Dolar 32,3416
Euro 35,1000
Altın 2.310,41
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

LÜKS KONUTTA VERGİDE DEĞERLEME BİLMECESİ

LÜKS KONUTTA VERGİDE DEĞERLEME BİLMECESİ
20 Aralık 2019 10:43
A+
A-

 

5 milyon lira ve üzeri değere sahip evi olanlar, 2020 itibarıyla ‘değerli konut vergisi’yle karşı karşıya. Buna göre; evin değeri 5 milyon lira ile 7.5 milyon lira arasında olan binde 3, 7.5 milyon lira ila 10 milyon lira arasında olana binde 6, 10 milyon liranın üzerinde olanlara da binde 10 vergi yansıtılacak. Bu vergi her yıl ödenecek.

Tebliğler başladı

Bu konuyu örneklerle açıklayan Lüx Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran, “Evin değeri tam 5 milyon lira ise 15 bin lira, 7.5 milyon liraysa 22 bin 500 lira, 8 milyon liraysa 48 bin lira, 11 milyon l10 bin lira vergi ödenecek” dedi. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü’nün, bu kapsamda belirlediği değerli konutlara tebligatları göndermeye başladığına işaret eden Başaran, ancak uygulamayla birlikte değerlemenin nasıl yapıldığı konusunda kafalarda soru işareti oluştuğuna dikkat çekti.

Satmayı düşünen var

Evrim Kırmızıtaş Başaran, bazı mülklerde evin değeri konusunda sıkıntılar olduğuna dikkat çekti. Başaran, “Örneğin evin maksimimum 3.5-4 milyon lira eden bir kişinin evine gelen raporda evin değerinin 5.3 milyon lira olduğu belirtilyor. Dolayısıyla ev 5 milyon liranın üzerinde olduğu için vergi mükellefi oluyor. Bu durumun tartışmaya çok açık olmaması gerekiyor. Fazla gelen vergi nedeniyle evini satmayı düşünenler dahi var” dedi.

Ödemek için 2 ay itiraz için 15 gün

Başaran, değerlemenin yanlış olduğunu düşünenlerin vergi tebliği edildikten itibaren 15 günlük süre içinde Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü’ne itiraz edilebileceğini söyledi. Lüks konut vergilerini ödemek için 2 aylık süre olduğunu belirten Başaran, “20 Şubat’a kadar süre veriliyor. Vergiyi şubat ve ağustosta olmak üzere iki taksitte de ödemek mümkün” değerlendirmesinde bulundu.

Konunun Anayasa mahkemesine taşınması da gündemde..

CHP’li Altay: ‘Değerli konut vergisinde Anayasa Mahkemesine itirazı değerlendiriyoruz’
‘Gelir vergisi alamayan devlet, vatandaşın konutundan ödeyemeyeceği nispette vergi adı altında haraç toplamaya başlamıştır’- ‘Belli ki Sayın Bahçeli’de AK Partiyi sahiplenme, koruma güdüsü çok gelişmiş. Hiçbir milletvekili kiralık değildir, hiçbir partinin de kiralık olmasını temenni ve tavsiye etmeyiz’

REKLAM ALANI