Dolar 32,3669
Euro 34,9579
Altın 2.325,33
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Piyasalara referandum etkisi

Piyasalara referandum etkisi
15 Mart 2014 09:32 | Son Güncellenme: 15 Mart 2014 09:33
A+
A-

Tuğba Özay

Kırım krizi ve referandum EUR/USD, altın ve petrolü nasıl etkileyecek

Rusya Merkez Bankası bugün faiz oranlarını değiştirmeyerek yüzde 7’de bıraktı. Geçen hafta Ruble’deki kayıpları durdurmak için haftalık repo faizini yüzde 5,50’den yüzde 7’ye çekmişti. Referanduma günler kala (16 Mart Pazar), Kırım’ın Ukrayna’ya mı Rusya’ya mı bağlı kalacağı tartışılacak. Her ne kadar referandumun geçerliliği tartışılsa da tahminler Rusya’nın şansının daha fazla olacağı yönünde.

Referandumun geçerliliğini tanımayan Ukrayna, Batı ve son zamanlarda da Japonya’da tırmanan gerginliğin bir diğer sebebi. Öyle ki geçtiğimiz gün Merkel’den uyarı üstüne uyarı geldi. Merkel, Rusya’nın Kırım krizi ile ilgili uluslararası hukuku ihlal ettiğine ve bu sebeple gözdağı vermek istermişçesine Rusya’nın uluslararası alanda yalnızlaşabileceğine dikkat çekti. Ayrıca AB ülkeleriyle birlikte siyasi ve ekonomik adımların atılacağını belirtti. Diğer yandan, bugün ABD ve Rusya Dışişleri Bakanları’nın toplantıları var. Bu toplantıda orta yolu bulmak referandum için de önemli. Çünkü orta yol bulunamazsa özellikle Batı’dan Rusya’ya yaptırımların başlaması söz konusu olur.

Rusya-Ukrayna gerginliğinin tüm piyasalarca fiyatlandığını geçtiğimiz günlerde yakından takip ettik. Piyasalar zaten şu anda hali hazırda gerginlikleri de fiyatlamaya devam etmekte. Ancak Putin’in ortamı germeye devam etmesi halinde bu durum, piyasaların da yeniden tepetaklak olmasına sebep olabilir. Her ne kadar şu an söz konusu olmasa da Rusya’nın Kırım’ı bahane ederek diğer doğu bölgelerine de el atması en kötü senaryo. Böyle bir durumun söz konusu olması halinde zaten ABD ve Batı’nın da yaptırımlara başlayacağı ve piyasada sert iniş çıkışların gözlemlenebileceği yüksek ihtimal. Zaten Batı açısından baktığımızda, Gürcistan ve Suriye derken durumlar beklemedikleri şekilde gelişti ve artık burada kaybetmek istemiyorlar. Ukrayna, jeopolitik açıdan Türkiye’ye oldukça benzemekte ve Avrupa için köprü, enerji koridoru özelliği taşımakta.

Rusya elindeki doğalgaz nedeniyle güçlü. Özellikle AB bu konuda Rusya’ya mahkum. Ancak Rusya’nın da zayıflığı petrol bağımlılığı. Doğalgaz için baktığımızda son zamanlarda en yüksek ihtimal Katar’ın devreye girmesi. Katar özellikle son zamanlarda Arap coğrafyası içerisindeki yerinin zayıflamış olmasıyla da dikkat çeken bir ülke. Ancak Katar’ın ön plana çıkması nükleer sonrasında Japonya’nın da buraya yönelmiş olması nedeniyle Katar’ın değerini artırırken, gazın da fiyatlarının yükselmesine sebep olabilir. Dolayısıyla önümüzdeki bir hafta kritik geçecek.

Rusya- Ukrayna krizini ve referandumu piyasalar açısından değerlendirirsek:

  • Politik gerginliğin tırmanışı şüphesiz en çok emtia piyasalarını etkilemişti. Referandum sonrası yine emtialar açısından önemli olacak. Çıkacak karmaşıklıklar ve yeniden ABD-AB tarafından gelebilecek yaptırımlar tedirgin bir ortam yaratarak, emtia fiyatlarında volatiliteye neden olabilir. ALTIN cephesinde yükselişler Çin’den gelen haberlerle kısmen baskı altında kalarak alım ivmesini yavaşlatmış olsa da önümüzdeki hafta içerisinde yeniden yükselişlerin ön plana çıması söz konusu olabilir. Ancak meselenin çözülmesi halinde tedirgin ortamın kalkması ve Çin’deki ekonomik daralma beklentileriyle sert satışlar ön plana çıkabilir. Gene de dikkat edilmesi gereken direnç seviyeleri ilk etapta 1385 /1392/1404 olarak ön plana çıkmakta.
  • EUR/USD paritesinde de geçtiğimiz günlerde volatilite artmış, alımlar ivme kazanmıştı. Burada yükselişlerin sebebi son zamanlarda Euro’nun güvenli liman özelliği kazanmış olmasıydı. Olası Kırım gerginliğinde paritedeki hareketleri iki açıdan ele almak gerekli. Referandum sonrası oluşabilecek gergin ortam Euro’nun güvenli liman özelliğini devam ettirebileceği gibi, Rusya ve AB arasındaki doğalgaz anlaşması ile ilgili olumsuz yaşanabilecek gelişmeler Euro’nun değer kaybetmesine sebep olabilir. Kısaca Euro güvenli liman olarak kalırsa kısa vadede yükselişlerin devamını, Rusya’nın Euro Bölgesi’ne verdiği doğalgazı kesmesi ihtimali ön plana çıkarsa satışların ön plana çıkabileceğini söyleyebiliriz.
  • Kırım krizinden etkilenmesi oldukça yüksek ihtimal olan bir diğer emtia ise PETROL. Burada da ilk tepkiyi yükseliş yönünde görebiliriz. Piyasa bu güne kadarki gelişmeleri satış yönünde fiyatladı. Ancak yaşanabilecek olası gerginlik ortamı ve ABD tarafından gelebilecek stratejik rezervlerin satılabileceği haberleri, piyasanın yukarı yönlü tepki vermesine sebep olabilir.
  • Tuğba Özay / İntegral Menkul Değerler, Araştırma Departmanı, Analist
REKLAM ALANI