Dolar 32,3674
Euro 34,9625
Altın 2.325,24
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Pascal Lamy:Türkiye artık uygulayıcı değil yaratıcı

Pascal Lamy:Türkiye artık uygulayıcı değil yaratıcı
17 Mart 2013 11:48 | Son Güncellenme: 14 Mayıs 2013 21:22
A+
A-

link.php

İstanbul Bilgi Üniversitesi, Dünya Ticaret Örgütü Genel Direktörü Pascal Lamy’i ağırladı. Dünya ticaretinin genel görünümüne dair bir konuşma yapan Pascal Lamy, “Türkiye ve gelişmekte olan ülkeler uluslararası platformlarda artık daha fazla söz sahibi ve uygulayıcı değil şekillendirici rol oynuyorlar” dedi.


Türkiye’nin önde gelen eğitim kurumlarından İstanbul Bilgi Üniversitesi, Hukuk Fakültesi’nin akademik koordinatörlüğünde düzenlenen konferansta, Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Genel Direktörü Pascal Lamy’yi konuk etti. Konuşmasının başında İstanbul Bilgi Üniversitesi’nin, Dünya Ticaret Örgütü’nün en önemli hedeflerinden olan ülkelerin ticari kapasitelerini arttırma çalışmaları kapsamında dünyada işbirliği yaptığı 25 akademik kurumdan biri olduğunu vurgulayan Lamy, sadece Dünya Ticaret Örgütü konularında akademik ve teknik uzmanlığa sahip üniversitelerle ortaklık kurduklarının altını çizdi.

Toplantıda “Uluslararası Ticaretin Değişen Görünümü ” başlıklı bir konuşma yapan Pascal Lamy,  ticaretin dinamiklerinin değişiminde Türkiye gibi ekonomisi atağa kalkan ülkelerin etkili olduğunu belirtti. Uluslararası platformlarda Türkiye ve gelişmekte olan ülkelerin geçmişe oranla daha fazla söz sahibi olduğuna değinen Lamy, bu ülkelerin artık birer “uygulayıcı” değil “şekillendirici ve yaratıcı” olduklarının altını da çizdi.

Lamy, Türkiye’nin küresel üretim ağının bir parçası olduğunu ve bu ürünlerin büyük bir çoğunluğunun “Made in the World” damgasını taşıdığını belirterek, “Günümüzde ticaret dünyası, ‘Made in the World’ olgusuyla birlikte, geleneksel engellerden çok Tarife Dışı Engeller ile karşı karşıya kalmaktadır. Güvenlik ve kalite standartlarına ilişkin düzenleme farklılıkları bunların başında geliyor” dedi.

Konuşmasında, “jeopolitik dönüşüme” de değinen Lamy, 20. yüzyılı simgeleyen ABD, Avrupa Birliği ve Japonya hakimiyetinin, 21. yüzyılın çok kutuplu dünyasında etkin olmadığını da sözlerine ekledi.

Konferansın açılış konuşmasını yapan İstanbul Bilgi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Remzi Sanver de, 2010 yılından bu yana Ekonomi Bakanlığı’nın da desteğiyle, Dünya Ticaret Örgütü ile Bölgesel Ticaret Politikası Eğitim Programı yürüttüklerini belirtti. Orta ve Doğu Avrupa, Orta Asya ve Kafkasya ülkelerinden dış ticaret bürokratlarının katıldığı bu verimli program için Pascal Lamy’e teşekkür eden Sanver, Lamy’nin ziyaretinin ABD ve Avrupa Birliği arasında serbest ticaret bölgesinin oluşturulması arifesinde gerçekleşmiş olmasının da çok anlamlı olduğunu söyledi. Konunun Türkiye’nin geleceğini çok yakından ilgilendirdiğini belirten Sanver, bu çapta bir ekonomik inter-penetrasyon ve uyumun 21. yüzyılın en çarpıcı tartışma konularından biri olacağına değinerek, önemli gelişmelerin yaşandığı günümüzde Pascal Lamy tarafından çizilen perspektifin fırsatlarla dolu ve ilham verici olduğunu vurguladı.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekan Prof. Dr. Turgut Tarhanlı da, fakültenin kuruluşundan bu yana uluslararası akademik işbirliklerine büyük önem verdiklerini belirttiği konuşmasını şöyle sürdürdü: “Fakültemizin akademik koordinatörlüğünde Dünya Ticaret Örgütü ile birlikte bu yıl 13 Mayıs – 5 Haziran tarihlerinde dördüncüsünü düzenleyeceğimiz Bölgesel Ticaret Politikası Eğitim Programı’na, üniversite olarak faydasına çok inandığımız bir model olan uzaktan eğitim modülünü de eklemenin memnuniyeti yaşıyoruz. Bu verimli işbirliğine katkılarından ötürü ben de Pascal Lamy’ye teşekkürlerimi sunuyorum.”

Bölgesel Ticaret Politikası Eğitim Programı

Program, Türkiye’nin de yer aldığı Orta ve Doğu Avrupa, Orta Asya ve Kafkaslar bölgesinde yer alan ülkelerin dış ticaret bürokratlarının Dünya Ticaret Örgütü’ne dair bilgilerini geliştirmeyi, DTÖ belgelerine erişimini ve bunlardan yararlanmalarını kolaylaştırmayı amaçlıyor. Aynı zamanda DTÖ uzmanlarının bölge akademisyenleri ile iletişim ağı kurmalarına yardımcı olmayı da hedefleyen Bölgesel Ticaret Politikası Eğitim Programı ile 2010 yılından bu yana yaklaşık 70 devlet görevlisine eğitim verildi.

 

Bölgesel Ticaret Politikası Eğitim Programı; Afganistan, Azerbaycan, Arnavutluk, Belarus, Bosna-Hersek, Ermenistan, Gürcistan, Hırvatistan, İran İslam Cumhuriyeti, İsrail, Kazakistan, Kırgız Cumhuriyeti, Makedonya, Moldova, Özbekistan, Rusya Federasyonu, Sırbistan, Tacikistan, Türkiye ve Ukrayna’yı kapsıyor.

 

 

 

 

REKLAM ALANI