Dolar 32,5681
Euro 34,7244
Altın 2.492,75
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

Perakende sektöründe yılbaşı dopingi

Perakende sektöründe yılbaşı dopingi
20 Aralık 2013 07:24 | Son Güncellenme: 20 Aralık 2013 07:25
A+
A-

avm1
Havanın kasım ayı boyunca sıcak gitmesi, kurdaki hareketlilik ve taksit sınırlaması gibi etkenler ile aralık ayına kadar durgun giden perakende sektörünün imdadına soğuyan hava ve yılbaşı hazırlıkları yetişti

Bu yılı yüzde 4’e yaklaşacak büyüme performansı ile kapatmaya hazırlanan Türkiye ekonomisinin itici güçlerinden perakende sektörü, yılbaşı hazırlıkları ile birlikte hareketlendi.Geçmiş yıllardan farklı olarak hava şartlarındaki değişiklik ve artan alışveriş odaklı turist sayısı, bu aralık ayının geçmiş yılların aynı dönemine göre daha yüksek bir performans ile kapanmasını sağlayacak. Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Hüseyin Doğan, havanın kasım ayı boyunca sıcak gitmesi sonrasında soğuması ve yaklaşan yılbaşı ile birlikte aralık ayında sektörün geçen yıla göre oldukça yüksek bir performans gerçekleştirmesini beklediklerini söyledi.

Söz konusu hareketliliğin AVM’lerde de yaşandığını dile yetiren Alışveriş Merkezleri Yatırımcıları Derneği Genel Sekreteri Nihat Sandıkçıoğlu de tüketim alışkanlıklarının yılbaşı, sevgililer günü, bayram gibi özel günlerde artış gösterme eğiliminde olduğuna dikkat çekerek bu dönemlerde AVM cirolarında da önemli oranda artışlar yaşandığını söyledi.Sandıkçıoğlu, geçtiğimiz aralık ayını örnek göstererek AVM ciro endeksinin söz konusu dönemde 170 puanı aşarak rekor kırdığını hatırlatarak kasım ayında yılbaşı hazrılıklarının da etkisi ile ziyaretçi sayılarının yüzde 20’ye yakın artış gösterdiğini söyledi. Bu dönemde en fazla sıkıntı yaşana sektör ise oyuncakçılar. Yüzde 18’lik KDV ve yüksek kurdan şikayetçi olan Oyuncakçılar Derneği Başkanı Ahmet Alioğlu, umutlarının aralığın son haftası olduğunu söyledi.

AVM’lerin en hareketli olduğu aydayız

Bu hareketlilik AVM’lerde de göze çarpıyor. Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Genel Sekreteri Nihat Sandıkçıoğlu’nun verdiği bilgiye göre, aralık ayı AVM’lerde de en büyük hareketliliğin yaşandığı ayladan biri. Bunu AVM ciro artışlarında da gözlemlediklerini dile getiren Sandıkçıoğlu, geçtiğimiz yıl aralık ayında AVM ciro endeksinin 170 puana ulaşarak rekor kırdığını hatırlattı. Sandıkçıoğlu, şöyle devam etti: “Burada en önemli faktörlerin başında perakendecilerin yılbaşı öncesi kampanyaları geliyor. Tüketici perakendecinin sunduğu direkt veya kartlı ödeme kampanyaları doğrultusunda karar değiştirebiliyor veya yönlenebiliyor. Yıl sonu itibariyle 2013 yılı toplam AVM cirosunun 60 milyar TL’ye ulaşacağını tahmin ediyoruz.”
Oyuncakçıların umudu son haftada

Yılbaşı, oyuncakçıların da umudu oldu. 2011’de 396 milyon dolar olan ithalat rakamının bu yıl 310 milyon dolara gerilediği sektörde umutlar aralık ayının son haftasına ertelenmiş durumda. Oyuncakçılar Derneği Başkanı Ahmet Alioğlu, kurdaki hareketlilik, KDV oranları ve referans uygulamaları gibi etkenler ile sektörün yüzde 25’e yakın küçüldüğünü söyledi. Alioğlu’nun verdiği bilgilere göre 2011’de 396 milyon dolar olan sektörde ithalat 2012’de 346 milyon dolara bu yıl ise 310 milyon dolara geriledi. Oyuncak sektörünün yüzde 90 ithalata bağımlı bir sektör olduğuna dikkat çeken Alioğlu şöyle konuştu: “Yılbaşı ile birlikte bir hareketlilik bekliyoruz. Normalde 1 Aralık ile birlikte oyuncak sektörü en iyi dönemini yaşardı. Bütün ayların en iyi ayıydı ama şu an durgun geçiyor. Tek umudumuz son hafta.”
Bu dönemlerde en fazla bebek, araba ve kutu oyunların satıldığı bilgisini veren Alioğlu, markalı ürünlerin başı çektiğini söyledi.

En bereketli aralık ayını yaşıyoruz

Perakende sektörü 300 milyar doarlık bir büyüklüğe ulaşmış durumda ve her yıl Türkiye ekonomisinin de üzerinde yüzde 12’ye yakın büyüme gösteriyor. Ancak kasım ayına kadarsıcak giden hava şartları özellikle hazır giyim sektöründe satışların gerilemesine neden olmuştu. Yaz aylarında düşen satışlar, havanın soğuması ve yılbaşı hazırlıkları nedeni ile hareketlendi. DÜNYA’ya açıklamalarda bulunan sektör temsilcileri de bu aralık ayının geçmiş dönemlere göre oldukça yüksek bir performans gösterdiğini ve bunun artarak sürmesini beklediklerini ifade etti. Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Hüseyin Aydın, geçtiğimiz ay hava şartları nedeni ile hazır giyim sektöründe bir düşüş yaşandığını, aralık ayı ile birlikte iyi bir başlangıç yaptıklarını söyledi. Aydın, “Bu ay hem yılbaşı hem de hava şartları nedeni ile işler oldukça iyi gidiyor. Bu ayın ikinci yarısında daha da canlanacaktır. Her yıl aralık ayında hareketlilik oluyor ama bu ay geçen seneye göre çok daha iyi başladık” dedi. Bundan artan turist sayısı da etkili. Bu noktada turistlerin her yıl arttığını ancak bu yıl daha çok alışveriş odaklı ziyaretler nedeni ile çok daha büyük bir hareketlilik olduğunu belirten Hüseyin Aydın, daha çok Arap ve Kafkas ülkelerinden gelen turistler için ilanların hazırlandığını, Arapça bilen eleman istihdamının arttığını söyledi. Bu anlamda Cevahir, İstinyepark ve Laleli lokasyonları bu istihdamların yoğun olduğu yerler.Son üç yıl ocak-kasım aylarında Arap ülkelerinden gelen ziyaretçi sayılarında geçen yılına oranla yüzde 22 artış görülüyor. Yüzde 169 artan Suriye ayrı tutulduğunda bu oran yüzde 15 olarak ortaya çıkıyor.

Dünya

REKLAM ALANI