Dolar 32,4832
Euro 34,9902
Altın 2.434,67
BİST 9.716,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 18°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

Mehmet Şimşek’ten yıl sonu enflasyon tahmini

Mehmet Şimşek’ten yıl sonu enflasyon tahmini
06 Eylül 2017 15:06
A+
A-

Şimşek, İngilizce olarak paylaştığı mesajında ağustos ayında yüzde 10.7 çıkan enflasyonu Merkez Bankası tahminleriyle büyük oranda tutarlı bulsa da durumun hayal kırıklığı olduğuna işaret etti. Başbakan Yardımcısı, aralık ayında iyiye gidileceği ve enflasyon rakamının tek hanelere ineceği vurgusunda da bulundu.

Görevini Naci Ağbal’a devretmeden önce 2009 ve 2015 yılları arasında, kabinede Maliye Bakanı olan Mehmet Şimşek, aralık ayındaki tek haneli enflasyon iddiası için kurdaki istikrar ve gıda komitesinin aldığı önlemlerin etkili olacağını belirtti.  Kurdaki göreceli istikrar ve gıda komitesinin aldığı tedbirler sayesinde enflasyonun yıl sonunda tekrar tek haneye inmesi ihtimali yüksek.

Şimşek, önce kısa vadeli arz sıkıntısı yaşanan bazı ürünler için gümrük vergilerinde düzenlemeye gidildiğini ifade etti. Orta ve uzun vadede gıda arzını artıracak ve vatandaşın cebini de bütçesini de olumlu etkileyecek adımlar atıldığını anlatan Şimşek, bu kapsamda yaş sebze ve meyvede yüzde 50’leri bulan fire oranının azaltılmasına yönelik tedbirler alınacağını dile getirdi.

Şimşek, şöyle devam etti:

  • Ekimden itibaren çok önemli standartlar getiriyoruz. Sektörün bu standartlara uyumu için de bir takım teşvik ve destekler getiriyoruz. Tarlada toplanan ürünün nasıl taşınması gerektiğini belirteceğiz. Buna ilişkin yatırımlara teşvik, destek vereceğiz, soğuk hava zinciri konusunda da destek olacağız. Hal ve pazarları köklü şekilde gözden geçireceğiz. Sadece rekabetin oluşması değil, fire oranını azaltacak ortamların oluşturulmasını dikkate alacağız. Dolayısıyla tarladan tüketiciye fireyi azaltacağız.Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek

KOOPERATİFLERE DESTEK VERİLECEK

Şimşek, üretime katkısı olamayan üreticileri azaltmak istediklerini, bu kapsamda kooperatiflere de destek vereceklerini vurguladı.

Mehmet Şimşek, “Ekim ayında standartları yayımlayacağız. Bu standartlara uyum için bir süre vereceğiz. Uyum için de gereken desteklerde bulunacağız. Bu doğrudan doğruya çiftçimizin, tüketicimizin ve ülkemizin lehine. Sorunun köküne iniyoruz. Bazı ürünlerde fire yüzde 50’lerde ise bunu yüzde 20-25’lere bile indirseniz Türkiye ekonomisine muazzam katkı demek.” değerlendirmesinde bulundu.

Havza bazlı üretimle kaynakların doğru kullanılacağını ve üretimin artırılacağını ifade eden Şimşek, arazi toplulaştırmasına da daha fazla kaynak ayıracaklarını, sulama olanaklarını geliştireceklerini kaydetti.

 

REKLAM ALANI