Dolar 32,3151
Euro 35,0957
Altın 2.298,67
BİST 9.050,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Ne iş olsa yaparım devri bitiyor

Ne iş olsa yaparım devri bitiyor
13 Şubat 2014 08:10
A+
A-

1_milyon_250_bin_isci_araniyor_45720_736_416

Ne iş olsa yaparım devri bitiyor gençler ‘iş’ten önce ‘meslek’ diyor.TÜİK Hanehalkı İşgücü Anketi’ne göre Türkiye’de 1.4 milyon genç ne okula ne de işe gidiyor. İŞKUR’da 2013’te bin 523 farklı meslek dalındaki 31 bin 385 kursa 220 bin 74 kursiyer katıldı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) Hanehalkı İşgücü Anketi 2012 verileriyle Bahçeşehir Üniversitesi Ekonomik ve Toplumsal Araştırmalar Merkezi’nin (BETAM) hazırladığı araştırma notuna göre Türkiye’de 1 milyon 356 bin genç ne okula gidiyor ne de iş gücü piyasasında yer alıyor. Türkiye’de 15-19 yaş grubunda 6 milyon 191 bin 313 kişi var. Yani 15-19 yaş grubundaki gençlerin yüzde 21,9’u atıl durumda. Bu durum genç kadınlar arasında daha yaygın. Ne okula giden ne de iş gücünde olan kadınların payı yüzde 30. Buna göre 922 bin genç kadın, yani bu yaş grubundaki kadınların üçte biri şimdiden eğitim ve iş gücünden uzak. Genç erkeklerde de atalet azımsanamayacak boyutta. 434 bin genç erkek, yani bu yaş grubundaki erkeklerin yüzde 13,7’si, ne eğitimine devam ediyor ne de iş gücü piyasasında yer alıyor. İşte bu nedenlerle Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), üniversiteler, özel sektör tarafından meslek edindirmeye yönelik verilen kurs ve sertifika programlarının sayısı hızla artıyor. Gayrimenkul, lojistik, sağlık, pazarlama gibi hızla büyüyen sektörlerin artan kalifiye eleman ihtiyacını karşılamak için bu alanlara yönelik sertifika programları ardı ardına açılıyor. İŞKUR, 2013 Ocak-Aralık döneminde bin 523 farklı meslek dalında 31 bin 385 kurs açtı. Bu kurslara 220 bin 74 kursiyer katıldı. İŞ- KUR’a kayıtlı şu anda sistemde açılacak bin 585 adet kurs var. Bu kurslara 53 bin 478 adet kursiyer alınacak. Meslek edinmeden sonra eğitim süreci tamamlanmıyor. Alanınız ile ilgili mesleki eğitimleri ‘sürekli’ almanız gerekiyor. Bu amaca yönelik Türkiye’de henüz yeni gelişmekte olan bir alan olan ‘Sürekli Eğitim Merkezleri’ ‘sürekli eğitim kültürü’ bu anlayışıyla kuruluyor. Türkiye’de üniversitelerin bünyesinde 100’ün üzerinde Sürekli Eğitim Merkezi (SEM) var. SEM’ler yapısal olarak sadece üniversitelerin içinde eğitim veren birimler. Türkiye’de şimdiye kadar 30 binden fazla kişi bu sertifika programlarına katıldı. Programların ücretleri sınıfına, türüne ve yapısına göre değişiyor. SEM’lerde katılımcılara ‘yaşam boyu öğrenme’ yöntemiyle ve değişken öğrenme yöntemleri ile eğitimler veriliyor. Eğitimler sertifikalandırılıyor. Böylece katılımcıların aldıkları sertifikalar kariyer planlamalarında önemli rol oynuyor. Ancak sürekli eğitim merkezlerinden konuştuğumuz yetkililer sertifikaların iş hayatında tam anlamıyla la kullanılabilir ve tam anlamıyla geçerli olabilmeleri için kurumsal akreditasyonların oluşturulmuş olması gerektiğini vurguluyor.

Bilgi Eğitim 5 bin kişiyi sertifikalandırdı İstanbul Bilgi Üniversitesi bünyesinde ‘Yaşam Boyu Eğitim Merkezi’ olarak yer alan Bilgi Eğitim’in bireysel, kurumsal ve profesyonel gelişime yönelik hazırladığı programlar var. Bilgi Eğitim, 2010 Haziran ayından itibaren hizmet veriyor. Bugüne kadar 5 binden fazla katılımcı Bilgi Eğitim’in sertifika programlarında eğitim aldı. Bünyesinde Herkese Açık Eğitimler, Kurumsal Eğitimler ve Bireysel Eğitimler başlıkları altında programlar hazırlayan Bilgi Eğitim’de 2013 yılında 100’ün üzerinde programa 2 bin kişiye eğitim verildi. 2014 yılında kaç 150’nin üzerinde program, 2 bin 500 kişinin üzerinde katılımcı hedefl eniyor. 2014 yılında Bilgi Eğitim’in gerçekleştireceği eğitimler arasında; İnsan Kaynakları, Finansal Programlar, Stratejik Yönetim Programları, Sosyal Medya ve Dijital Pazarlama Programları, Enerji Sektörü Programları, Fotoğrafçılık Programları, Borsa ve Sermaye Piyasası Programları, Koçluk Programları, Perakende Sektörü Programları, Gayrimenkul Sektörü Programları, İlaç Sektörü Programları, Otomotiv Sektörü Programları yer alıyor. Bilgi Eğitim’de Betül Mardin, Deniz Ülke Arıboğan, Jale Parla gibi duayen isimler programlarda eğitim veriyor. Kısa süreli programları 2 ile 3 hafta ve 4 ile 8 hafta arasında değişiklik gösteriyor. Uzun süreli programlar 2-3 ay ile 2 yıl arasında. Kültür-sanat programları 300 ile 600 lira aralığında olup mesleki programlar konu ve süresine göre 1000 lira -3 bin lira arasında farklılık gösteriyor.

IFA-Paris, İstanbul’da lüksü öğretiyor

Bu eğitimin özünde; lüks marka oluşturma ve strateji kavramları, sorumlularına markalarıyla ilgili uygulayabilecekleri farklı strateji ve taktikleri konusunda farklı bir bakış açısı kazandırmak var. Eğitimin bir bölümü lüks sektörü içinde görev almış ve hala profesyonel hayatını devam ettiren danışmanlardan alınıyor. Stratejik Lüks Marka Yönetimi, marka mimarisi oluşturmak, ölçmek ve yönetmek için gerekli pazarlama plan ve faaliyetlerinin nasıl tasarlanması gerektiğini ve nasıl uygulanması gerektiğini içeriyor. IFA Paris-İstanbul Genel Müdürü Ali Toron bu eğitimi başlatma nedenlerini şöyle açıklıyor: “Türkiye’de lüks endüstrisinde çalışabilecek, yeterli eğitim ve donanımı olan, kalifiye aday eksikliği var. Sektörün bu eğitimi almış adaylara ihtiyacı olduğu gibi adayların da bu eğitimi almaya ve lüksü yönetebilecek donanıma ihtiyaçları var.”

IFA-Paris’in İstanbul’a gelmesi hakkında bilgiler veren Toron, “Her akademik donemde açacağımız sınıfl arda öğrenci sayımız eğitimin kalitesi göz önüne alınarak 25 kişiyle sınırlandırdık. Önümüzdeki dönemlerde gelen talebe bağlı olarak sınıf adedi ve kişi kontenjanına yeniden şekil verebiliriz. IFA Paris grubunun tüm kampüslerindeki eğitimlere program direktörü ve kurs direktörü karar veriyor. Ancak özellikle Lüks programı LSLConsultancy tarafından yazıldı ve IFA PARIS grubu tarafından onaylandı. Hem İstanbul hem de Paris’teki eğitimin toplam tutarı 14 bin 800 euro. Öğrencilerimiz sadece Paris’e gittikleri zaman konaklama ve yemek gibi giderlerini karşılayacaklar. Eğitimlerimiz 40 akademik hafta olarak hazırlandı. Bu eğitimin 30 haftası İstanbul’da, 10 haftası Paris’te yapılıyor” diye konuşuyor. IFA Paris-İstanbul’un eğitimleri Boğaziçi Üniversitesi Yaşamboyu Eğitim Merkezi (BÜYEM)’nde gerçekleştiriliyor. Paris’teki 10 haftalık eğitim ise Paris’teki kampüste veriliyor. Eğitimlerin bir kısmını BÜYEM hocaları bir kısmını IFA Paris’in kendi hocaları veriyor. Ama bunun dışında sektörden önemli isimleri ağırlayacağız özel dersler de planlanıyor.

Hayat Bilgisi’nde tasarım ya da televizyonculuk eğitimi

Hızla ve sürekli yenilenen hayat akışı içinde yeniden kurgulanmış bilgilere ihtiyaç duyulduğu gerçeğinden hareket eden Hayat Bilgisi ise, 3 Şubat’ta eğitimlerine başladı. Hayat Bilgisi’nde; Suna ve İnan Kıraç Vakfı Genel Müdürü Özalp Birol’dan tasarımcı Bülent Erkmen’e, tarihçi-akademisyen Hakan Erdem’den televizyoncu Nuri Çolakoğlu’na kadar, kendi alanlarında yetkin isimler eğitmenlik yapıyor. Birçok değişik başlıkta dersler veriliyor. Roman, diskotek, sinematek, kütüphane gibi çeşitli başlıklar altında “kişiselleştirilmiş danışmanlık” hizmetleri sunuluyor. Tüm bu etkinlikler, Hayat Bilgisi’nin İstanbul Tünel – Asmalımescit’teki merkezinde gerçekleştiriliyor.

1 MİLYON 356 BİN

Ne okulda ne de işgücü piyasasında olan gençlerin sayısı.

220 BİN 74

İŞKUR kurslarına katılan kursiyer sayısı.

922 BİN

Eğitim ve işgücünden uzak 15-20 yaş aralığındaki genç kadın sayısı.

31 BİN 385

İŞKUR’un, 2013 Ocak-Aralık döneminde açtığı kurs sayısı.

100 ADET

Üniversitelerin bünyesinde bulunan Sürekli Eğitim Merkezleri’nin sayısı.

30 BİN

Üniversitelerin Sürekli Eğitim Merkezlerinde sertifika alan kişi sayısı.

434 BİN

Eğitime erişmeyen ve işgücü piyasasından uzak olan genç erkeklerin sayısı.

1.585

İŞKUR’a kayıtlı halihazırda sistemde açılacak kurs sayısı.

5 BİN

Bilgi Eğitim’den sertifika alan kişi sayısı.

DÜNYA

REKLAM ALANI