Dolar 32,4494
Euro 35,0400
Altın 2.324,05
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Kurdaki yükseliş, döviz mevduatlarını 30 milyar dolar artırdı

Kurdaki yükseliş, döviz mevduatlarını 30 milyar dolar artırdı
23 Ağustos 2015 12:43
A+
A-

Kurdaki yükseliş, döviz mevduatlarını 30 milyar dolar artırdı

Kurdaki artış, bankalardaki döviz tevdiat hesaplarının (DTH) şubat ortasından bu yana yaklaşık 30 milyar dolar daha yükselmesini sağladı. 

Şubat ortasında 2,5 sınırını gören dolar/TL’nin ağustos ayında analistlerin “psikolojik sınır” şeklinde nitelendirdikleri 3 destek seviyesini aşması, bankalardaki döviz tevdiat hesaplarındaki artışı da beraberinde getirdi.

Son dönemde yükseliş trendinden bulunan dolar/TL’de 2,5 sınırı ilk kez 10 Şubat 2015’te görülmüştü. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) verilerine göre bankalardaki DTH hesabı ise 13 Şubat’ta 154 milyar 997 milyon dolar seviyelerinde bulunuyordu.

En son 14 Ağustos’ta açıklanan DTH verisi ise 184 milyar 814 milyon dolar düzeyinde gerçekleşti. Bu tarihte dolar/TL’de en yüksek 2,8462 seviyesi görülmüştü.

Böylece bankalardaki döviz tevdiat hesapları 13 Şubat’tan 14 Ağustos’a kadar geçen yaklaşık 6 aylık sürede tam 29 milyar 817 milyon dolarlık artış gösterdi.

“14 Ağustos itibarıyla toplam mevduatların %44’ü döviz cinsinden oluşur hale geldi”

Odeabank Ekonomik Araştırmalar ve Strateji Direktörü Ali Kırali, “Dünya çapında güçlenen dolar ve jeopolitik riskler Türkiye’de makroekonomik risklerin artmasına yol açarken, TCMB’nin mevcut durumda görece sınırlı reaksiyon vermesi nedeniyle TL de diğer gelişmekte olan ülke para birimleri gibi değer kaybediyor” dedi.

Bu trend nedeniyle yurt içinde mevduatların TL’den daha fazla dövize kaydığını gördüklerini aktaran Kırali, dolarizasyondaki artışın 2005’ten bu yana en yüksek seviyeye ulaştığını ve 14 Ağustos itibarıyla toplam mevduatların yüzde 44’ünün döviz cinsinden oluşur hale geldiğini dile getirdi.

Kırali, dolarizasyondaki bu artışın TL’nin gelecek dönemde de kırılgan olmasına yol açarken, TCMB’nin para politikasının sıkılaştırılması ihtiyacının arttığına işaret ettiğini vurgulayarak, şunları kaydetti:

“TCMB makroekonomik riskleri sınırlamak için güçlü aksiyonlarla piyasaları rahatlatmaya başladığında, döviz mevduatlarındaki artış patikasının bir miktar tersine döndüğünü görebiliriz. Bu tarihe kadar döviz mevduatlarında ilave artış şaşırtıcı olmayacaktır.”

“Mevduatta dolara doğru bir dönüş var” 

İş Yatırım Bankacılık Analisti Kutluğ Doğanay ise mevduatta dolara doğru bir dönüş olduğunu söyledi.

DTH hesaplarındaki artış tutarının sadece bankacılık sisteminde görünen kısmı olduğuna dikkati çeken Doğanay, serbest piyasada döviz bürolarından yapılan işlemlerin ise tam olarak bilinemediğini dile getirdi.

REKLAM ALANI