Dolar 32,3695
Euro 35,0050
Altın 2.325,46
BİST 9.127,56
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Küresel enerji talebi 2035’e kadar yüzde 37 artacak

Küresel enerji talebi 2035’e kadar  yüzde 37 artacak
18 Şubat 2015 12:32
A+
A-

doğalgaz

BP Enerji Görünümü 2035 Raporu’na göre önümüzdeki 20 yılda en hızlı büyüyen fosil yakıt doğalgaz olacak.

Enerji akışı batıdaki artış ve enerji verimliliğindeki yükselme nedeniyle ise batıdan doğuya kayacak

BP Enerji Görünümü 2035 raporu Londra’da kamuoyu ile paylaşıldı. Yayımlanan rapora göre, küresel enerji piyasalarındaki zayıflamaya rağmen, Asya kıtasında Çin ve Hindistan’ın başını çektiği ekonomik büyüme, önümüzdeki 20 yılda dünyanın enerji talebini artıracak. Küresel enerji talebinin, 2013’ten 2035’e kadar yıllık ortalama yüzde 1,4 artarak toplamda yüzde 37 büyümesi öngörülüyor.

Her yıl yayımlanan BP Enerji Görünümü raporunda, uzun dönemli enerji trendleri değerlendirilerek küresel enerji piyasalarında ilerideki 20 yılın beklentileri yansıtılıyor. Bu yılki raporun lansmanı, BP Grubu Baş Ekonomisti Spencer Dale ve BP Grubu CEO’su Bob Dudley’nin katılımı ile Londra’da gerçekleştirildi.

Raporu değerlendiren Spencer Dale, şunları söyledi: “Üç yıldır istikrarlı bir şekilde yüksek olan petrol fiyatlarından sonra, son aylarda yaşanan ciddi düşüş, enerji piyasalarının sürekli değişkenlik içerisinde olduğunun önemli bir göstergesi. Kısa dönemli hareketlere bakmak yerine, uzun dönemde arz ve talep dengesindeki trendleri dikkate almak gerekiyor, zira bu trendler önümüzdeki 20 yılı şekillendirecek ve gerek sektörün, gerekse devletlerin stratejik kararlar alabilmesi için bilgi sağlayacak.”

ABD’de kaya petrolünün büyümesi

BP Enerji Görünümü 2035 raporuna göre, petrole olan talep 2035’e kadar OECD dışı ülkelerden gelen taleple yıllık yüzde 0,8 artacak. OECD ülkelerinde petrol tüketimi 2005’de zirveye ulaştı ve 2035’de ise 1986 yılından beri görülmemiş seviyelere düşecek. 2035’e kadar Çin, dünyanın en büyük petrol tüketicisi olarak ABD’yi geçecek.

Raporda, petrol piyasalarında yakın zamanda görülen zayıflamanın, büyük ölçüde ABD’deki kaya petrol üretiminden kaynaklandığı ve bir kaç yıl daha sürmesinin beklendiği belirtiliyor. 2014’de kaya petrolü ABD’nin petrol üretimini yaklaşık günlük 1,5 milyon varil kadar artırdı. Ancak zaman içerisinde kaya petrolündeki büyümenin yavaşlayacağı ve Orta Doğu ülkelerindeki üretimin tekrar artacağı öngörülüyor. 2030’lu yıllara gelindiğinde ise, ABD’nin petrol açısından kendine yetmesi bekleniyor. ABDbundan 10 yıl önce 2005’de, petrol talebinin yüzde 60’ını ithal ediyordu.

Doğalgazda hızlı büyüme, kömür tüketiminde yavaşlama

BP Enerji Görünümü 2035 raporuna göre, 2035’e kadar fosil yakıtlar arasında en hızlı büyümenin doğalgaz talebinde olacağı öngörülüyor. Doğalgaz talebi, Asya kıtasındaki talebin etkisiyle, yılda yüzde 1,9 artacak.

Artan bu tüketimin yarısı Rusya ve Orta Doğu’daki konvansiyonel gaz üretimi ile karşılanacak, diğer yarısı ile kaya gazından gelecek. 2035’e gelindiğinde ise, şu anda dünyadaki kaya gazı arzının neredeyse tümüne sahip olan Kuzey Amerika, hala toplamın dörtte üçünü üretiyor olacak.

Geçtiğimiz son 10 yıl içerisinde kömür, Çin’deki talep artışı nedeniyle en hızlı büyüyen fosil yakıt oldu. Ancak, rapora göre önümüzdeki 20 yılda, ortalama yıllık yüzde 0,8 büyümeyle, kömürün en yavaş artan fosil yakıt olması öngörülüyor. Bu değişimde üç ana neden görülüyor: Çin’deki büyümenin daha az enerji yoğunluklu olması, ABD ve Çin’de kömür kullanımı ile ilgili düzenleme ve politikaların etkisi, ve elektrik üretiminde kullanılan doğalgaz arzındaki büyüme.

LNG’de ve LNG ticaretinde büyüme

BP Enerji Görünümü 2035 raporuna göre, doğalgaz talebinin artmasıyla, bölgeler arasında gaz ticaretinin gittikçe büyümesi ve 2020’lere gelindiğinde Asya Pasifik ülkelerinin en çok gaz ithal eden bölge olarak Avrupa’yı geçmesi bekleniyor. Kaya gazındaki büyümenin devam etmesi ile, Kuzey Amerika’nın önümüzdeki yıllarda gaz ithal eden bir ülke konumundan gaz ihraç eden bir ülke konumuna geleceği öngörülüyor.

Rapora göre, gaz ticaretindeki büyümenin çok büyük bir kısmı, artan LNG arzından kaynaklanacak. LNG üretimi, içinde bulunduğumuz 10 yılda ciddi bir artış gösterecek ve 2020’ye kadar yıllık neredeyse yüzde 8 büyüyecek. 2035’e gelindiğinde ise, LNG, uluslararası gaz ticaretinde boru hatlarını geçmiş olacak.

Artan LNG ticaretinin piyasalar üzerinde başka etkilerinin de olacağı tahmin ediliyor ve zaman içerisinde, küresel olarak daha bağlantılı ve entegre gaz piyasaları ve fiyatlarının olması bekleniyor. Artan LNG ticaretinin aynı zamanda da Avrupa ve Çin gibi tüketim bölgelerinde artan arz çeşitliliğine yol açması da beklentiler arasında.

Doğu’ya akan enerji

BP Enerji Görünümü 2035 raporuna göre Kuzey Amerika bu yıl içerisinde net enerji ihracatçısı haline gelecek. Kuzey Amerika’nın enerji açısından kendi kendine yetmesi ve LNG ticaretinin artması ile zaman içerisinde küresel enerji akışında ciddi etkiler olması öngörülüyor.

ABD’deki petrol ve doğalgaz arzının yükselmesi, hem ABD, hem de Avrupa’da enerji verimliliğinin artışı sebebiyle bu bölgelerde talebin azalması ve Asya’daki güçlü ekonomik büyümenin devam etmesi nedeniyle enerji akışları önümüzdeki dönemde, batıdan doğuya kayacak.

Karbon salınımları artmaya devam edecek

BP Enerji Görünümü 2035 raporu, aynı zamanda küresel karbon dioksit (CO2) salınımlarını da enerji piyasalarındaki trendler ve karbon politikaları ışığında ele alıyor. Rapordaki beklentilere göre, karbon salınımları 2035’e kadar yıllık yüzde 1 artış ile toplamda yüzde 25 artacak. Bu artış, Uluslararası Enerji Ajansı (IEA)’nın “450 Senaryosu” gibi belgelerde belirtilen bilim insanlarının tavsiyelerinin bir hayli üzerinde kalıyor.

Karbon salınımlarını daha fazla azaltmak için, politika üretenlerin önemli yeni adımlar atmalarına ihtiyaç duyuluyor. Enerji Görünümü Raporu’nda, bu anlamda farklı seçenekleri ve bunların emisyonlara olan etkilerini de değerlendiriyor ve tek tek seçeneklerin yeterli olmadığını, birden fazla seçeneğin kullanılması gerektiği sonucuna varılıyor. Bu da, dünyanın enerji ihtiyaçlarının sürdürülebilir bir şekilde büyümesi için küresel çapta bir karbon fiyatlaması sistemi gibi önemli teşviklerin yapılmasının gerektiğini ortaya çıkartıyor.

BP Enerji Görünümü 2035 raporu hakkında konuşan BP Grubu CEO’su Bob Dudley, şunları söyledi: “Enerji endüstrisi, ömrü 10 yıllarla ölçülen stratejiler ve yatırımlar ile çalışıyor. Bu nedenle de uzun dönemde piyasaları şekillendirecek olan trendleri ve hareketleri görmemiz gerekiyor. Bunun da Enerji Görünümü raporumuzu gerçekten çok değerli kıldığına inanıyorum.”

 

REKLAM ALANI