Dolar 32,3666
Euro 34,9608
Altın 2.325,60
BİST 9.125,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Küresel siyasi krizler, Türkiye ihracatını vurdu

Küresel siyasi krizler, Türkiye ihracatını vurdu
02 Ağustos 2014 10:59
A+
A-

ticaret_buyukİhracat geçen aya göre aynı kalırken, bayram tatili yanında dünyada sorunlu ülkelere ihracatta yaşanan azalma da dikkat çekti. Rusya’ya ihracat geçen yıla göre yüzde 12,6 azalırken, Irak’a ise yüzde 46,4 arttı.ihracat_temmuz_1

Batı’nın uyguladığı ambargoların azaltılması da İran’a ihracata artışa neden oldu. İran’a ihracat yüzde 26 artarken 306 milyon dolar oldu.

2014 Temmuz ayı mal ihracat gerçekleşmeleri ve verilerine dair bir basın açıklaması gerçekleştiren Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, bayram tatilinin geçen seneden farklı olarak Temmuz ayına kaymasının etkisiyle 3 işgücünün eksik olmasıyla birlikte Temmuz ayında Türkiye’nin ihracatının geçen senenin Temmuz ayı ile aynı seviyede kaldığını ve 12 milyar 539 milyon dolar olarak gerçekleştiğini, ilk 7 aylık ihracatın ise yüzde 5,7 artışla 92 milyar 711 milyon dolara, son 12 aylık ihracatın ise yüzde 2,2 artarak 156 milyar 319 milyon dolara yükseldiğini bildirdi.

Büyükekşi daha önce Temmuz’da ihracatta yüzde 10 artış olduğunu iddia etmişti. “Türkiye’nin çevresindeki ülkeler çok büyük sıkıntılar içerisinde ve hepsi de çok önemli ihracat pazarlarımız ama bu kadar sıkıntıya rağmen bugün itibarıyla Temmuz ayı ihracatımızda yüzde 10’luk artış var. Bu insanlara kahraman denilmez de ne denir? ”

TİM Başkanı Büyükekşi, geçen senenin Temmuz ayında işgünü bazında ihracat 465 milyon dolar iken, bu senenin Temmuz ayında günlük bazda ihracatın yüzde 12 artarak 522 milyon dolara yükseldiğini, ancak bayram etkisi ve Irak’a ihracatta Temmuz’da yaşanan gerileme nedeniyle Temmuz ayı ihracatının geçen sene ile aynı seviyede kaldığını ifade etti. Büyükekşi, işgünü kaybının aylık ihracattaki artış temposunu aylık bazda 12,4 puan, Irak’a ihracatta yaşanan kaybın ise 3,9 puan, toplamda 16,3 puan aşağı çektiğini belirtti.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI