Dolar 32,3582
Euro 34,9598
Altın 2.324,80
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

MEME KANSERİNDEN KORKMA, GEÇ KALMAKTAN KORK!

MEME KANSERİNDEN KORKMA, GEÇ KALMAKTAN KORK!
07 Haziran 2013 09:34
A+
A-

Varol

Her 8 kadından birinde ortaya çıkabilen meme kanseri ülkemizde ve dünyada son yıllarda 35 yaş altı kadınlarda da sıklıkla görülüyor. Ancak tıptaki gelişme ve yeni yaklaşımlar sayesinde meme kanseri tedavisinde başarı oranı artık yüzde 95’e kadar yükseldi. Erken teşhis için en etkili tanı yöntemi ise elle muayene ve düzenli kontrol. Liv Hospital Meme Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Varol Çelik “Meme kanseri erken evrede yakalanırsa, yüzde 95 kurtulma şansı var. Düzenli meme kontrolü ve 40 yaşından sonra yaptırılacak taramalar sayesinde artık meme kanseri kadınlardan korksun” diyor.

Meme kanserinin tedavisinde göğsün tamamının alınması her hasta için gerekli olmamaktadır. Hastalık erken evrede yakalandığı zaman sadece memenin tümörlü kısmı çıkartmak tedavi için yeterli olmaktadır. Ayrıca erken evre meme kanserli hastalarda koltuk altı lenf bezlerinin tamamını temizlenmesi bazı durumlarda gerekmemektedir. Ameliyat esnasında yapılacak tetkiklerle en şüpheli olan lenf bezi bulunup çıkartılabiliyor. Hastalık lenf bezlerine geçmemişse sadece 1 veya 2 adet lenf bezi alınması yeterli olabiliyor. Meme kanseri olan hastalarımız erken evrede yakalandığı zaman göğüsler korunabiliyor.

 Meme kanseri cerrahisi sonrası, yeniden yapılandırma ameliyatı ne zaman yapılmalı?

Meme kanseri nedeni ile göğsünün tamamı alınan hastalarımıza aynı seansta veya ameliyat sonrası yeniden meme rekonstrüksiyonu (meme yapılandırma ameliyatı) yapılabiliyor. Bu işlem hastanın kendi vücudundan doku transferi şeklinde yapılabileceği gibi, protezlerle de yapılabilmektedir.

 Meme kanseri ve genetik ilişkisi nedir?

Meme kanserlerinin sadece yüzde 5 ile10 oranındaki bölümü genetik geçişlidir. Meme kanserindeki genetik geçişi belirleyici olan BRCA1 ve BRCA2 testleri pozitif çıktığı zaman, bu genleri taşıyan kişilerin yaşamı boyunca meme kanserine yakalanma riskleri %40 ile 85 arasında değişmektedir. Ancak BRCA1 ve BRCA2 testleri yüzde 100 belirleyici değildir.

 BRCA1 ve BRCA2 testleri pozitif çıktığından meme kanseri riskini ne kadar belirler?

BRCA1 veya BRCA2 testinin uygulanabilmesi için konsey toplantısı yapılarak teste onay verilmesini öneriyoruz. Yani genetik danışmanlık almadan bu testin yapılması doğru değil. Test sonucu pozitif çıktığı zaman multidisipliner toplantı yapılıp hastanın bireysel risk faktörleri göz önünde bulundurularak öneriler yapılmalı. Testi pozitif çıkan hastanın her iki göğsü alınsa bile meme kanserinden korunma şans yüzde 100 değildir. Risk azaltıcı ameliyatlar riski ancak yüzde 90 azaltmaktadır.

Meme Kanseri Risk Faktörleri

· Hiç doğum yapmamış olmak ya da ilk doğum yaşının 30’dan sonra olması.

·  40 yaşın üstünde olmak

· Ailede meme kanseri olan anne, teyze gibi yakınlar olması

·  Yapılan son araştırmalar ülkemizde batı bölgelerinde görülen meme kanseri riskinin Doğu bölgelerine oranla daha fazla olduğunu işaret ediyor.  

· Her 8 kadından biri meme kanseri riski taşıyor. Özellikle genetik olarak ailesinde meme kanseri bulanan kişilerin düzenli muayene ve kontrollerini aksatmadan yaptırmaları gerekiyor.

·  Önceden meme kanseri gelişmiş kişilerde ikinci bir meme kanseri gelişme riski yüzde 25.

Meme Kanseri Belirtileri

·   Memede iki haftadan uzun süre ele gelen sertlik

·   Meme ucundan gelen akıntı veya meme ucunda kanama

·   Meme cildinde kızarıklık şişme ve memede şekil bozukluğu

·  Koltuk altı lenf bezlerinde büyüme

REKLAM ALANI