Dolar 32,5767
Euro 35,0077
Altın 2.426,74
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 17°C
Paz 19°C
Pts 19°C

B20 ve L20 arasında ortak deklarasyon imzalandı

B20 ve L20 arasında ortak deklarasyon imzalandı
04 Eylül 2015 14:10 | Son Güncellenme: 04 Eylül 2015 14:15
A+
A-

 

L20

G20 üyesi ülkelerdeki işverenleri temsilen B20 ve çalışanları temsilen L20’nin önde gelen isimleri, istihdamın artırılması, büyümenin canlandırılması ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi amacıyla Ankara’da düzenledikleri törende ortak bir Deklarasyona imza attı. Deklarasyonda, G20 hükümetlerine genç işsizliğini kararlılıkla ele almaları ve 2025 yılına kadar istihdamda cinsiyet farkını yüzde 25 azaltma hedefine katkıda bulunmaları yönünde çağrı yapılırken, istihdamı artıracak makroekonomik tedbirlerin ve kayıtlı ekonominin teşvik edilmesini sağlayacak bir dizi önlemin de en hızlı şekilde alınması gerektiğine dikkat çekildi.

G20 üyesi ülkelerdeki işverenleri temsil eden B20 ve çalışanları temsil eden L20’nin önde gelen isimleri, 4 Eylül 2015 tarihinde “B20 Türkiye Konferansı” kapsamında düzenlenen imza töreninde, “daha fazla istihdam sağlanması, büyüme ve çalışma koşullarının iyileştirilmesi” hedeflerinde, G20 hükümetlerine bir dizi öneride bulunarak birlikte harekete geçme ve çalışma yönünde çağrı yaptı. İmza atılan Deklarasyonda 5 ana başlık altında şu konulara dikkat çekildi: “Genç işsizliğini kararlılıkla ele almak; istihdamı artıracak makroekonomik politikalar izlemek; 2014 Brisbane Zirvesinde alınan, 2025 yılına kadar istihdamda cinsiyet farkını yüzde 25 azaltma hedefini gerçekleştirmek; kayıtlı ekonomiyi özendirmek ve ekonomik ve sosyal politikaların şekillenmesinde işveren ve işçi kuruluşlarının kilit rol oynamasını sağlamak.”

İşçi ve işveren temsilcileri birlikte imza attı

G20’nin değişimin lokomotif gücü ve küresel politika koordinatörü olarak tanımlandığı Deklarasyonda, hedeflerin gerçekleşmesi yönünde G20’nin tüm potansiyelini ortaya koymasının önemli olduğuna dikkat çekildi. İmza törenine, B20 ve işveren tarafını temsilen TOBB ve B20 Türkiye Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, B20 İstihdam Görev Gücü Koordinatör Başkanı ve Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Ali Y. Koç, B20 Türkiye İstihdam Görev Gücü Eş Başkanı ve Uluslararası İşverenler Örgütü (IOE) Başkanı Daniel Funes de Rioja, OECD İşveren ve Sanayi Danışma Komitesi (BIAC) Başkanı ve BusinessNZ CEO’su Phil O’Reilly ile TİSK Başkanı Yağız Eyüboğlu katılırken; L20 veTürk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Başkanı Mahmut Arslan, Uluslararası Sendikalar Konfederasyonu (ITUC) Genel Sekreteri Sharan Burrow, OECD İşçi Sendikaları Danışma Komitesi (TUAC) Genel Sekreteri John Evans ise çalışanları temsilen masaya oturdu.

“Genç işsizliği ile kararlılıkla mücadele edilmeli”

İşveren ve işçi temsilcileri, imza attıkları Deklarasyon ile dünyada genç işsizliğinin kabul edilemez bir boyuta geldiğine dikkat çekti. İstihdamla ilgili kalıcı çözümler için genç istihdamına yönelik yapısal tedbirlerin en hızlı şekilde alınması gerektiğine vurgu yapan Deklarasyon; ulusal çıraklık sistemlerinin kurulması ve iyi uygulamalar için teşvik çalışmalarının yürütülmesinin bu konuda önem teşkil ettiğine dikkat çekti. G20 hükümetlerine sunulan ortak metinde; genç işsizliğinin çözümünde özel sektör kadar hükümetlerin de somut tedbirler alması gerektiği vurgulanarak, hükümetlerin sosyal ortaklarla birlikte istihdama yönelik hedeflerin ve temel performans göstergelerinin geliştirilmesinin her aşamasında görev alması gerektiği hatırlatıldı. Deklarasyonda, hükümetlerin eğitim ve öğretim sistemlerini iyileştirmesi gerektiği belirtildi ve iyileştirme alanları şöyle sıralandı: “Eğitim ve öğretim sistemleri sürekli değişen teknolojiye ve dijital çağa daha iyi adapte olmayı sağlayacak becerileri geliştirmeye odaklanmalıdır. Piyasanın beceri gereklilikleriyle ilgili sürekli değişen taleplerini karşılarken de gençlere nitelikli iş ve kariyer gelişimi sağlayacak doğrultuda iyileştirilmelidir.” Deklarasyonda ayrıca, gençlerin okuldan iş hayatına geçişini kolaylaştıracak politikalar uygulanması çağrısına da yer verildi.

“İstihdam artırıcı makroekonomik politikalar izlenmeli”

Uzun vadede, inovasyonu, girişimciliği ve verimlilik artışını harekete geçirecek faaliyetlerin tüm alanlarda kilit önemde olacağına vurgu yapan B20 ve L20 temsilcileri, G20 hükümetlerine istihdamı artıracak makroekonomik politikalara öncelik vermeleri konusunda da çağrı yaptı. G20’nin istihdam artırıcı stratejileri geliştirebilecek potansiyele sahip olduğunun vurgulandığı Deklarasyonda, G20 ülkelerinin beşeri sermaye yatırımlarını artırmasının, ulusal yasalar ve uygulamalar doğrultusunda adil ücret politikalarını teşvik etmek için sosyal diyalog ve toplu sözleşme sistemlerini desteklemesinin önemine dikkat çekildi.

“Toplumsal Cinsiyet Eşitliği hedefine tüm kesimler katkıda bulunmalı”

Deklarasyonda, hükümetlere toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanması için harekete geçme zamanının geldiği, bu konunun yeni bir yaklaşımla ele alınması gerektiği de hatırlatıldı. Deklarasyonda, 2014 Brisbane Zirvesi’nde alınan, 2025 yılına kadar istihdamda cinsiyet farkını yüzde 25 azaltma hedefini gerçekleştirmek için G20 ülkelerinin katkısının önemi vurgulandı.

“Kayıtlı ekonomiye geçiş özendirilmeli”

B20 ve L20 ortak Deklarasyonunda, ekonomik büyüme ve kalkınma, daha kaliteli istihdam ve daha kaliteli yaşam için kayıtdışı ekonomiden kayıtlı ekonomiye geçişin özendirilmesi çağrısı yapıldı. Bu çerçevede, işveren ve işçi temsilcileri G20 liderlerine, Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) bu sene geniş bir uzlaşı ile kabul ettiği kayıtdışı ekonomiyle mücadeleye ilişkin tavsiyesini uygulama çağrısında bulundu.

“Ekonomik ve sosyal politikaların oluşturulmasında, işveren ve işçi kesimi etkin rol oynamalı“

İşveren ve işçi kesimi arasında etkin iletişimin ve sosyal diyaloğun önemine dikkat çeken B20 ve L20 temsilcileri, yayınladıkları ortak Deklarasyonla G20 liderlerine sosyal diyaloğun geliştirilmesini teşvik edip desteklemeleri çağrısında bulundu.

 

REKLAM ALANI