Dolar 32,5338
Euro 34,9037
Altın 2.429,27
BİST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Az Bulutlu
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C

Merkez’in izlediği yüksek faiz politikası imalatı vurdu

Merkez’in izlediği yüksek faiz politikası imalatı vurdu
03 Ağustos 2014 18:36
A+
A-

merkez_bankasi_y1İmalat PMI, 5 yılın en düşük seviyesine geriledi. Bu düşüşün Türkiye’nin 2. çeyrek büyümesini de aşağı çekeceği belirtiliyor.

Merkez Bankası’nın izlediği yüksek faiz politikası imalatı vurdu. İmalat PMI, 5 yılın en düşük seviyesine gerileyerek 48.5’e indi. Bu düşüşün Türkiye’nin ikinci çeyrek büyümesini de aşağı çekeceği belirtiliyor.

Ocak ayında faizleri rekor düzeyde yükselten, ekonomideki iyileşmeye rağmen indirim yapmakta geciken Merkez Bankası’nın yanlış kararlarının faturası imalat sanayisine çıktı. Yüksek faiz politikası nedeniyle düşen iç talebin etkisiyle imalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) 5 yılın en düşük seviyesine geriledi. İmalat PMI, temmuzda 48.5 seviyesine inerek sektörün art arda ikinci ayda da daraldığına, üçüncü çeyreğe ise küçülerek başladığına işaret etti. PMI haziranda büyüme bölgesi olan 50 seviyesinin altına inmişti. Verinin 50’nin altında olması sektörde iş ortamının kötüleştiğine işaret ediyor. Alt verilere bakıldığında yeni siparişlerin düşmeye devam ettiği de görüldü. Son 3 ayda yeni siparişler azaldı. Bu, son 5 yıldır ilk kez yaşanıyor. Ekonomistler, sanayi üretim verilerinde de benzer bir durumun olduğunu belirterek, “İkinci çeyrek büyümesi yüzde 4.3’ten 2’ye geriyebilir. Çünkü dış talebin büyümeye katkısı ilk çeyrekteki kadar güçlü değil. Merkez Bankası’nın uyguladığı sıkı para politikası nedeniyle iç talepte de daralma var” yorumunda bulundu.

FATURAYI TÜRKİYE ÖDÜYOR

Ocakta faizi 5.5 puan artıran Para Politikası Kurulu, 3 ay faizleri indirmemiş, daha sonraki 3 ayda ise 1.75 puan düşürmüştü. Yüksek faiz politikası sanayicinin yatırım ve üretim iştahını zayıflatıyor. Bu da büyümeyi etkiliyor.

SANAYİDEN GELEN OLUMSUZ SİNYALLER

İmalat sanayi satın alma yöneticisi endeksi (PMI) temmuzda 48.5’e inerek Nisan 2009’dan bu yanaki en düşük seviyeye geriledi.

Haziran ayında yüzde 75.3’e yükselen kapasite kullanım oranı temmuz ayında yüzde 74.9’a düştü.

Haziran ayında 110.7 seviyesinde olan Reel Kesim Güven Endeksi, temmuzda 109’a indi. Mayıs ayından itibaren toplam düşüş 4.3 puanı buldu.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi mayısta, bir önceki aya göre yüzde 1 azaldı.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI