Dolar 32,3847
Euro 35,0605
Altın 2.325,56
BİST 9.110,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Piyasalar tatilden nasıl döndü?

Piyasalar tatilden nasıl döndü?
28 Eylül 2015 12:49
A+
A-

Piyasalar tatilden nasıl döndü?

Türkiye piyasaları kapalıyken tarihi rekor kıran dolar haftaya düşüşle başlarken, borsada ilk işlemler pozitif tarafta gerçekleşiyor. Yurt içi piyasalar 4,5 günlük bayram tatili sonrasında genel olarak sakin bir açılış gerçekleştirdi. 

Borsa İstanbul 100 endeksi, güne 149 puan artışla 74.759 puandan açıldı. Açılış itibariyle hisse senetleri ortalama yüzde 0,20 oranında değer kazandı.

Türkiye piyasalarının bayram nedeniyle kapalı olduğu perşembe günü gelişmekte olan piyasalara paralel yükselerek tarihi zirveyi gören dolar/TL, bu sabah 3.04 civarında işlem görüyor. Geçtiğimiz hafta çarşamba günü 3.0270 seviyesinde olan dolar/TL, perşembe günü tarihi zirve olan 3.0750’ye yükselmişti.

Teknik seviyeler

Geçen hafta düşük işlem hacmiyle yatay bir seyir izleyen BIST 100 endeksi, analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 75.000 puanın üzerini test etse de bu seviyelerde tutunamamış ve haftayı 74.610 puandan tamamlamıştı. Analistler, ABD verileri ve Fed’in faiz artırımına ilişkin beklentilerin fiyatlamalar üzerinde baskın olmaya devam edeceğini ifade ederek, BIST 100 endeksinin 75.000 direncini kırması durumunda 77.500 seviyesinin gündeme gelebileceğini, olası düşüşlerde ise 72.000 seviyesinin destek konumunda olduğunu kaydediyor.

Gündem yoğun

Yurtiçinde bugün saat 14:30’da reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı açıklanacak. Yurtdışında ise saat 15:30’da ABD kişisel gelirler ve çekirdek PCE ile saat 17:00’de ABD bekleyen konut satışları verileri açıklanacak.

ABD istihdam verisi önemli

ABD Merkez Bankası Fed’in faiz artırımının bu yıl içinde yapılabileceği sinyali vermesi ardından piyasalar cuma günü açıklanacak olan ABD istihdam verisini bekliyor. Fed Başkanı Janet Yellen enflasyonun stabil kalması ve ekonominin istihdamı artıracak kadar güçlenmesi halinde Fed’in faiz artırımlarına bu yıl başlamasını beklediğini söyledi. Yellen, kendisi ve diğer Fed yetkililerinin global ekonomi ve finansal piyasalardaki son gelişmelerin bankanın politikasını ciddi şekilde etkilemesini beklemediğini belirtti.

“Genel eğilim olumsuz”

HSBC Hazine Grup Başkanı Fatih Keresteci, “Bayram tatili dönüşünde küresel mali piyasalardaki yüksek volatilitenin aynen korunduğunu gözlemliyoruz. Konular, uzun süredir olduğu üzere aynı; Fed faiz artıracak mı, Çin’deki ekonomik yavaşlama nereye kadar sürecek?” dedi ve şöyle devam etti: “Dolar/TL biz tatildeyken 3.07’li rakamlara varan bir yükseliş kaydetti. Güney Afrika Rand’ı başta olmak üzere gelişmekte olan ülke paralarında yaşanan değer kaybı bu eğilimde belirleyici oldu. TL’nin herşeye rağmen son dönemde ataklara karşı daha dirayetli davranabildiğini görüyoruz. Seçimler yaklaştıkça, olası bir koalisyon ihtimalinin bir ara olumlu yönde fiyatlamalara yol açma ihtimali var. Ancak genel eğilim olumsuz ve bunu derinden değiştirebilecek bir gelişme de gündemimizde bulunmuyor” dedi.

“Cuma kritik gün”

ING Bank Özel Bankacılık Stratejisti Pınar Uslu ise Fed’in faiz artırımı konusunda verilere bağlı hareket edeceğini tekrarlamasının ardından haftanın en kritik verisinin Cuma günü açıklanacak olan ABD Eylül ayı istihdam verileri olacağını söyleyerek, “Bu hafta ABD’deki yoğun veri gündemi takip edilecek ve faiz artırımının zamanlamasına dair beklentiler sorgulanacak. İstihdam verilerinin piyasanın beklentisinden çok daha güçlü gelmesi halinde, faiz artırımı için
ekim ayı ihtimali de masada olmaya devam edecek” dedi ve şöyle devam etti: “Bugün geç saatlerde, Fed üyeleri Evans’ın ve Williams’ın konuşmaları takip edilecek. Euro/dolar paritesinde 1.1150 ilk önemli destek; 1.1250 ise ilk önemli direnç olduğunu söyleyebiliriz. Dolar/TL’de ise 3.03 ve 3.01 destek; 3.0750 ve 3.0870 de direnç seviyeleri olarak öne çıkıyor.”

Kaynak: Dünya Online ve Ajanslar

REKLAM ALANI