Dolar 32,5964
Euro 34,7967
Altın 2.494,72
BİST 9.462,20
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
14°C
Hafif Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 22°C

LOJİSTİK MERKEZ SAYIMIZI 26’YA ÇIKARACAĞIZ

LOJİSTİK MERKEZ SAYIMIZI 26’YA ÇIKARACAĞIZ
01 Temmuz 2022 10:46 | Son Güncellenme: 11 Temmuz 2022 11:04
A+
A-

Kocaeli’de düzenlenen “Ulaştırma 2053 – Körfez Lojistik Çalıştayı’na” katılan Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, “Çalışmalarımız neticesinde lojistik merkez sayımızı 26’ya çıkaracağız. Bunun yanı sıra; ortak akılla gerçekleştireceğimiz çalıştayların sonuçları doğrultusunda ilave yeni planlamalarımızı sürdüreceğiz” dedi.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Ulaştırma 2053 – Körfez Lojistik Çalıştayı’na katıldı. Çalıştayda; lojistikte maliyetlerin düşürülmesi, yeşil enerji, ulaşımdan kaynaklı emisyon salınımının azaltılması, ulaşım yatırımları, lojistik merkezler, ulaşım modları arasındaki entegrasyon, otonom sistemler, yen hedef ve politikalar ile yasal düzenlemeler ele alındı.

“Lojistik merkez sayımızı 26’ya çıkaracağız”

Türkiye’nin kendi bölgesinde lojistik üs olması gerektiğini ifade eden Bakan Karaismailoğlu, “Türkiye’nin 2053 yılındaki 1 trilyon dolar ihracat hedefini yakalayabilmesi için lojistik altyapısının tamamlanması ve küresel ticarette kendi bölgesinde lojistik üs olması gerekiyor. Bizler, ticaretin can damarı olan kara, hava, demir ve denizyollarını yaparken, tüm ulaşım modlarında multi-model bir sistem kuruyoruz. Türkiye’nin bölgesinin lojistik üssü olması için toplam 13,6 milyon ton kapasiteli 13 ayrı lojistik merkezini işletmeye açtık. Bu merkezlere ek olarak Sivas-İzmir (Kemalpaşa) ve Rize (İyidere) lojistik merkezlerimizin yapımı hızla devam ediyor. Kayseri (Boğazköprü), Tekirdağ (Çerkezköy) lojistik merkezlerimiz ihale aşamasında. Bilecik (Bozhöyük) Lojistik merkezinin II. Etap çalışmaları tamamlandı. Mardin, Şırnak (Habur), İstanbul (Avrupa Yakası), İzmir (Çandarlı), Zonguldak (Filyos) lojistik merkezlerimiz de etüt proje ve planlamaları devam ediyor. Bu çalışmalarımız neticesinde lojistik merkez sayımızı 26’ya çıkaracağız. Bunun yanı sıra; ortak akılla gerçekleştireceğimiz çalıştayların sonuçları doğrultusunda ilave yeni planlamalarımızı sürdüreceğiz” diye konuştu.

“2053 yılına kadar limanlarımızdaki toplam yük elleçleme miktarını da 2 katına çıkaracağız”

Haberleşme, deniz, demir, hava ve karayollarındaki yatırımlar ve bunların lojistiğe olumlu etkilerine ilişkin rakamları paylaşan Bakan Karaismailoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Dünya genelinde taşınan yüklerin hacim olarak yüzde 85’i, değer olarak da yüzde 70’i denizyolları ile yapılıyor. 2002 yılında 149 olan liman sayımızı 217’ye çıkardık. Bu süreçte tersane sayımızı da 37’den 84’e ulaştırdık. 2020 yılında dünya genelinde toplam yük elleçlemesi dünyada yüzde 3,8 oranında daraldı. Buna rağmen ülkemiz yüzde 2,6 artış kaydetti. 2021 yılı istatistiklerine göre, dünya ile kıyaslamalarda ülkemizin çok iyi bir konumda olduğunu görebiliyoruz. Elleçlenen konteyner miktarı bir önceki yıla göre dünyada yüzde 6 artarken, biz yüzde 8,3 oranında artış gösterdik. Elleçlenen yük miktarında ise bir öncesi yıla göre dünya yüzde 3,5’ artarken, ülkemiz yüzde 6’lara ulaştı. Bu yılın ilk 5 ayında, üstelik Rusya-Ukrayna çatışmasına rağmen, geçen yılın aynı dönemine göre yük elleçlemesinde yüzde 7,2’lik artış gösterdik. 2053 yılına kadar limanlarımızdaki toplam yük elleçleme miktarını da 2 katına çıkaracağız” dedi.

“Yıllık toplam 85 milyar 581 milyon TL tasarruf sağladık”

Havayollarındaki yolcu sayılarının yanı sıra, kargo kapasitesini kat be kat artırdıklarını ifade eden Karaismailoğlu, 2003 yılında 964 bin ton olan yük trafiğini, 2019 yılında yüzde 4,1 milyon tona yaklaştığını söyledi. Karaismailoğlu, “Pandemiye rağmen 2020 yılında toplam yük trafiği 2,5 milyon ton oldu. 2021 yılında yük trafiği yükselme göstererek 3,4 milyon tona yaklaştı. 2022 yılı mayıs sonunda, havayolu yük trafiği geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 27 artış gösterdi. Ekonomik büyümesi, güçlü ulaşım ağı, lojistik gücüyle bölgesinin en önemli oyuncularından olan ülkemiz, yeni yatırımların ve iş birliklerinin de merkezi olmaya devam edecek. Sadece karayollarımızın işletme performansını artıran kesintisiz trafik akışı sayesinde, seyahat süresinde yıllık 7,3 milyar saat tasarrufu elde ettik. Yol güvenliği ve seyahat süresindeki kısalmalar sayesinde zamandan 76 milyar 458 milyon lira, akaryakıttan 6 milyar lira, bakım onarımdan 3 milyar TL ve çevre etkilerinden 123 milyon TL çevre tasarrufu olmak üzere, yıllık toplam 85 milyar 581 milyon TL tasarruf sağladık”

Karaismailoğlu, şöyle devam etti:

“Bütün bunlara ek olarak da emisyon salınımını 5 milyon ton azalttık. Ayrıca yatırımlarımız sayesinde yol güvenliği arttı, ölümlü trafik kazalarını büyük oranda önledik. Bu şekilde, yılda ortalama 9 bin 455 vatandaşımız hayatta kaldı. 2003-2021 döneminde yapılan toplamda 183 milyar dolarlık yatırım sayesinde milli gelire 548 milyar dolar, üretime 1 trilyon 138 milyar dolar ve istihdama yılda ortalama 994 bin kişilik katkı sağladık. Bununla birlikte yapılan yatırımlar sayesinde zaman ve yakıt tasarrufundan ve çevresel faydalardan, yıllık ortalama karayolunda 22,5 milyar dolar demir yolunda 1,5 milyar dolar, denizyolunda 2 milyar dolar, havayolunda 200 milyon dolar, haberleşme 2 milyar dolar, toplam yıllık 28 milyar dolar tasarruf sağladık”

REKLAM ALANI