Dolar 32,5976
Euro 34,7516
Altın 2.491,67
BİST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

KÜRESEL PİYASALAR FED’E ODAKLANDI

KÜRESEL PİYASALAR FED’E ODAKLANDI
19 Mart 2019 10:36
A+
A-

Dolar/TL başta olmak üzere döviz piyasalarında haftanın ilk işlem gününde sert bir hareket olmadı. TL’de diğer gelişen ülkeler paralarına nazaran görülen negatif ayrışma sürüyor.

Dolar kuru, dün 5.47’li seviyeleri görse de kalıcı olamadı ve 5.45 – 5.50 bandındaki dalgalanması 5.46’lı seviyelerde son buldu.

KÜRESEL PİYASALAR FED’E ODAKLANDI

Piyasalarda bu hafta Fed (ABD Merkez Bankası) ve BoE (İngiltere Merkez Bankası) faiz kararları izleniyor. Analistler değişimden ziyade mali politikalara dair yapılacak açıklamalara odaklandı.

Faizlari artıran ve bütçesini daraltarak sıkılaştırma yapan Fed’in daha önce verdiği güvercin mesajlara paralel olarak para politikasını gevşetmesi ve bununla ilgili detayları açıklaması bekleniyor. Bu nedenle 10 yıllıklar ve dolar endeksinde düşüş görüldü.

19 mart günü dolar kuru bu gelişmeler ışığında 5.4659 seviyesinde. Euro 6.20 ve sterlin ise 7.26’dan işlem görüyor.

Türkiye’nin veri gündeminde bu hafta tüketici güven endeksi ve merkezi hükümet bütçe stoku rakamları öne çıkarken küresel göstergeler açısından daha yoğun bir veri akışı olacak. Euro bölgesi ve ABD başta olmak üzere küresel bazda PMI rakamları belli olacak.

Piyasalar başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri ve yerel seçimler öncesi ekonomiye yönelik atılacak adımları izliyor.

Piyasaların radarındaki bir diğer konu da Brexit.

İngiltere parlamentosu geçen hafta yapılan oylamada ülkenin Avrupa Birliği’den ayrılma tarihinin ertelenmesini büyük çoğunlukla onaylamıştı. Brexit anlaşmasının parlamentodan geçip geçmeyeceğine göre AB’den istenecek erteleme süresi bekleniyor.

Öte yandan 10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizinde geçen hafta 91 baz puana varan bir yükseliş yaşandı. Bankacılar tahvil faizlerindeki yükselişte kurdaki baskı, jeopolitik riskler ve yaklaşan seçimlerin etkili olmuş olabileceğini belirtiyor. Bu çerçevede seçim sonrası süreç yakından izlenecek.

REKLAM ALANI