Dolar 32,4422
Euro 34,7886
Altın 2.476,06
BİST 9.530,47
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 18°C

Passolig fiyasko oldu: Tam 650 bin koltuk boş kaldı

Passolig fiyasko oldu: Tam 650 bin koltuk boş kaldı
06 Ağustos 2014 10:30 | Son Güncellenme: 06 Ağustos 2014 10:31
A+
A-

mahkeme-passolig-kararini-acikladi-198722014-2015 futbol sezonu için ilk düdüğün çalmasına günler kala taraftar e-bilete yani Passolig kartına henüz beklenen ilgiyi göstermedi. Türkiye Spor Toto Süper Lig ve PTT 1. Lig’de bu yıl zorunlu tutulan Passolig’in satışı ağustos itibarıyla 122 bin 610’e ulaştı. Ancak her iki ligdeki toplam koltuk kapasitesinin yaklaşık 772 bin olduğu göz önüne alındığında toplam e-bilet satışı stat kapasitelerinin yüzde 15’ine ancak ulaşabildi. Aradaki 650 bin farktan henüz anlaşma yapılmayan Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu stadındaki koltuk sayısı düşüldüğünde ayrıca boş 598 bin 881 koltuk kalıyor.

1.5 MİLYON KİŞİ GİDİYOR

Yaklaşık 1.5 milyon maçlara giden seyirci kitlesi olan Türkiye’de yıllık Süper Lig seyirci toplamı 3.5 milyon tahmin ediliyor. Hal böyleyken, Beşiktaş’ın 76 bin kapasiteli Olimpiyat Stadı’nda Feyenord ile bugün oynayacağı Şampiyonlar Ligi ön eleme maçı için dün akşam itibarıyla kombineler dahil 22 bin bilet satılması taraftarın e-bilet uygulamasına hâlâ ‘soğuk’ baktığı yorumlarını güçlendiriyor. Passolig ile ilk anlaşan kulüp olması nedeniyle bugüne kadar en çok e-bilet alan taraftar Beşiktaş taraftarı olsa da, bilindiği gibi Kartal’ın taraftar grubu Çarşı geçen günlerde yaptığı açıklamada e-bilet boykotunun bu yıl da süreceğini bildirmişti. Taraftarların e-bilete ilgi göstermemesinin en önemli nedeni olarak ise ‘fişlenme’ iddiası gösteriliyor.

FENERBAHÇE’DE PAZARLIK SÜRÜYOR

Spor Toto Süper Lig ve PTT 1. Lig’de mücadele eden 36 takımdan Fenerbahçe dışındaki 35’i Passolig ile anlaşarak statlarında e-bilet altyapısını tamamlamış durumda. Bu takımların stadlarına kamera sistemi, stat turnike sistemi gibi e-bilet için yasal anlamda gerekli olan tüm altyapılar kuruldu. E-bilet uygulaması için Passolig yetkililerinin Fenerbahçe Kulübü yetkilileri ile görüşmelerinin ve pazarlıklarının sıkı bir şekilde devam ettiği gelen bilgiler arasında. Ancak Fenerbahçe Passolig ile anlaşamazsa da e-bilet sistemini stada kendisi kurmak zorunda.

BÜYÜKLER 25 LİRAYA DİĞER TAKIMLAR 15 LİRAYA SATIYOR

E-bilet için düzenlenen ihaleyi kazanan Aktifbank’ın yetkilileri, bugüne kadar yapılan altyapı yatırımlarının 110 milyon liraya ulaştığını belirtiyor. Passolig kartının taraftara maliyeti 15 lira. Bu rakamın 8 lirası Aktifbank’a kalırken, 7 lirasını da kulüp alıyor. Ancak büyük takımlar kartları taraftarına daha pahalıya satıyor. Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor e-bilet kartlarına 25 lira, Bursaspor ise 20 lira alıyor. Bu kulüpler bu rakamın 8 lirasını Aktifbank’a bırakırken, geri kalan parayı kasasına koyuyor.

LOCALAR NASIL OLACAK?

E-bilet uygulamasında localarında misafir ağırlayacak olan şirketler ya da kişiler kurumsal hesaplarının bulunduğu sisteme girip misafirlerinin kimlik numaralarını sisteme giriş yapmak zorunda olacak. Yine komibinesini arkadaşına ya da yakınına verecek olan taraftar da kartı vereceği kişinin kimlik numarasını sisteme yazacak.

‘İlk düdükle 300 bini bulur’

Passo Genel Müdürü Özgür Gündoğan ise taraftarın e-bilet uygulamasına hâlâ ‘soğuk’ baktığı yorumlarına karşı çıkıyor. Dünya Kupası oynandığına ve takımların transferlerini henüz tamamlamadığına dikkat çeken Gündoğan, yoğun bir reklam kampanyasına çıkacaklarını ve ligler başlayana kadar 300 bin rakamına ulaşacaklarını kaydediyor.

Yıl sonuna kadar satışın 1 milyona ulaşacağını söyleyen Gündoğan, 2015 sonunda da Türkiye’de 2 milyon kişinin Passolig kartı sahibi olacağını ifade etti. Fişleme iddilarının da gerçek olmadığını belirten Gündoğan, “E-bilet alanlardan sadece kimlik numaraları alınıyor. Bu zaten eski sistemde de var olan bir uygulamaydı. Bu konudaki bilgi kirliliği ve yanlış anlaşılmalar artık geçmişte kaldı” dedi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI