Dolar 32,5842
Euro 34,7966
Altın 2.501,77
BİST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Kuraklık ve döviz kuru KİT’leri vurdu

Kuraklık ve döviz kuru KİT’leri vurdu
06 Kasım 2014 11:42
A+
A-

paraÖzelleştirme kapsamında izlenen kuruluşlar dahil 2013’te gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 0,29’u oranında finansman fazlası oluşturan kamu iktisadi teşebbüslerinin (KİT), bu yıl yüzde 0,21 finansman açığı vereceği tahmin ediliyor.

2015 Yılı Programı’na göre, ekim ayı itibarıyla 233 sayılı Kanun Hükmünde Kararname kapsamında faaliyet gösteren 18 KİT ile özelleştirme programında bulunan ve yüzde 50’den fazla kamu payı olan Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ, Türkiye Denizcilik İşletmeleri AŞ, TÜRKŞEKER, Sümer Holding ve tta Gayrimenkul AŞ, KİT dengesi kapsamında izleniyor.

Özelleştirme kapsamında izlenen kuruluşlar dahil 2013’te gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 0,29’u oranında finansman fazlası oluşturan KİT’lerin, bu yıl yüzde 0,21 finansman açığı vereceği tahmin ediliyor.

Bütçeden ve Özelleştirme Fonu’ndan yapılan transferlerdeki bir önceki yıla göre 3,1 milyar liralık artışa rağmen meydana gelen bu açığın nedenleri arasında kuraklık nedeniyle hidroelektrik santrallerin üretimindeki azalma, döviz kurundaki yükselişin elektrik ve doğal gaz fiyatlarına ekim ayına kadar yansıtılamaması ile elektrik iletim altyapısı ve petrol arama faaliyetlerindeki yatırım artışları yer alıyor.

Özelleştirme kapsamında izlenen kuruluşlar dahil KİT’lerin bu yıl 521 milyon lira dönem zararı ve 4,2 milyar lira faiz dışı açık oluşturması bekleniyor.

Söz konusu kuruluşlara nakit olarak 11,9 milyar lira sermaye transferi, 1,9 milyar lira görev zararı ödemesi yapılması ve bu kuruluşların yatırım harcamasının 9 milyar lira olması hedefleniyor.

Performans değerlendirmelerinde gelişme bekleniyor

Stratejik yönetim anlayışını yerleştirmeye yönelik başlatılan faaliyetler kapsamında ilk 5 yıllık stratejik plan dönemleri sona eren KİT’ler yeni stratejik planlarını hazırlanıyor. KİT’lerde stratejik planlarla ilişkili olarak hazırlanması gereken performans programları ve performans değerlendirme raporları ilk stratejik plan dönemi sonunda gelişme kaydedilmesi gereken bir alan olarak görülüyor.

Diğer taraftan, KİT’lerde iç kontrol ve iç denetim sistemlerinin kurulmasına yönelik eylem planlarının uygulanmasına devam ediliyor.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI