Dolar 32,5160
Euro 34,8257
Altın 2.426,37
BİST 9.689,18
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Özelleştirecek kurum kalmadı

Özelleştirecek kurum kalmadı
14 Haziran 2013 09:42
A+
A-

bakan şimşek

Maliye Bakanı Türkiye’de özelleştirecek kurum sayısı çok azaldığı için ÖİB’nin küçültüleceğini söyledi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, üst üste gerçekleştirilen özelleştirmelerle portföyün azaldığını ve Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın (ÖİB) kamu-özel ortaklığı (PPP) yatırımları kapsamında bir birime dönüştürülmesini görüştüklerini söyledi.

Gediz EDAŞ’ın devri toplantısında konuşan Şimşek, “Özelleştirme portföyü her geçen gün küçülüyor. Geçen gün Kalkınma Bakanımızla görüştüm. ‘Özelleştirme İdaresi’ni kamu-özel yatırımları çerçevesinde bir uzmanlık birimine dönüştürelim mi?’ diye…  Kalkınma Bakanlığımızla görüşüyoruz. PPP modelinde şu anda bu görevi görsün diye. Şu anda gerçekten bu konuları çalışıyoruz” dedi.

4046 sayılı kanunla kurulan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın, özelleştirme işlemlerinin tamamlanmasından sonra kapatılması ya da kamu adına başka bir görevi üstlenmesi üzerinde duruluyordu. Şimşek, Milli Piyango’nun özelleştirmesinin yılın ikinci yarısında tamamlanacağını, bazı ikincil halka arzları gündeme gelebilecek şirketlerin olduğunu kaydederek, “Özelleştirme portföyü daralıyor, küçülüyor. ÖİB’yi de yeniden yapılandırmaya ihtiyaç olacak” dedi.

Mayıs ayı bütçe sonuçlarını Pazartesi günü açıklayacaklarını, bütçede rakamların “çok iyi” olduğunu kaydeden Şimşek, “Bu rakamların bu sene iyi olmasının sebeplerinden biri, enerji sektöründeki nakit akışının nispeten iyileşmesi, BOTAŞ’ın geçmişe yönelik yükümlülükleri ve cari yükümlülüklerini yerine getirmesi” dedi.

Şimşek, elektrik dağıtım özelleştirmelerinin ardından üretim santrallerinin özelleştirilmesinin gündeme geleceğini belirterek, “Gelin termik santrallere de ilgi gösterin… Yatırıma ihtiyaç var, yerel kaynaklarla üretimin artırılmasına ihtiyacı var. Bu cari açığı azaltacak, ayrıca enerjide  verimlilik artacak” diye konuştu.

Gediz’in devri tamamlandı

İzmir ve Manisa’nın elektrik dağıtımını yapan Gediz EDAŞ’ın 1.231 milyar dolar ile en yüksek teklifi veren Bereket Enerji Grubu bünyesindeki Elsan-Tümaş-Karaçay OGG’ye devri  gerçekleşti. Toplam 2.4 milyon aboneye hizmet veren Gediz EDAŞ’ın 2011 yılındaki net tüketimi 13 milyar kWh düzeyinde bulunuyordu. Bölgede kayıp-kaçak oranı yüzde 8.1 seviyesindeyken, şirketin elektrik dağıtım sektöründeki payı yüzde 10 civarında. Gediz EDAŞ için önümüzdeki dönemde yapılacak yatırımlar da dikkate alınarak 2 milyar dolarlık finansman sağlanmıştı.

REKLAM ALANI