Dolar 32,5909
Euro 34,8629
Altın 2.504,91
BİST 9.682,45
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Küresel gıda fiyatları 2014’te ortalama %3,7 geriledi

Küresel gıda fiyatları 2014’te ortalama %3,7 geriledi
15 Ocak 2015 17:59
A+
A-

  bakliyat

Aralık 2014’te bir önceki aya göre 3,2 puan (%1,7) gerileyerek 188,8 puan seviyesinde oluşan BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Gıda Fiyat Endeksi, 2014 yılını ortalama %3,7 düşüşle kapattı. FAO’nun açıklamasına göre, düşüşün bu seviyede kalmasında, tahıllar ve süt ürünlerindeki keskin düşüşlere karşılık, etteki yükseliş etkili oldu.

FAO Gıda Fiyat Endeksi, 2014 yılı Aralık ayında, bir önceki aya göre 3,2 puan (%1,7) düşerek, 188,8 puan değerini aldı. Bu, Mart-Eylül 2014 ayları arasında kesintisiz düşüş gösteren, Ekim ve Kasım aylarında ise yatay bir seyir takip eden gıda fiyatlarının Aralık ayında yeniden inişe geçtiğini gösterdi.

Endeks, 2014 yılında, 2013 yılı ortalamasına göre %3,7 oranında düşüşle, ortalama 202 puan seviyesinde oluştu.

FAO’dan yapılan açıklamada, rekor düzeyde büyük stokların yanı sıra dolardaki artış ve petrol fiyatlarındaki düşüşe dikkat çekildi. FAO Başekenomisti Abdolreza Abbassian, petrol fiyatlarındaki gerilemenin özellikle biyoyakıt üretiminde kullanılan şeker ve palm yağına olan talebi düşürdüğüne, bunun da fiyatları aşağıya çektiğine işaret etti. Abbassian, “Yüksek miktardaki üretim bir yana, petrol fiyatlarındaki düşüşler ethanol üretimini cazip olmaktan çıkardı.” dedi.

FAO Gıda Fiyat Endeksi’ni oluşturan ürün gruplarında 2014 yılında en fazla fiyat düşüşü %12,5 oranıyla, art arda yaşanan rekolte artışlarına bağlı olarak stok artışları yaşanan tahıllarda gerçekleşti. Bunu %7,7 ile süt ürünleri, %6,2 ile bitkisel yağlar ve %3,8 ile şeker takip etti. 2014 yılında söz konusu dört üründe fiyatlar, son beş yılın en düşük düzeylerine geriledi. Geçen yıl artış yaşanan tek ürün grubu olan et fiyatlarında ise %8,1 ile tarihin en yüksek yıllık artışı yaşandı.

FAO Tahıl Fiyat Endeksi Aralık 2014’te buğday fiyatlarındaki artışa karşın, pirinçteki düşüşün ters yönlü etkisiyle, bir önceki aya göre %0,4 oranında hafif bir yükseliş gösterdi. FAO’ya göre, buğdaydaki artış, Rusya’nın ihracat kısıtlamalarının yanında, dolardaki yükseliş ve dış ticarette yavaşlamadan kaynaklandı.

FAO Bitkisel Yağ Fiyat Endeksi Aralık ayında %2,4 düştü. Bitkisel yağ fiyatlarındaki düşüşte, hızla düşen petrol fiyatlarının etkili olduğu belirtilen FAO açıklamasında, petrol ucuzlayınca biyodizel üretiminde kullanılan palm yağına olan talebin azaldığına dikkat çekildi.

Tereyağı, peynir, yağlı ve yağsız süt tozu ihracat fiyatlarının 2002-2004 dönemi ihracat paylarına göre ağırlıklandırılmasıyla elde edilen FAO Süt Ürünleri Fiyat Endeksi, Aralık 2014’te bir önceki aya göre 4,1 puan (%2,3) düşüşle 174 puan seviyesinde oluştu. FAO’ya göre, süt ürünleri fiyatlarındaki düşüşte, ihracat arzlarındaki artış etkili oldu.

Uluslararası ticarete konu olan süt ürünlerinin 2014 yılı fiyat seviyesi ise ortalama 224,2 puan ile 2013 yılı ortalamasına göre %7,7 daha düşük bir seviyede oluştu. FAO’nun açıklamasına göre, süt ürünleri fiyatlarındaki düşüş, ihracat arzındaki artıştan ve özellikle Çin ve Rusya Federasyonu gibi önde gelen ithalatçıların alımlarındaki düşüşten kaynaklandı. Fiyat düşüşü en fazla süt tozunda gerçekleşirken, bunu tereyağı ve peynir takip etti.

FAO Et Fiyatları Endeksi ise Avustralya’da büyükbaş ve küçükbaş hayvan fiyatları ile Avrupa’da domuz eti fiyatlarındaki gerilemelerin etkisiyle Aralık’ta %1,9 düştü. FAO, et fiyatlarındaki gerilemeye, doların güçlenmesi ve ihracata hazır stokların elverişli olmasının neden olduğunu bildirdi.

FAO Şeker Fiyatları Endeksi de Aralık ayında, Brezilya gibi dünyanın en büyük üreticilerindeki büyük üretim artışlarının etkisiyle %4,8 düştü. FAO’nun açıklamasında, petrol fiyatlarındaki düşüşün, biyoyakıt üretiminde kullanılan ethanol için talebi de düşürdüğünü, bunun da şeker fiyatlarını aşağı çektiği belirtildi.

REKLAM ALANI