Dolar 32,5756
Euro 34,8857
Altın 2.439,77
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 18°C

Perakende sektörünün 2023 hedefi 201 milyar $ ciro

Perakende sektörünün 2023 hedefi 201 milyar $ ciro
20 Mart 2013 15:29
A+
A-

perende

BMD Başkanı Hüseyin Doğan yeni yönetim kurulu üyeleri ile düzenlediği ilk basın toplantısında, “Türk markalarının ayak basmadığı ülke bırakmayacağız” dedi.

 Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Hüseyin Doğan, gıda dışı modern perakende sektörünün 2023 hedefinin 201 milyar dolar ciro olduğunu söyledi.

Doğan, yeni yönetim kurulu üyeleri ile düzenlediği ilk basın toplantısında, perakende sektörünün 3,8 milyon kişilik istihdama, 365 bin mağazaya, 280 milyar dolar ciroya ulaştığını söyledi.
Bu rakamların birçok ülkenin milli gelirinden daha fazla olduğunu vurgulayan Doğan, bu gelişmenin çok az sektörün hayata geçirdiği tablo olduğunu ifade etti.
10 yıl önce sektörün 2 bin 500 olan mağaza sayısının bugün 55 bine çıktığını anımsatan Doğan, 40 bin kişilik istihdamın da 315 bine çıktığını belirtti.
Sektörün cirosunun ise yaklaşık 8 milyar dolardan 33 milyar dolara çıktığını aktaran Doğan, “Türkiye’deki markalar artık 33 milyar dolarlık bir yıldızlar topluluğu” ifadesini kullandı.
Türk markalarının 5 kıtada 3 bine ulaşan mağaza sayısı ile faaliyette olduğunu kaydeden Doğan, “Artık dünyaya sadece ürün değil, Türkiye’nin markalarını taşıyoruz. Markalarımızı taşırken, iş yapma kültürümüzü, ruhumuzu ve heyecanımızı da taşıyoruz” dedi.
“Türk markalarının ayak basmadığı ülke bırakmayacağız”
2023 yılına kadar Türk markalarının ayak basmadığı ülke bırakmayacaklarını ifade eden Doğan, 193 ülkede 20 bin mağaza hedeflediklerini, dünyada 20 milyar dolarlık Türk markasının kullanılacağını kaydetti.
BMD üyesi markaların 10 yıl sonra 157 bin mağaza hedeflediklerini aktaran Doğan, 114 milyar dolarlık ciro ve 715 bin kişiye istihdam sağlamayı planladıklarını dile getirdi.
Perakende sektörünün 3,8 milyon kişiye istihdama sağladığına dikkati çeken Doğan, konuşmasına şöyle devam etti:
“Bu rakam 2023’te 9 milyon kişiye ulaşacak. Bu şu demek oluyor: Sektör olarak, tasarımcısından, yurt dışı pazarlama uzmanına, mağaza personelinden, görsel düzenlemecisine göre birçok konuda çalışana ihtiyacımız olacak. Bu bakımdan ülkemizdeki eğitim politikasının sektörün gelişimine katkı sağlayacak bir şekilde yapısal değişim göstermesi için ilgili bakanlık ve bürokratlarla görüşmeler yaparak proje hazırlamak düşüncesindeyiz.”
“Yabancı yatırımcıların Türk markalarına ilgi duyması doğal”
İstanbul’un moda ve marka haline gelmesini, dünyada da böyle anılmasını istediklerini belirten Doğan, İstanbul Shopping Fest ve İstanbul Fashion Week gibi organizasyonların İstanbul’un moda merkezi olması için ciddi katkılar yaptığını kaydetti.
Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu’nun kuruluş aşamasını tamamladığını, yakın zamanda genel kurulunu tamamlayıp faaliyetlerine başlayacağını dile getiren Doğan, Türk markalarının son yıllarda büyük bir ün kazandığını, yabancı yatırımcıların Türk markalarına ilgi duymasının doğal olduğunu ifade etti.
Gıda dışı modern perakende de 2023 hedeflerinin 201 milyar dolar ciro olduğunu kaydeden Doğan, “Bence bu, bölge ve coğrafyası için çok önemli bir hedef. BMD markalarının toplamının hedefi ise 114 milyar dolar. Bizi 20 sene önce heyecanlandıran unsur, Türkiye’den yabancı bir ülkeye ürün ihraç etmekti. Bundan 10 yıl önce ise ‘made in Turkey’ olmasıydı. Bugün bunlar bizi heyecanlandırmıyor. Bizi heyecanlandıran unsur, gerçekten markalı ekonomide katma değeri fazla, ürettiğinin hakkını alabilen, daha fazla markamızın dünya nezdinde itibarlı yer bulması artık heyecanlandırıyor bizi” şeklinde konuştu.
BMD’nin yeni yönetim kurulu; Hüseyin Doğan-Ramsey, Mehmet Ziylan-Flo, Serdar Sunay-Boyner Holding, Sami Kariyo-Penti, Jaklin Güner-Ziylan Grup, Sinan Öncel-Twigy, Ahmet Said Kavurmacı-Aydınlı Group, Cüneyt Yavuz-Mavi, Sedef Orman-Derimod, Burak Çelet-Desa, Mete Sönmez-Faik Sönmez, Aslı Karadeniz-Boyner Büyük Mağazacılık, Hilal Suerdem-Kiğılı, Semih Saraçoğlu-Opmar Optik, Oya Sener-Fiba Perakende Grubu, Ayşen Zamanpur-Silk&Cashmere, Fatih Akbacakoğlu-Ayakkabı Dünyası, İsmail Kutlu-Gizia, Namık Ziyal-Batik, Ramazan Kaya-Saat&Saat, Ahmet Coşkun-Süvari, Nejdet Ayaydın-Ayaydın/Miroglio, Yavuz Eroğlu-Colın’s, Emre Akyiğit- Collezione, Ömer Taviloğlu-Mudo, Tolga Tatari-Markafoni, Mustafa Kamar-Roberto Bravo, Osman Arar-Damat, Volkan Atik-Avva ve Özlem İkiışık Barutçu-Beta’dan oluşuyor.
REKLAM ALANI