Dolar 32,5032
Euro 34,9839
Altın 2.430,21
BİST 9.802,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

“Perakende yasasındaki eksikler tamamlanmalı”

“Perakende yasasındaki eksikler tamamlanmalı”
16 Ocak 2015 11:18
A+
A-

Mustafa+Altunbilek

 TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen Perakende Yasası, perakende sektörü için, işyeri açmada yaşanan bürokratik işlemlerin azaltılması, yerel üretici ve işletmelerin korunması adına hayati öneme sahip. Ancak yasadaki eksik ayaklar, sektörün gelişimini daha sağlıklı gerçekleştirebilmesi adına yönetmeliklerle mutlaka giderilmeli.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) olarak 2000 yılından bu yana sektörün gündeminde olan Perakende Yasası’nın, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilmesini, büyük bir memnuniyetle karşıladık. Bildiğiniz gibi, 200 milyar doları aşkın cirosuyla Türkiye’de toplam ticaretten yüzde 13, toplam istihdamdan ise yüzde 17 pay alan perakende sektörünün, düzenli ve sürdürülebilir bir şekilde gelişmesi ve kayıt altına alınması için, bu yasa çok önemliydi. Yasa ayrıca, işyeri açmada yaşanan bürokratik işlemlerin en aza indirgenmesi ve yerel üreticinin koruma altına alınması açısından da hayati öneme sahip.

Ancak TPF olarak, yasada gördüğümüz bazı eksik ayakların, perakende sektörünün gelişimini daha sağlıklı gerçekleştirebilmesi adına, yönetmeliklerle mutlaka giderilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Bu eksik ayaklardan ilki perakende işletmelerin çalışma saatleri ile ilgili. Genel Kurul’da kabul edilen yasada çalışma saatleri, sanayi ve ticaret odalarının müşterek teklifi üzerine, yetkili idarenin görüşü alınarak vali tarafından belirlenebilecek. Görüşümüz, sektörde pazar günlerinin tatil edilmesi gerektiği yönünde. Söz konusu bu tatil, beraberinde rekabetin küçük işletmeler nezdinde daha sağlıklı yürümesini, mesai saatlerinin bir kurala bağlanmasını, sektör çalışanlarının ise daha mutlu, verimli olmasını beraberinde getirecektir.

Bir diğer eksik ayağın ise, işyeri açılabilecek lokasyonların, net bir biçimde ortaya konmamış olmasıdır ki burada yaşanabilecek problemlerin önüne de yönetmeliklerle geçilebilir. Yeni bir perakende noktasının hangi kriterler göz önüne alınarak açılabileceğini, yetkili merciler tarafından araştırma yapılarak işletmeciye sunulması gerektiğini düşünüyoruz. Bu araştırmalar, mevcut işletmelerin ve sektörde yatırım yapmayı planlayan işletmelerin korunması adına hayati önem taşıyor. Çok yakın mesafede açılacak iki marketten birinin iflasının önüne ancak söz konusu düzenlemelerle geçilebilir.

Yukarıda da altını çizdiğimiz gibi, yönetmelikler çok büyük önem taşıyor. Yasadaki eksikliklerin en kısa sürede giderilerek, tüm perakende ticaretini kapsayacak bir şekilde olması önerimizdir.

EKONOMİ AJANDASI

 

 

REKLAM ALANI