karşıya kalmasının ardından değer kaybetti.

Merkel’in Alman sınırlarını 1 milyondan fazla göçmene açtıktan iki yıl sonra göç karşıtı Almanya için Alternatif Partisi’nin (AFD) yarım yüzyıldan uzun sürede parlamentoya giren ilk aşırı sağ parti olması şaşkınlık yarattı.

Euro 8 Eylül’de gördüğü iki buçuk yılın zirvesi olan 1.2092 dolardan biraz daha uzaklaşarak yüzde 0.2 düşüşle 1.1930 dolara geriledi. Euro, Avrupa Merkez Bankası’nın varlık alım programını daraltmaya başlayacağının ipucunu verdiği 8 Eylül toplantısıyla birlikte iki buçuk yılın zirvesini görmüştü.

Asya borsaları satıcılı

Asya borsaları Çin ekonomisine ilişkin endişelerin baskısıyla geriledi.

Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi seans başındaki ılımlı kazanımlarını geri vererek yüzde 0.6 ekside bulunuyor.

Çin hisseleri Fed’in para politikasını sıkılaştırma yanlısı tutumu ve S&P’nin Çin’in kredi notunu düşürmesinin ardından geçen haftanın son günlerine doğru geriledikten sonra dalgalı seyir izliyor.

REKLAM ALANI