Dolar 32,5004
Euro 34,6901
Altın 2.496,45
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 22°C
Sal 24°C
Çar 22°C

PİYASALAR İÇİN EN KRİTİK HAFTA!

PİYASALAR İÇİN EN KRİTİK HAFTA!
09 Aralık 2018 14:14 | Son Güncellenme: 09 Aralık 2018 14:21
A+
A-

Küresel piyasalarda ticaret savaşları takip edilirken, Türkiye için yurt içi verilerin kritik olduğu bir haftaya giriliyor. Yarın Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrek büyüme verileri açıklanacak. Salı günü ödemeler dengesi rakamları belli olacak. Perşembe günü ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararı izlenecek. Cuma günü ise uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch, Türkiye’nin kredi notunu değerlendirecek

Piyasalar kritik bir haftaya giriyor. Yarın Türkiye ekonomisinin üçüncü çeyrek büyüme verileri açıklanacak. Türkiye İstatistik Kurumu ( TÜİK), dönemsel gayri safi yurt içi hasıla verilerini yarın saat 10.00’da internet sitesinden duyuracak. Büyümenin Ağustos ayında Türk Lirasında yaşanan sert değer kaybı, dövizdeki oynaklık, finansal koşullardaki sıkılaşma ve iç talepteki yavaşlamanın etkisiyle üçüncü çeyrekte yüzde 2’ye gerilemesi bekleniyor.

Dolar/TL kuru 13 Ağustos’ta 7.24 ile tarihi zirvesini görmüştü. Öte yandan TBMM Genel Kurulunda 10 Aralık Pazartesi günü başlayacak bütçe mesaisi, hafta sonu dahil aralıksız 12 gün sürecek.

ÜST ÜSTE ÜÇÜNCÜ AYDA DA CARİ FAZLA BEKLENİYOR

Salı günü ödemeler dengesi rakamları belli olacak.Cari dengenin art arda üçüncü ayda da artış göstererek 2.5 milyar dolar civarı fazla vermesi bekleniyor. Cari işlemler hesabı, ağustosta 2 milyar 592 milyon dolar, eylülde 1 milyar 830 milyon dolar fazla verdi.

Ayrıca Hazine’nin 2 yıl vadeli sabit kuponlu devlet tahvil ihalesi var.

MERKEZ’İN FAİZ KARARI PERŞEMBE GÜNÜ

Perşembe günü ise Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın faiz kararı izlenecek. Piyasalarda Kasım ayı enflasyon verileri ardından 13 Aralık’taki Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı dahil “erken faiz indirimi” beklentisi fiyatlanmaya başlanmış ve bu fiyatlama küresel satış baskısıyla birleşerek birkaç işlem gününde TL’de ciddi bir değer kaybı yaratmıştı. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ve Finansal İstikrar ve Kalkınma Komitesi’nin açıklamaları ardından ise bu beklenti fiyatlaması büyük ölçüde ortadan kalkmıştı.

Para Politikası Kurulu 25 Ekim’deki toplantısı sonucunda faizleri yüzde 24 seviyesinde bırakmıştı. Merkez Bankası eylül ayında faizi beklentilerin üzerinde bir adımla yüzde 17.75’ten yüzde 24’e yükseltmişti.

FITCH NOTU DEĞERLENDİRECEK

Cuma günü ise uluslararası kredi derecelendirme kuruluşlarından Fitch, Türkiye’nin kredi notu değerlendirmesini güncelleyecek. Kredi değerlendirmesinde herhangi bir değişiklik beklenmiyor. Fitch Türkiye’yi BB ile yatırım yapılabilir seviyenin iki kademe altında değerlendiriyor. Görünüm ise “negatif”. Kuruluş en son Temmuz ayında yaptığı değerlendirmede Türkiye’nin kredi notunu BB+’dan BB’ye indirmişti.

REKLAM ALANI