Dolar 32,5032
Euro 34,9509
Altın 2.430,07
BİST 9.799,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Ortadoğu’da nükleer hareketlilik Türkler’e yarayacak

Ortadoğu’da nükleer hareketlilik Türkler’e yarayacak
05 Ocak 2015 14:51
A+
A-

Koray+Tuncer

Sadece Suudi Arabistan’ın enerji açığını kapatmak için 16 nükleer santral kurmayı planladığına dikkati çeken sektör ilgilileri, bu coğrafyanın en güçlü sanayi kuruluşlarına sahip Türk işadamlarının pastadan pay alabileceğine işaret ediyorlar.

Ülkelerin, gelişmesine paralel enerji kaynaklarının etkin kullanımının her geçen yıl daha da önem kazanması, karbon salımını azaltıcı çalışmaların artması ile biraz daha öne çıkan nükleer enerji, petrol zengini Ortadoğu ülkelerinin de gündeminde. Hatta Suudi Arabistan 16 nükleer santrali planına aldı. Bu gelişmelere dikkati çeken sektör ilgilileri, Ortadoğu coğrafyasının en güçlü sanayi kuruluşlarına sahip Türk işadamlarının bu pastadan pay alabileceğine işaret ediyorlar.

Ticari Eşleştirme Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Koray Tuncer, daha temiz bir dünya için bilinç düzeyi artan insanlığın hızla fosil atıklardan uzaklaştığını, yenilenebilir ve temiz enerjinin başta Avrupa ülkeleri olmak üzere çok sayıda gelişmiş ülkede “ciddi bir hedef” durumuna geldiğini kaydetti.

Temiz enerji kaynaklarının son yıllarda petrol zengini Ortadoğu ülkelerinin de gündemine yerleşmesinin “yaşanılabilir bir gelecek” açısından umut verici olduğunu ifade eden Tuncer, bu gelişmenin Türkiye’ye de dolaylı ancak, büyük katkı sağlayabileceğini vurguladı.

Koray Tuncer, Katar, Ürdün, Suudi Arabistan gibi Ortadoğu ülkelerinin temiz ve ucuz enerji kaynağı nükleere ilgisinin hızla arttığını, yatırım programlarına almaya başladıklarını belirterek, şunları söyledi:

“5-10 yıl önce Suudi Arabistan nükleer santral kuracak dense belki çok sayıda kişi ‘alay mı ediyorsun’ derdi. Oysa günümüzde bu ülke 16 nükleer santral yapımını gündemine aldı. Temiz bir gelecek için çok önemli olan bu yatırımlardan Türk işadamları pay alabilir. Şöyle ki; ülkemizdeki nükleer enerji yatırımlarını ve ihtiyaçlarını dikkatle inceleyen ve teknolojilerini buna göre geliştirmeyi hedefleyen yüzlerce firmamız var. Bu işletmelerdeki gelişmeler, coğrafyanın en güçlü sanayi kuruluşlarına sahip Türk işadamlarının bu pastadan pay almasını sağlayabilir. Pastanın hacmi hayli büyük. Sadece Suudi Arabistan’daki yatırımların maliyeti 80 milyar dolar olarak öngörülüyor. Önerim Ortadoğu’daki nükleer çalışmaların dikkatlice izlenmesi, ilgili bakanlıklar başta olmak üzere tüm kurum ve kuruluşların bu yönde şimdiden çalışma yapmaya başlamaları.”

 

REKLAM ALANI