Dolar 32,5351
Euro 34,9450
Altın 2.439,05
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 17°C
Pts 18°C

Ole Hansen, İkinci Çeyrek ile ilgili tahminlerde bulundu

Ole Hansen, İkinci Çeyrek ile ilgili tahminlerde bulundu
19 Nisan 2017 11:43 | Son Güncellenme: 19 Nisan 2017 11:44
A+
A-

Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen 2017 yılı ikinci çeyreği ile ilgili, “Emtia senetleri birinci çeyreğe reflasyon ticaretiyle desteklenen bir heves dalgasıyla girmiş olsa da altın için bonus, petrol için olumsuz gibi gözüken keskin bir gerçeklik kontrolü oldu. Altının boğa dolarını görmesi gerekiyor ve tahvil geliri beklentileri, şimdikinden daha da azalıyor” dedi.

Geçtiğimiz Kasım ayında ABD’de Donald Trump’un seçilmesinin ve OPEC’in üretimi kesme anlaşmasının ardından, emtia alanını kasıp kavuran heyecan, 2017 Şubat ayına kadar süren spekülatif talepte büyük bir artışın tetiklenmesine neden oldu. İlk çeyrek’te büyük oranda netleşen ise, spekülatif iddialardaki bu boğa birikimini meşrulaştırmak için fiyat momentumunun olmamasıydı. Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen, bu koşullarda girilen ikinci çeyrek hakkındaki değerlendirmelerine petrolden başladı:

“Çeyrek dönem sona ererken petrol tekrar OPEC baskısı altındaydı ve OPEC üyesi olmayan ülkelerin üretim kesintileri, başka yerlerdeki artışlarla seyreltildi. Trump tabanlı bolluk; büyüme politikalarını Kongre’den geçirip geçiremeyeceği yönündeki kaygılarla yavaşlamaya başlamıştı. Ana emtiaların sepeti olan Bloomberg Emtia Endeksi, geçtiğimiz yıl ters gidiyordu, özellikle de ham petroldeki ve Mart ayında. sonunda, fonlarda rekor miktarda satışı tetikledi.”

Farklı sektörlerde birden fazla risk devam ederken, ikinci çeyreğin endekste bir dönüm noktası olmasının pek mümkün olamayacağını belirten Hansen, “Dolar, en azından iki önemli para birimi olan euro ve Japon yenine karşı, yükseliş eğiliminde olan boğa momentumu ile bir miktar destek sağlayabilir” dedi.

Ünlü analist sözlerini şöyle sürdürdü: “Ham petrolün temelleri, sürdürülebilir bir toparlanmayı destekleyecek kadar güçlü değil. Bu durum, petrolün -bir aşamada 1 milyar varili aşan boğa iddialarını elinde tutan fon desteğine rağmen- 55 $/varil üzerinde sert bir dirençle karşılaştığı ilk çeyrekte belirginleşti.

“OPEC ve OPEC’e üye olmayan ülkelerin üretimi durdurma çabaları çok olumlu tepkiler aldı. Bununla birlikte, sürece bireysel üyelerin uymaması ve başka yerlerde üretimin artması ile sürecin engellendiğinin farkına varıldığında, bazı yenilenen zaaflar çoktan tetiklenmişti.

“Mart ayında keskin bir düzeltmeyle sonuçlanan hassas duyarlılık, yakın zamanda ortadan kalkacakmış gibi durmuyor. OPEC, piyasayı dengeleme hedefini elde etmek için mevcut üretim kesintilerini altı aydan fazla sürdürmeye zorlanmaktadır.”

Ancak anlaşmanın uzatılması için, OPEC ve OPEC’e üye olmayan üreticilerin bunu kabul etmesi gerektiğine dikkat çeken Ole Hansen, “Suudi Arabistan, Rusya ve Irak’ın buna uyma konusunda yavaş hareket etmesi hayal kırıklığı sinyalleri veriyor. 12 haftadan az bir süre geçmiş ve rahatsızlık işaretleri ortaya çıkmışken, anlaşmanın 12 ay boyunca nasıl süreceği sorusu hala gündemde” dedi.

Saxo Bank Emtia Strateji Müdürü Ole Hansen petrol ile ilgili yorumunu, fiyatlarla ilgili tahmin yaparak tamamladı: “ABD’de üretim haftalık bazda artmaya devam ediyor. Petrol kuyularının sayısı, Eylül 2015 seviyelerine geri dönerken, kuyu başı fiyatlarda düşüşler ve teçhizat başına üretim artmaktadır. 2017 üretiminin %35’inden fazlası zaten hedge edildi, artan ABD üretiminde mevcut görünümü değiştirmek için olumsuz bir hareketin önemli olması gerekiyor.

“İlk çeyrekte Brent ham petrolü için 60 $/varilden önce 50 $/varil çağrımıza uyuldu. İyileşme süreci genişletilirken piyasanın ikinci çeyrek için en büyük umudunun, Brent ham petrolünün 50 $/varilde stabilize olacağına, ancak geçici bir 45 $/ varil düşüşünün de göz ardı edilemeyeceğine inanıyoruz. Talep büyümesi ve arz kesintilerinin, sonunda fiyat üzerinde olumlu bir etki yapacağı inancıyla, yılsonu tahminimizi 58 $/varil seviyesine düşürdük.”

Tablo: 1

Ham petrol
Avantaj Dezavantaj
Artan talebi karşılamak için petrolün yenilenmiş yatırımları çekmek amacıyla $55-65 dolar olması OPEC ve OPEC’e üye olmayan üreticilerin vaat edilen üretim kesintilerini yapamaması
Başlıca ihracatçı ülkelerde jeopolitik istikrarsızlıkların artması Nijerya, Libya ve özellikle ABD’de artan üretim
Beklenenden daha derin olmayan kesintiler Fonlardan boğa iddiaların sürekli düşüşü
Zayıf bir dolar senaryosunun başlangıcı İnatla yüksek küresel envanterlerin, tedarikin üst sınırını belirlemek için daha düşük fiyatlara ihtiyaç duyması

Hansen altın ile ilgili tabloyu da şöyle özetledi: “Altın, bir ABD faiz artışının önünde bir kez daha satış baskısı gördü. Ancak Aralık 2015 ve 2016’daki iki artışa benzer şekilde yapılan duyuru, alıcıların geri döndüğü yerden düşük bir puan aldı. Hem Avrupa’da hem de ABD’de artan jeopolitik kaygılarla yılın güçlü başlangıcını takiben altın ve gümüş, 15 Mart FOMC (Federal Açık Piyasa Komitesi) toplantısı öncesinde çokça satıldı.

“Korkulan sert zam, FOMC’nin 2017 ve 2018’de sadece iki tane daha artışla ile görünümünü sürdürmesi sonucu hayata geçemedi. Enflasyon ve büyüme görünümünün zayıflamasıyla birlikte istikrarlı yol işaretiyle her iki metal de, zayıf dolar ve tahvil getirilerinin yanı sıra, Donald Trump’ın piyasalardaki balayına itirazda bulunulduğunun işaretleriyle bir artış yaşadı.”

Saxo Bank Analisti sözlerini şöyle sürdürdü: “Yatırımcılar, FOMC öncesinde arak altına karşı olan isteksiz tutumunu sürdürdü. Bu, altının boğa dolarını görmesi gerektiğini ve tahvil geliri beklentilerinin, şimdikinden daha da azalabileceğini gösteriyor.

“Öte yandan dünya şu anda, sayısal terimlerle uzun zamandır gördüğümüz en yüksek jeopolitik risklerin toplamıyla karşı karşıya. Bu durum, öngörülemeyen olaylara karşı çeşitlilik ve bir koruma arayan yatırımcıların talebini çekmeye devam edecek gibi görünüyor.

“Özellikle bakırı vuran çoklu talep aksamalarına rağmen, endüstriyel metaller zayıflık sinyalleri veriyor. Hedge fonlarının gümüşteki net uzun konumlanması, beş yıllık ortalamanın üç katı, altın ise yarısı. Bu gelişmeleri göz önüne alırsak, altına oranla gümüş mücadelesini görebiliriz. Altın-gümüş oranı bu yıl 68 ile 72 arasında seyrediyor ve ek ilgi görmesi için, oranın bu aralığın üst ucuna tekrar geçtiğini görmemiz gerekebilir.

“Altın için yıl sonu tahminimizi 1,325 $/oz seviyesinde tutuyoruz ve endüstriyel metallerde toparlanma temelinde gümüşün 19 $/oz’e ulaştığını görebiliriz.”

Tablo: 2

Altın (değerli metaller)
Avantaj Dezavantaj
Çok fazla ABD büyümesinde ve çok sert FOMC’de piyasa fiyatlaması Trump’un büyüme yaratma sözü tahvillerin stoklara dönmesine devam etmesini sağladı
Çoklu jeopolitik riskler çeşitlendirmeyi ve koruma talebini çekiyor ABD faaliyeti sürpriz toparlanma, FOMC üzerine daha fazla zam konusunda ek baskı yapıyor
Daha düşük tahvil getirilerine yol açan yenilenmiş hisse senedi piyasası kargaşası
REKLAM ALANI