Dolar 32,3869
Euro 35,2153
Altın 2.326,10
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Ne olacak altının hali

Ne olacak altının hali
15 Şubat 2013 14:48 | Son Güncellenme: 15 Şubat 2013 14:55
A+
A-

ERDOĞAN

 Erdoğan Turan DestekFX Araştırma ve Eğitim Direktörü altın piyasası ile son gelişmeleri değerlendirdi.Altın ons fiyatı 1620 dolar seviyesine kadar geriledi.

Uzun bir süredir altın fiyatındaki baskıdan, küresel risk iştahının artmasıyla cazibesini kaybediyor oluşundan bahsediyorduk. Bir dönem 1660-1695 dolar aralığında gidip gelen altın son iki günde gelen satışlarla cuma öğle saatleri itibariyle 1620 seviyelerinde.

Altın, hisse senedi gibi kar payı vermeyen veya bono-tahvil gibi faiz getirisi vaadetmeyen bir varlık. Küresel ekonomide toparlanma işaretleri geldikçe hisse senedi yatırımı cazip gelip borsalar rekor seviyelere ulaşırken yatırımcının altından uzak durması anlaşılabilir bir durum.

Altın fiyatlarını etkileyen en önemli unsur ise ABD’de FED’in bol ve ucuz dolar politikası. Doların bolluğu, değeri dolarla ölçülen altında 3 yıl için yüzde 162 oranında yükseliş getirdi. Şimdi krizden çıkmak için Amerikan Merkez Bankası’nın uyguladığı bol ve ucuz para politikasının sonuna yaklaşıldığı şeklindeki yorumlar da altını aşağı çeken önemli bir etken. Güvenli liman olarak algılanan altında fiyatın yükselmesi için yatırımcıların fırtınalı denizde liman arayışı içinde olmaları gerekli. Genel havaya bakılırsa hava açıyor, limandan uzaklaşmak zamanı geldi diyenler de var.

Bir diğer konu ise uluslararası büyük fonların altın satışları. Hedge fonlar altın pozisyonlarını azaltıyorlar. Milyarder yatırımcı George Soros ve Louis Moore Bacon gibi isimler ellerinde altın varlıklarını son 8 yılın en düşük seviyelerine çektiler. Bu noktada önemli isimlerden Jonh Paulson ise henüz elindeki altını tutma yönünde tercih sergiliyor. Soros Fund Management, altın destekli en büyük fon olan SPDR Gold Trust´taki yatırımını 31 Aralık´ta yüzde 55 azaltarak 600 bin hisseye çekti. Bacon‘nun Moore Capital şirketi tarafında ise SPDR fonundaki tüm payını sattı ve Sprott Physical Gold Trust’taki varlıklarını azalttı.

Önümüzdeki dönemde altın fiyatları ne olur? İlginç bir durum söz konusu; geçen yılın ortalarında altın fiyatı için 2200 dolar olur diyen yabancı danışmanlık şirketleri şimdi 1500 dolardan bahsediyor. Altın için uzun vadeli öngörülerde bulunmak için henüz erken, çünkü FED varlık alım programından henüz vazgeçmiş değil, fakat bir gün bol paranın sonuna gelinecek olması fikri önümüzde durdukça altın fiyatlarında düşüş ihtimali yükseliş ihtimalinden yüksek gibi duruyor. Çok kısa vadede altın onsu 1625 dolarda tutunamazsa hızlıca 1600 seviyesine gerileyebilir. 1600 seviyesinde durulamaması durumunda hedef 1550 dolar olacaktır. Yine çok kısa vadede gelinebilecek en yüksek seviye ise 1685 dolar olarak görülüyor.

Yurt içinde gram altın yatırımcıları ise daha sıkıntılı. Çünkü gram altın alıcısı hem dolar/TL kuru riskini hem de altının uluslararası piyasada ons değeri riskini alıyor. İçeride kur aşağı yönde baskılıyken ve altın fiyatı dolar bazında gerilerken yerli yatırımcının zararı daha büyük oluyor. Gram altın 92 seviyelerinde. Gram altın ile ilgili sene başında yayınladığımız senaryoları bir kere daha hatırlatalım.

Senaryo 1 : Altının onsu 1800 dolar; Dolar/TL kuru 1.80 ; gram altın 104 TL

Senaryo 2: Altın onsu 1500 Dolar; Dolar/TL kuru 1.75; gram altın 84 TL

altın

Ekonomi ajandası- Umut YALKI

REKLAM ALANI