Dolar 32,6078
Euro 34,8089
Altın 2.494,00
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

Piyasalar sonuçtan çok erken seçim ile ilgileniyor

Piyasalar sonuçtan çok erken seçim ile ilgileniyor
06 Nisan 2017 11:20
A+
A-

Hisse senedi piyasalarında bir süredir momentum azalırken BIST 100 endeksi yaklaşık iki aydır izlediğimiz yatay bandın alt sınırı olan 88000 seviyeleri çevresinde dolaşıyor. Endekste son dönemdeki seyir miktar rahatsız edici olabilir. Yeni bir yükseliş oluşması için 91500 seviyesinin üzerine yükselme fırsatı birkaç hafta önce kullanılamadı. Bu nedenle 88000-91500 aralığındaki dalgalanma devam etmekte.

Nisan ayında piyasaların önündeki en belirgin takvim içeride referandum tarihi olacak. Referandumdan nasıl bir sonuç çıkarsa piyasalarda nasıl seyirler oluşur en çok sorulan soruların başında geliyor. Pek çok sanayici ve işadamları ile yapılan söyleşilerde referandumdan çıkacak sonuçtan daha ziyade referandum sonrasında erken seçim olup olmayacağı piyasaların en fazla üzerinde durduğu konu olarak dikkatimizi çekiyor. Pek çok kesim referandum sonrasında sonuç ne olursa olsun artık hükümetin ekonomik reformlar üzerine hızla eğilmesini istiyor. Doğal olarak piyasalarda da genel beklenti bu yönde. Referanduma kadar içeride piyasalarda temkinli bir seyir görebiliriz.

Referandum sonrasında her iki ihtimalde de yukarı ve aşağı yönlü sınırlı ama sert hareketler alabiliriz bu hareketin bir iki gün sürmesi ve ardından seçim belirsizliğine yönelik bekle-gör sürecinin başlaması tahmin edilebilir. Erken seçimin gündeme gelmesi durumunda ise endeksin 87000 kritik seviyeleri üzerinde kalmasını beklemiyorum. Böyle bir ihtimalde satış baskısı artabilir.

Aksi durumda piyasalar içerideki gelişmeleri bırakıp dışarıya daha fazla bakmaya başlayacaktır. Dışarıda ise Fed’e yönelik artık fazla bir sürpriz görülmüyor. Üç faiz artırım algısı zaten piyasalarda fiyatlanmış durumda. Trump’ın vergi reformunun akıbeti küresel piyasalarda daha fazla takip edilecektir. Fransa’daki seçimler  ve İngiltere’nin Brexit görüşmelerinin tonlaması yine küresel piyasalarda izleyeceğimiz diğer bir konu. Ayrıca bizim ve G.Afrika’nın yatırım yapılabilir seviyenin altına düşürülmesi gelişmekte olan ülkelere yönelik olumsuz bir algı yaratabilir.

Tuncay TURŞUCU İntegral Menkul Değerler

REKLAM ALANI