Dolar 32,5566
Euro 34,8396
Altın 2.431,83
BİST 9.722,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Künyeli sebze meyve geliyor

Künyeli sebze meyve geliyor
12 Haziran 2014 09:04
A+
A-

hayati yaziciYeni Hal Kayıt Sistemi ile artık satışa sunulan her sebze ve meyvenin künyesi olacak. Ürün künyesiyle oynayan veya künyesiz ürün ticareti yapana 6 bin lira ceza verilecek.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, yeni Hal Kayıt Sistemi ile sebze ve meyvelerin künyesi olacağını belirterek, “Artık hiçbir satıcı her domatesi Ayaş domatesi diye satamayacak veya her portakala Finike portakalı diyemeyecek” dedi. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Antalya Rixos Downtown Otel’de düzenlenen Hal Kayıt Sistemi Tanıtım Toplantısı’nda konuşan Bakan Yazıcı, yaklaşık 75-80 milyar liralık bir sektör olan yaş meyve ve sebze ticaretini düzenlemek amacıyla 5957 sayılı yeni Hal Kanunu çerçevesinde Hal Kayıt Sistemi’nin oluşturulduğunu söyledi.

Üretici hal rüsumu ödemeyecek

Yazıcı, “Bu sistemi birlikte başarıya ulaştıracağız. Bizim çabamız, gayretimiz bu. Bu başarıya ulaşınca herkes kazanacak. Üreticinin ürettiği ürün kamyonlara yüklenip yollara dökülmeyecek, çöplüklere atılmayacak. Üretici de komisyoncu da emeğinin karşılığını alacak” diye konuştu.

Yeni Hal Kanunu ile üreticinin üzerindeki hal rüsumu yükünün kaldırıldığını belirten Yazıcı, üreticinin bundan sonra hal rüsumu ödemeyeceğini, komisyoncunun ödeyeceğini dile getirdi. Belediyelerin tahsil edilen rüsumu paylaşımına ilişkin de kriterler getirildiğini ifade eden Yazıcı, bu paylaşımın hiçbir çekişmeye mahal vermeden tamamen elektronik ortamda yapılacağını söyledi.

Künye değiştirmenin cezası 6 bin lira

Yeni Hal Kayıt Sistemi ile ürünlerin künyesinin olacağını kaydeden Yazıcı, şöyle konuştu: “Satın almak için tedarikçiye gittiğinizde ihtiyacınız olan domatesi alırken künyesine bakacaksınız. Nerede üretilmiş, ne zaman hasadı yapılmış, tüm bunları göreceksiniz. Ürünün künyesi olacak, bunu ileride çok daha yaygın hale getireceğiz. Künyeyi aslında renkli çıkaracaktık ama maliyet artmasın diye siyah-beyaz yaptık. İleride bu belki barkoda dönüşecek. Artık hiçbir satıcı her domatesi Ayaş domatesi diye satamayacak veya her portakala Finike portakalı, Anamur muzu diyemeyecek. Çünkü künye olacak. Künyeyi değiştirirse ne olur? Cezası 6 bin liradan başlıyor. Künye koymamak ya da farklı koymanın idari yaptırımı 6 bin lira. Tüketici de kaliteli, hijyenik, standardı belirlenmiş meyve ve sebzeye güven içinde erişebilecek.”meyve

Üründe standardı biz belirleyeceğiz

Eskiden gümrükçülere hep farklı bakıldığını, fakat bu gün gümrükçülerin imajının önemli ölçüde değiştiğini kaydeden Yazıcı, “Bu alanda da var olan şüpheleri ortadan kaldıracağız. Özellikle çöpe attığımız meyve ve sebzenin kurtarılmasını sağlayacak olan ambalajlama ve nakliye standartlarıdır” diye konuştu. Ürün standardına ilişkin çalışmaların aslında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yapıldığını ifade eden Yazıcı, söz konusu bakanlıkla bir protokol imzalayarak, meyve ve sebzeyle ilgili standart belirleme işlemlerinin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yürütüleceğini bildirdi.

Tüketici için çok önemli

Toplantıda konuşan Türkiye Sebze ve Meyve Komisyoncuları Federasyonu (TÜSEMKOM) Başkanı Yüksel Tavşan da, seze ve meyve piyasasının Türkiye’de çok zor bir piyasa olduğunu, hal kayıt sistemiyle piyasaya çok modern bir yapıyla girildiğini söyledi. Hal Kayıt Sistemi’nin insan ve çevre sağlığı açısından çok önemli olduğunu kaydeden Tavşan, tüketici için çok önemli olan izlenebilirlik ölçütü getirdiğini, artık bir ürünle ilgili her türlü bilginin görülebileceğini dile getirdi.

Perakende Yasası Başbakanlık’ta

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Tasarısı’na son şeklini verdiklerini ve Başbakanlık’a sevk ettiklerini söyledi. Taslağın önümüzdeki süreçte Bakanlar Kurulu gündemine taşınmasını ümit ettiğini belirten Yazıcı, buradan da Meclis’e gitmesini sağlayacaklarını kaydetti. Yazıcı, söz konusu tasarının bu yılın sonuna kadar yasalaşmasını hedefl ediklerini de bildirdi. Yazıcı, Tasarının bir çerçeve kanun olacağını da dile getirdi

20 milyar liralık sebze meyve çöpe gidiyor

Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, Türkiye’de üretilen meyve ve sebzenin 30 milyarlık bölümünün kayıtdışı olduğunu, 20 milyarlık bölümün de ambalajlama ve nakliye sırasında çöpe gittiğini söyledi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2013 verilerine göre Türkiye’de yıllık 28 milyon ton sebze, 19 milyon ton da meyve üretimi yapıldığını belirten Yazıcı, toplam 47 milyon tonluk sebze ve meyve üretiminin toptancı ölçeği dikkate alındığını, parasal değerinin de 75-80 milyar lira olduğunu kaydetti. Üretilen sebze ve meyvenin yaklaşık yüzde 25’inin ambalaj ve nakliye dolayısıyla tüketiciye ulaşmadan çöpe gittiğini ifade eden Yazıcı, çöpe giden meyve ve sebzenin parasal değerinin de 20 milyar lira olduğunu bildirdi.

EKONOMİ AJANDASI

REKLAM ALANI