Dolar 32,3869
Euro 35,2153
Altın 2.326,10
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Organik petrol!

Organik petrol!
14 Haziran 2012 08:20
A+
A-

‘Organik tarım’ sloganıyla yola çıkan Ar Tarım, petrol arama işine de giriyor. 10 günde yüzde 160 yükselen hisseler Panamalı fona yaradı.

‘Organik tarımda bir marka haline gelmeyi hedefleyen’ Ar Tarım Organik Gıda, borsada işlem görmeye başladıktan 12 gün sonra rotasını petrole çevirdi. Mayısın son haftasında, sermayesinin yüzde 35,78’ini halka arz eden ve 31 Mayıs’ta 1.89 TL fiyatla borsada işlem görmeye başlayan Ar Tarım’ın hisseleri 10 işlem gününde yüzde 160 yükselerek 4.91 liraya çıktı. Şirketin 10 gün önce 42.5 milyon lira olan piyasa değeri, hisselerdeki çıkışın etkisiyle 110.5 milyon liraya fırladı. Hisselerdeki yükseliş üzerine 4 Haziran’da Kamuyu Aydınlatma Platformu’na ‘olağanüstü durum yok’ açıklaması yapan Ar Tarım, 12 Haziran’da ise bombayı patlattı.

Bismil’de petrol arayacak

Şirket Bismil’de bulunan 1 milyon 613 bin metrekarelik arazisi üzerinde ve bölgedeki diğer uygun arazilerde petrol arama, üretim ve sondaj faaliyetlerinde bulunmak üzere 1 milyon lira sermayeli yeni bir şirket kuracağını açıkladı. Şirketin bu kararı almasının gerekçesi ise Bismil’de yerli ve yabancı şirketlerin devam eden petrol arama faaliyetleri oldu. Bu iş için şirketin ana ortağı ve yönetim kurulu başkanı Şehmus Arslan’a süreci yönetme yetkisi verilirken, yerli ve yabancı petrol arama şirketleri ile de görüşmelerde bulunulacak. Açıklamanın sonunda ise şirketin mevcut faaliyetlerinin devam edeceği vurgulandı.

Arazi patrondan

Ar Tarım, Bismil Ovası’nda bulunan 1.6 milyon metrekarelik arazisini şirketin ana ortağı olan Şehmus Arslan’dan satın almıştı. Halka arz sürecinde arazinin 600 dönümünün organik tarım için ayrıldığı belirtilirken, Ar Tarım Organik Gıda Yönetim Kurulu Başkanı Arslan, birkaç yıl içerisinde organik tarımda marka haline gelmeyi hedeflediklerini söylemişti.

Panamalı fon ihya

Ar Tarım hisselerindeki yükseliş, şirketin sermayesinin yüzde 24’ünü, halka açık hisselerin ise yüzde 70’ini elinde bulunduran Panama merkezli Mislen Overseas isimli fona yaradı. Söz konusu fon 10 milyon 755 bin lira bedelle 5.4 milyon adet hisseye sahip olmuştu. Bu hisselerin bugünkü piyasa değeri 26.5 milyon liraya ulaştı. Fonun 10 günlük kazancı yaklaşık 10 milyon lira oldu.

Batman’a 40 km uzaklıkta

Ar Tarım’ın Bismil’de sahip olduğu 1613 dönümlük arazi, Batman-Diyarbakır kara- yolu üzerindeki arazi TPAO’nun petrol çıkardığı Batman’a 40 km, Diyarbakır’a 55 km, Bismil’e 8 km uzakta.

REKLAM ALANI