Dolar 32,5011
Euro 34,7241
Altın 2.486,93
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

Piyasalar haftaya hızlı başladı

Piyasalar haftaya hızlı başladı
01 Ağustos 2016 12:52
A+
A-

Borsada nisan geleneği bozulmadı
Yurtiçi piyasalar, küresel piyasalarda yükselen risk iştahıyla haftaya alıcılı bir başlangıç yaptı.

Cuma günü açıklanan ABD ekonomik büyüme verilerinin tahminlerin altında kalmasıyla beraber Fed’in faizleri artırmayı erteleyeceği beklentilerinin artırdığı risk iştahıyla küresel piyasalarla birlik yurtiçi piyasalar pozitif bir seyir izliyor.

Borsa İstanbul (BİST) 100 endeksi haftaya 822 puan artışla 76227 puandan başladı. Hisse senetleri ortalama yüzde 1,09 oranında değer kazandı.

Dolar/TL, ABD verilerinin desteğiyle psikolojik bir seviye olarak görülen 3 seviyesini aşağı kırdıktan sonra bu sabah itibarıyla düşüşünü sürdürüyor.

Cuma günü haftayı 2.99 civarında tamamlayan dolar/TL, bu sabah 2.9847/2.9857 seviyesinde işlem görüyor.

Cuma gününü 3.17 civarında tamamlayan sepet bazında TL aynı saatte 3.1595/3.1608, 3.3425 civarında tamamlayan euro/TL ise 3.3344/3.3361 seviyesinde bulunuyor.

Emtia fiyatlarına baktığımızda, petrol fiyatları bugün hafif yükselişler göstermesine rağmen piyasada yüksek oranda petrol stok miktarının devam etmesi ve zayıflayan küresel ekonomik görünümden dolayı bu yükselişlerin sınırlı kalması bekleniyor. Brent ham petrolün varil fiyatı 43.72 dolardan işlem görürken, ABD türü ham petrolün varil fiyatı da 41.76 dolar oldu.

Altın fiyatları ABD’den gelen zayıf ekonomik büyüme verilerinin güvenli limanlara olan talebi artırmasıyla bir önceki seansta yüzde 1’e yakın değer kazanarak üç haftanın zirvesini görmesinin ardından bugün yatay bir seyir izledi. Spot altının ons fiyatı çok değişmeyerek 1,349.76 dolardan işlem gördü.

ABD’den Cuma günü açıklanan ekonomik büyüme verilerine göre ikinci çeyrekte ekonomi yüzde 1.2 büyüyerek, yüzde 2.6’lık beklentilerin oldukça altında kaldı.

Dış borsalarda son durum

Asya borsaları, ABD’den açıklanan ekonomik büyüme rakamlarının tahminlerin altında gerçekleşmesiyle beraber Fed’in bu yıl faizleri artıracağına dair beklentilerin azalması üzerine bir yılın en yüksek seviyesini gördü.

ABD ekonomisi Nisan-Haziran dönemi arasında yıllık bazda yüzde 1.2 büyüyerek, ekonomistlerin yüzde 2.6’lık beklentilerinin oldukça altında kaldı.

Japonya dışındaki Asya Pasifik piyasalarını takip eden MSCI endeksi yüzde 1.1 artarak son bir yılın en yüksek seviyesini gördü. Japonya’da ise Nikkei endeksi, Japonya Merkez Bankası’nın açıkladığı ilave parasal genişleme adımlarının yatırımcıların beklentilerinin altında kalması üzerine yükselen yenden olumsuz etkilenerek yüzde 1.5 düşmesinin ardından bu kayıplarını silerek yeniden yatay seviyeye geldi.

Piyasaların gündemi

Bankacılar bugün için küresel PMI verileri başta olmak üzere veri gündeminin izleneceğini söylediler.

Darbe girişimin ardından Türkiye’nin kredi notunu indirim için gözden geçirmeye alan Moody’s’in 5 Ağustos’taki kredi notu olası gözden geçirmesi ve ABD’de Cuma günü açıklanacak olan tarımdışı istihdam verileri haftanın iki yön belirleyici gelişmesi olacak.

İçeride ise bugün açıklanacak olan öncü PMI verileri, TİM öncü ihracat verileri ve İTO öncü enflasyon verileri takip edilecek.

Öte yandan piyasalarda Çarşamba günü açıklanacak Tüketici Fiyatları Endeksi (TÜFE) verileri de yakından izlenecek.

Reuters’ın 16 kurumun katılımıyla yaptığı ankete göre TÜFE’de Temmuz ayında medyan bazında 0.72 artış beklenirken, yıl sonu enflasyon beklentisi ise yüzde 8 ile bir önceki anketteki yüzde 7.8 seviyesinden sınırlı yükseldi.

REKLAM ALANI